top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

180 Ethiopische immigranten arriveren vandaag in Israël in voortzetting van operatie Zur Israel


Aantal van de Ethiopiërs onderweg naar het vliegveld. Foto Maxim Dinshtein via Jewish Agency


Een groep van 180 nieuwe immigranten uit Ethiopië zal vandaag een levenslange droom vervullen en landen op Ben Gurion Airport met een speciale vlucht die is gecharterd door The Jewish Agency for Israel en die de voortzetting zal markeren van Operatie Zur Israel, het initiatief dat zal uiteindelijk de komende maanden 3.000 Ethiopiërs herenigen met hun families in Israël.


De aankomst vandaag zal de eerste zijn in een reeks vluchten die de komende maanden vanuit Ethiopië zijn gepland, aangezien de toekomstige immigranten die zich met hun families in de Joodse staat herenigen, momenteel wachten op Aliyah (immigratie naar Israël) vanuit Gondar en Addis Abeba. Donderdag zal een tweede vlucht landen op Ben Gurion, met 160 extra Ethiopische immigranten als onderdeel van Operatie Zur Israel.


Op woensdag worden de immigranten vergezeld door minister van Aliyah en Integratie Pnina Tamano-Shata, evenals voorzitter van de World Zionist Organization (WZO) en waarnemend voorzitter van The Jewish Agency Yaakov Hagoel. Minister Tamano-Shata en Hagoel waren ook in Ethiopië om de voorbereidingen van de immigranten op Aliyah te beoordelen.


De operatie werd aanvankelijk gelanceerd in december 2020 na een regeringsbesluit onder leiding van minister Tamano-Shata in oktober van dat jaar. Het Joods Agentschap is verantwoordelijk voor het voorbereiden van de Ethiopische immigranten op Aliyah en het organiseren van hun vluchten naar Israël, in coördinatie met het ministerie van Aliyah en Integratie, en in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse Zaken.


“De regering van Israël en het Joods Agentschap zijn voorbereid op de opname van deze nieuwe Ethiopische immigranten”, zei minister Tamano-Shata. "Samen zullen we ervoor zorgen dat de immigranten eindelijk hun droom waarmaken en thuis en hun families bereiken."


Naast de rollen van de overheid en The Jewish Agency, arriveren de 3.000 immigranten in de huidige fase van de operatie in Israël dankzij de steun van The Jewish Federations of North America (JFNA) en Keren Hayesod, die beiden het proces van miljoenen dollars ingezameld om de zaak te steunen toen de regering haar besluit aankondigde, International Fellowship of Christians and Joden (IFCJ), International Christian Embassy Jerusalem, en vrienden van Israël uit Korea. Senior leiders van JFNA, Keren Hayesod, WZO en IFCJ zullen woensdag deelnemen aan de Aliyah vlucht vanuit Ethiopië.


"Met de hernieuwing van Operatie Zur Israel zullen duizenden nieuwe immigranten uit Ethiopië hun droom kunnen vervullen en zich na vele jaren van wachten kunnen verenigen met hun familieleden in Israël", zei waarnemend voorzitter Hagoel. “Met de steun van het Joodse volk en de regering van Israël, zal The Jewish Agency de nieuwe immigranten begeleiden in het proces van Aliyah naar Israël, samen met het wereldjodendom. We zullen ook helpen bij hun integratie in opvangcentra in het hele land, in samenwerking met het ministerie van Aliyah en Integratie. Het is onze verantwoordelijkheid om hen te helpen bij het zetten van hun eerste stappen in Israël.”


Symbolisch gezien zal de vlucht van woensdag slechts enkele dagen plaatsvinden nadat Israël dit jaar de Jeruzalemdag heeft gevierd, ter viering van de 55e verjaardag van de hereniging van de Israëlische hoofdstad, wat ook de officiële dag is ter herdenking van de Ethiopische Joden die zijn omgekomen tijdens hun reis naar Israël.


Wanneer de nieuwe Ethiopische immigranten arriveren, zullen ze overgaan naar hun nieuwe leven in opvangcentra in heel Israël, met de hulp van The Jewish Agency en het Ministerie van Aliyah en Integratie. De immigranten zullen financiële steun en begeleiding krijgen, waaronder Hebreeuws taalonderwijs en voorbereiding op integratie op de arbeidsmarkt en het onderwijssysteem.


“De Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap is trots op de manier waarop onze gemeenschap zich opnieuw inzet om de Ethiopische Aliyah te steunen”, zei Eric Fingerhut, president en CEO van de Joodse Federaties. “Deze inspirerende momenten herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om te investeren in de infrastructuur van Joodse ondersteunende organisaties, die federaties jaar in jaar uit doen om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn om te handelen wanneer dat nodig is.”


“Keren Hayesod werkt onvermoeibaar over de hele wereld om mensen in nood te helpen. Dit gebeurt zowel met de komst van nieuwe immigranten uit Ethiopië als met de reddingsmissie in Oekraïne die Keren Hayesod ondersteunt', zei Sam Grundwerg, voorzitter van de wereldtop van Keren Hayesod. “Ik ben trots en opgewonden dat Keren Hayesod deelneemt aan belangrijke en levensreddende operaties en het herenigen van families in Israël. We zullen er blijven voor het volk van Israël en de Joodse gemeenschappen over de hele wereld."


In november 2021 hernieuwde de regering van Israël Operatie Zur Israel, waardoor nog eens 3.000 immigranten zich konden verenigen met hun eerstegraads familieleden in Israël. Dezelfde regeringsactie bepaalt dat de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Aliyah en Integratie een alomvattend plan formuleren om het immigratieproces te voltooien voor degenen die op Aliyah wachten in Gondar en Addis Abeba.


Sinds de oprichting van de staat zijn 95.000 Ethiopiërs naar Israël geëmigreerd met de hulp van de Israëlische regering en The Jewish Agency. Halverwege de jaren tachtig arriveerden ongeveer 8.000 immigranten via Operatie Moses door Soedan. In 1991 arriveerden 14.000 immigranten als onderdeel van Operatie Solomon. In de zomer van 2013 voltooide The Jewish Agency de leiding van Operatie Dove's Wings, die 7.000 immigranten uit Ethiopië bracht. Tot op heden zijn er meer dan 2.000 nieuwe immigranten aangekomen in de lopende Operatie Zur Israel, en dat totaal zal naar verwachting groeien tot 5.000 na de geplande vluchten in de komende maanden.


Beth Kieffer Leonard en Jeff Schoenfeld zijn co-voorzitters van de leiderschapsmissie naar Ethiopië. “Van het verleden tot het heden heeft de Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap een centrale en instrumentele rol gespeeld in het proces om de droom van de Ethiopische Aliyah om te zetten in een realiteit – voor de immigranten zelf, voor de Israëlische samenleving en voor het Joodse volk,” ze zeiden. Schoenfeld is voorzitter van de Israel and Overseas Committee bij JFNA en Kieffer Leonard is voorzitter van de Budget and Finance Committee bij The Jewish Agency.


Deze inspanningen om Ethiopische Joden naar Israël te brengen, worden gedaan in samenwerking met de missie van The Jewish Agency om Oekraïense Joden te redden en te ondersteunen. Deze twee complexe initiatieven die tegelijkertijd worden uitgevoerd, weerspiegelen het vermogen van de organisatie om op elk moment over de hele wereld op volle capaciteit te opereren, zodat de wereld een veilige plek is voor elke Jood.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page