top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

1600 jaar oud mozaïek opgegraven bij Yavne


Het 1600 jaar oude mozaïek ontdekt in de buurt van Tel Yavne. Foto door Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Tijdens opgravingen in de buurt van Yavne, is een 1600 jaar oud mozaïek opgegraven dat dateert uit de Byzantijnse periode (4e-5e eeuw n.Chr.). Het mozaïek zal worden binnenkort worden tentoongesteld op het plein bij het culturele centrum van de stad in een gezamenlijke initiatief van de stad Yavne, de Israel Antiquities Authority en de Israel Land Authority.


Het kleurrijke mozaïek, waarvan wordt aangenomen dat het deel uitmaakte van het huis van een rijke familie, werd ontdekt tijdens een opgraving ten zuidoosten van Tel Yavne, een oude stad waar archeologen bewijzen hebben gevonden van nederzettingen die dateren uit de bronstijd (3300 v.Chr. - 1200 BC).


Archeologen geloven dat het mozaïek deel uitmaakte van een gezinswoning. Foto door Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


In de afgelopen jaren heeft de Israel Antiquities Authority de grootschalige opgravingen in het gebied uitgevoerd, als onderdeel van het stadsontwikkelingsprogramma van de Israel Land Authority.


De opgravingen, onder leiding van Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv en Dr. Jon Seligman, brachten ook een uitgebreide industriële zone aan het licht die gedurende verschillende eeuwen in gebruik was. De buurt waar het mozaïek werd ontdekt, zou dicht bij het industriële gebied hebben gelegen.


Aanvankelijk dachten de archeologen dat ze op een eenvoudig wit mozaïek waren gestuit dat bij weer een andere industriële installatie hoorde. Ze zagen echter een paar zwarte vlekken op het mozaïek, wat suggereerde dat het meer dan één kleur bevatte. Met behulp van een speciaal zuur om de witachtige patina te verwijderen die het mozaïek eeuwenlang had bedekt, vonden de archeologen tot hun eigen verbazing een ​​kleurrijk mozaïektapijt, versierd met geometrische motieven.


Close-up details van het mozaïek. Foto door Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Het mozaïek werd vervolgens tijdelijk overgebracht naar de mozaïekwerkplaats van de Israel Antiquities Authority in het Rockefeller Museum in Jeruzalem, waar het werd behandeld en bewaard door de conservatie-experts van de autoriteit.


Als onderdeel van een poging om archeologie toegankelijk te maken voor de inwoners van de stad, heeft de gemeente van Yavne besloten om het mozaïek op het plein nabij het culturele centrum van de stad te tonen en bereidt ze momenteel de infrastructuur voor op de plaatsing ervan.


De verplaatsing en het behoud van het mozaïek zullen worden uitgevoerd met behulp van oude technologische methoden en met materialen die vergelijkbaar zijn met die welke in de oudheid werden gebruikt.


"Archeologisch behoud en bewustzijn van het verleden zijn belangrijke waarden in het leven van de stad Yavne, die een prachtige geschiedenis kent", zei de burgemeester van Yavne, Zvi Gur-Ari.


"In een tijdperk van vooruitgang en versnelde ontwikkeling op alle gebieden van het leven, moeten toekomstige generaties ook kunnen zien hoe de stad zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld", voegde hij eraan toe.

37 weergaven0 opmerkingen
bottom of page