top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

130.000 mensen in heel Israël demonstreerden: "Nacht valt over Israël"


Screenshot KAN News


"Nacht valt over Israël, nu is het donkere uur", zei schrijver David Grossman in zijn toespraak in Tel Aviv, waar in totaal 110.000 mensen demonstreerden tegen de regering Netanyahu, terwijl in andere plaatsen in Israël ook duizenden mensen bij elkaar kwamen.


Het gaf een bijzonder gevoel, een gevoel van verbondenheid, daar te staan tussen jong en oud, rijk en arm, een doorsnee van Israël, allen met één doel: "we willen democratie", dat was wat je de hele avond hoorde.De politie schatte dat zo'n 110.000 mensen zich verzamelden in de Kaplan-straat in Tel Aviv en op het Habima-plein, waarmee dit het grootste protest tot nu toe was. De organisatoren schatten de opkomst op zo'n 150.000.


Mensen liepen heen en weer tussen Kaplanstreet en het HaBimaplein, terwijl duizenden anderen demonstreerden in Haifa, Herzeliya, Jerusalem en Beersheva.


Duizenden anderen verzamelden zich in steden in het hele land, waaronder in Jeruzalem, Haifa, Beersheba, Herzliya en Modi'in.

Betogers protesteren tegen de voorstellen van minister van Justitie Yariv Levin om de rechterlijke macht drastisch te verzwakken door de rechterlijke controlebevoegdheden van het Hooggerechtshof ernstig in te perken en de politieke controle op de benoeming van rechters te verstevigen. Ook werd gedemonstreerd tegen het feit dat minister Aryeh Deri nog niet is afgetreden waar hij dat wel moest van het Hooggerechtshof.


Oppositieleider Yair Lapid sprak tijdens het protest in Kaplan Street. “Dit is een protest bedoeld om het land te verdedigen. Mensen die van het land houden, kwamen vandaag om de democratie en de rechtbanken te verdedigen, om het idee van gemeenschappelijk leven en algemeen welzijn te verdedigen ”, zei Lapid. Hij was de zaterdag ervoor niet bij het protest aanwezig geweest, kennelijk omdat politici geen toespraken mochten houden.


Voormalig minister van Defensie Benny Gantz , die ook bij het protest was, verklaarde in een interview met de openbare omroep Kan 11: “We zijn niet bereid om compromissen te sluiten over de Israëlische democratie in de diepste zin van het woord. Dat we klaar zijn om tot afspraken te komen, betekent niet dat we klaar zijn om op te geven.”


De Israëlische auteur David Grossman zei in zijn toespraak in Tel Aviv o.a.: “De staat Israël is opgericht zodat er één plek op de wereld zou zijn waar de joodse persoon, het joodse volk, zich thuis zou voelen. Maar als zoveel Israëli's zich vreemdelingen voelen in hun eigen land, gaat er duidelijk iets mis', zegt Grossman.


“Nu is het donkere uur. Dit is het moment om op te staan ​​en uit te roepen: dit land zit in onze zielen. Wat er vandaag in gebeurt, zal bepalen wie het zal zijn en wie wij en onze kinderen zullen worden”, zegt hij.


"Want als Israël anders zal worden en ver verwijderd van de hoop en visie die het heeft gecreëerd, God verhoede het, zal dat in zekere zin niet zo zijn", waarschuwt Grossman.


Dina Zilber, een voormalig plaatsvervangend procureur-generaal, zei: "De nacht valt over Israël", zegt ze. "Het is een echt alarm... We verbeelden het ons niet."


"Als u de regering bent, denk dan eens heel goed na waarom al deze mensen van hun stoel zijn gevallen" en kom vanavond hierheen, zegt ze tegen de menigte van meer dan 100.000.


Moshe Ya'alon, een andere voormalige minister van Defensie en voormalig stafchef van de Israel Defense Forces, sprak ook tijdens het protest: “Een land waar de premier alle rechters benoemt en verantwoordelijk is voor het promoten en ontslaan van hen, heeft een naam. Het heet een dictatuur".


195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page