top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

11 geweldige plekken om meer te weten te komen over de Israëlische geschiedenis


David Ben-Gurion, midden, bereidt zich voor om de Onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël te lezen in wat de Independence Hall zou worden, 14 mei 1948. Foto door Zoltan Kluger/Government Press Office


Vanaf 4 mei bij het vallen van de avond viert Israël zijn 74e Onafhankelijkheidsdag (Yom Ha'atzmaut).


Mensen zullen barbecueën, feesten, picknicken en kijken naar kunstvliegshows, extravaganza van beroemdheden, ceremonies en de jaarlijkse Bijbelwedstrijd voor de jeugd op live-tv.


De datum op de Hebreeuwse kalender (Iyar 5) markeert het verstrijken van het Britse mandaat in 1948. Dit maakte de weg vrij voor de oprichting van de staat Israël als een Joodse democratie na zo'n 2000 jaar ballingschap en buitenlandse heerschappij.


Het was geen gemakkelijke bevalling. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog vielen duizenden doden. En toch nam het nieuwe land snel honderdduizenden vluchtelingen op uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, lanceerde het een programma voor internationale hulp aan ontwikkelingslanden en vervulde het de visie van eerste premier David Ben-Gurion om "de woestijn te laten bloeien".


ISRAEL21C heeft 11 locaties gekozen – maar er zijn er nog veel meer - waar u de geschiedenis van de moderne staat Israël en zijn vroegste leiders kunt leren.Bezoekers in het Herzl Museum in Jeruzalem. Foto door Flash90 via ISRAEL21C


Het Herzl Museum op de berg Herzl in Jeruzalem biedt een unieke audiovisuele ontmoeting met de visionair van de Joodse staat. Theodor Herzl , geboren in 1860 en slechts 44 jaar oud, was een Oostenrijks-Hongaarse journalist/toneelschrijver die bekend stond als de vader van het moderne zionisme.


Hoewel hij de vervulling van zijn droom niet heeft meegemaakt, inspireerden zijn geschriften - inclusief het beroemde citaat "Als je wilt, het is geen sprookje" - de terugkeer van het Joodse volk naar hun voorouderlijk thuisland. Tot op de dag van vandaag hangt de foto van Herzl in de Onafhankelijkheidshal van Tel Aviv (zie hieronder meer daarover).


Het interactieve museum gewijd aan de nalatenschap van Herzl biedt een tot nadenken stemmende rondleiding van een uur (alleen op reservering)reservering over de man en zijn gedurfde ambities, diepe teleurstellingen en turbulent persoonlijk leven.Amandelverkopers in Rishon LeZion, 1912. Foto door Yaakov Ben Dov via Wikimedia Commons


Tien pioniers uit Oekraïne stichtten Rishon LeZion in 1882 als de eerste ( rishon ) Joodse nederzetting in dit deel van het toenmalige Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig is het de op drie na grootste stad van Israël.


Een van de hoogtepunten van het Rishon LeZion Museum is de kelder waar de dichter Naftali Herz Imber de woorden van het Israëlische volkslied "HaTikva" schreef. eind jaren 1880.


Door middel van originele artefacten, foto's en documenten presenteert dit museum een ​​fascinerende geschiedenis van deze pre-state stad en de vele moeilijkheden waarmee de oprichters werden geconfronteerd. Rondleidingen in het Engels moeten van tevoren worden geregeld.Een gang van het Israëlische museum in het Yitzhak Rabin Center. Foto door Ella Litos/Mabatim via ISRAEL21C


Het Israëlisch Museum in de wijk Ramat Aviv in Tel Aviv presenteert de geschiedenis van de staat Israël samen met die van premier Yitzhak Rabin, die in 1995 werd vermoord.


De door sensoren geactiveerde audiogidsen van de exposities richten zich op historische keerpunten en uitdagingen in de ontwikkeling van het land, gebaseerd op meer dan 180 documentaires, 1500 foto's en honderden memorabilia.


Als eerbetoon aan Rabins Nobelprijs voor de Vrede ontwierp architect Moshe Safdie het gebouw in de vorm van twee enorme duiven. Bezoekers kunnen zelf een rondleiding volgen in het Hebreeuws, Engels, Spaans, Russisch, Frans of Arabisch. Rondleidingen dienen vooraf gereserveerd te worden.Foto van het Palmach Museum met dank aan Heritage Conservation Project – Tel-Aviv/Pikiwiki Israel via ISRAEL21C


Zes jaar voor de onafhankelijkheidsverklaring van Israël in mei 1948, vormde het ondergrondse Haganah-leger van de pre-staat Israël de Palmach-aanvalsmacht, die aanvankelijk samenwerkte met het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Na de oorlog trotseerden de Palmach de Britten door de meeste van de 60 illegale immigratieschepen met tienduizenden Holocaustoverlevenden naar de haven van Haifa te begeleiden en te leiden. Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog voerden Palmach-eenheden verschillende belangrijke veldslagen uit.


Het innovatieve en ervaringsgerichte Palmach Museum, ook in Ramat Aviv in de buurt van de Universiteit van Tel Aviv, brengt de Palmach-erfenis niet in beeld door middel van displays of documenten, maar door de verhalen van individuele Palmach leden tot leven te brengen vanaf de oprichting tot het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog.


Bezoeken moeten vooraf worden geregeld , omdat bezoekers aan groepen worden toegewezen. De presentatie van 90 minuten is beschikbaar in het Hebreeuws, Engels, Spaans, Frans, Russisch en Mandarijn-Chinees.Vrouwelijke marine-rekruten in de haven van Haifa, 1949. Foto met dank aan het Clandestine Immigration and Naval Museum/Wikimedia Commons


In dit museum aan de Middellandse Zeekust van Haifa leer je over de clandestiene immigratie naar Palestina tijdens het Britse mandaat, evenals de gerelateerde geschiedenis van de Israëlische marine (oorspronkelijk het marine peloton van de Palmach).


In het midden van het museum staat het Af Al Pi Chen ("Niettemin") immigrantenschip. Er zijn displays die het leven reconstrueren in de detentiekampen op Cyprus waar de Britten illegale immigranten naartoe stuurden, en een deel van het Patria-deportatieschip dat door de Haganah in de haven van Haifa tot zinken is gebracht. Je kunt een marine-onderzeeër toeren en op de brug van de gezonken Dakar-onderzeeër staan ​​die uit de diepten van de zee is gehaald.


Rondleidingen in het Engels moeten van tevoren worden geregeld.


Onafhankelijkheids hal


Normaal gesproken is Independence Hall op 16 Rothschild Blvd. in Tel Aviv is de nummer 1 plek om je reis door de Israëlische geschiedenis te beginnen. Het huis waarin David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de Onafhankelijkheidsrol voorlas, wordt echter grondig gerenoveerd en zal pas volgend jaar voor het publiek worden heropend.


Ondertussen zijn drie tentoonstellingen van Independence Hall gratis te bekijken in een tijdelijk bezoekerscentrum in de historische Shalom Meir-toren (Migdal Shalom) aan Achuzat Bayit Street 4. Voor 12 shekels per persoon kun je de film “We Hereby Declare” bekijken. Op de tijdelijke locatie zijn geen rondleidingen beschikbaar.


Klik op onderstaande video voor een virtuele tour door de eigenlijke Independence Hall.
Binnen in de Ayalon Institute-Bullet Factory, Rehovot. Foto door Dorontalmi via Wikimedia Commons


Dit letterlijk verborgen juweeltje in Rehovot brengt een van de meest fascinerende hoofdstukken in het verhaal van de oprichting van de staat Israël tot leven.


Hier, recht onder de neus van de Britten, produceerde een fabriek ter grootte van een tennisbaan, acht meter onder een kibboetsbakkerij en -wasserij verborgen, 9 mm-kogels voor soldaten die vochten in de Onafhankelijkheidsoorlog, die in november 1947 begon.


Met groot persoonlijk risico maakten 45 jonge Tzofim Scouts en anderen hier in het geheim meer dan vier miljoen kogels. Om hun dekmantel te bewaren – dat ze veldarbeiders waren – besteedden de arbeiders elke dag enkele minuten aan het bruinen van hun gezicht onder een zonnelamp.


Rondleidingen door de gerestaureerde oude fabriek beginnen met het vinden van de geheime ingang en het afdalen van een wenteltrap. Je ziet de machines, die nog in werkende staat zijn, en hoort verhalen over de fabriek. De camping beschikt ook over een cadeauwinkel en een eucalyptusbos met picknicktafels.


David Ben-Gurion Hut


Van 1953 tot 1973 hadden de eerste Israëlische premier David Ben-Gurion en zijn vrouw, Paula, een bescheiden huis in de woestijn op de kibboets Sde Boker.


De Ben-Gurion-hut, nu een nationaal erfgoed, illustreert wie de man was, niet alleen als leider en publieke figuur, maar ook als privépersoon die een pyjama draagt ​​en de krant leest.


Het hart van het huis is de studeerkamer van Ben-Gurion met een bibliotheek van 5.000 boeken ( zijn huis in Tel Aviv heeft er nog 22.000) over zijn interessegebieden: jodendom en de Bijbel, filosofie, geschiedenis, aardrijkskunde en meer. In deze kamer schreef Ben-Gurion zijn memoires, die hij opdroeg aan de jeugd van Israël en de komende generaties.


Op de kibboets staat ook een korte animatiefilm over het leven van Ben-Gurion en zijn visie op de Negev-woestijn; drie afzonderlijke tentoonstellingen die Ben-Gurions karakter en wereldbeeld verder onderzoeken; en een interactieve gezinsactiviteit genaamd 'The Test of Time', beschikbaar in het Engels.Een Rosh Hashana kaart uit de jaren 40 in de collectie van de Nationale Bibliotheek. Foto door Neta Gatt met dank aan de Nationale Bibliotheek van Israël


De Nationale Bibliotheek van Israël (NLI), opgericht in Jeruzalem in 1892, bewaart het collectieve geheugen van Israëli's van alle achtergronden en religies en het Joodse volk over de hele wereld.


In het afgelopen decennium heeft NLI's massadigitaliseringsproject meer dan 1,6 miljoen boeken, 1 miljoen foto's, meer dan een half miljoen manuscripten en duizenden kaarten, muziekopnamen en tijdschriften online toegankelijk gemaakt.


De bibliotheek, gelegen op de Givat Ram-campus van de Hebreeuwse Universiteit, biedt wekelijkse rondleidingen voor groepen en rondleidingen door de collecties en de gigantische glas-in-loodramen gemaakt door de kunstenaar Mordecai Ardon.


Naar verwachting zal later dit jaar een nieuw bibliotheekcomplex van 45.000 vierkante meter worden geopend tussen het Israel Museum en de Knesset.Deze Ford-bus, vintage 1948, is een van de meer dan 60 bussen die worden tentoongesteld in het Egged History Center in Holon. Foto door Andy Radulescu via ISRAEL21C


De Egged-buscoöperatie - genoemd door de nationale dichter Chaim Nachman Bialik - werd opgericht in 1933 en speelde een centrale rol in de ontwikkeling van het moderne Israël.


Vandaag de dag is Egged een van 's werelds grootste vervoerders, die dagelijks ongeveer een miljoen passagiers vervoert en meer dan 9.000 mensen in dienst heeft.


Het Egged History Center in Holon presenteert meer dan 60 bussen die liefdevol zijn verzameld en gerenoveerd, een weerspiegeling van bijna 80 jaar openbaar vervoer in het land Israël.


Bezoekers leren dat de eerste openbare bussen waren omgebouwde Britse legervrachtwagens uit de Eerste Wereldoorlog. De oudste tentoongestelde bus is een Fargo-bus uit 1940 die in Jordanië is geassembleerd uit Amerikaanse en Britse delen.


Reserveren is verplicht. Er zijn geen rondleidingen in het Engels, maar alle displays hebben borden met Engelse vertaling.


Erfgoedcentrum en museum van de politie


Een tentoonstellingsruimte in het Israel Police Heritage Centre in Beit Shemesh. Foto door Hadas Parush/Flash90 via ISRAEL21C


Het Israel Police Heritage Centre & Museum, naast de Israeli National Police Academy in Beit Shemesh, gebruikt unieke artefacten en multimediapresentaties om het verhaal van de politie in Israël te vertellen, van de eerste Joodse defensieorganisaties in de late Ottomaanse periode en de Britse Palestijnse politie Force (1907-1948) door de oprichting van het huidige politiekorps.


Gratis rondleidingen, geleid door actieve politieagenten, brengen de geschiedenis tot leven en helpen het publiek enkele van de uitdagingen te ervaren die de beste van Israël het hoofd moeten bieden en in de toekomst verwachten.


Groepsrondleiding voor 25 bezoekers of meer kan in het Engels worden geregeld, individuen kunnen lid worden van een geboekte groep. Informatie: +972-2-5788263.
135 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page