israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

5 manieren om door Israël in miniatuur te reizen


Klaagmuur en Al-Aqsa moskee in mini Israël. Screenshot YouTube


Voor een heel klein land heeft Israël een aantal grandioze toeristische trekpleisters: torenhoge kastelen en forten; Negev's Ramon, 's werelds grootste erosiekrater; het 5 kilometer lange Romeinse aquaduct in Caesarea; de Westelijke Muur en vele anderen.


Israël heeft echter ook enkele charmante kleine bezienswaardigheden om te zien. Hier zijn vijf plaatsen om miniatuurschatten te vinden tijdens je reizen. ISRAEL21C zocht het voor u uit.


Mini Israël, Latrun


"Zie het allemaal, klein" is de slogan voor Mini Israel in de buurt van Latrun, op 15 minuten van Ben-Gurion International Airport.


In verbazingwekkend detail nagebouwd op een schaal van 1:25 zijn ongeveer 350 replica's van opmerkelijke gebouwen en oriëntatiepunten bevolkt door 30.000 beeldjes van mensen, 500 dierenbeeldjes en bijna 5.000 kleine auto's, treinen, motorfietsen en vliegtuigen - velen van hen in beweging.


Opgemaakt in de vorm van de zespuntige ster van David, met punten die Tel Aviv, Haifa, de Negev, Jeruzalem, Galilea en centraal Israël vertegenwoordigen, is Mini Israël genoemd als een van ' s werelds top 10 miniatuurwonderen samen met het Nederlandse Madurodam en België's Mini Europe.Tweede Tempel Jeruzalem Model, Israel Museum, Jeruzalem


Foto van het Tweede Tempel Jeruzalem-model door Edmund Gall via Wikimedia Commons


Het model van de Tweede Tempel van Jeruzalem herschept de stad zoals die eruitzag in 66 CE, net voordat de Joden de Grote Opstand tegen de Romeinen begonnen die ongeveer vijf jaar later eindigde met de tragische verbranding van de Tempel en massale ballingschap.


Het massieve model, dat 1000 vierkante meter beslaat, is gemaakt door prof. Avi Yonah op basis van beschrijvingen uit Joodse bronnen, de geschriften van de historicus Flavius ​​Josephus uit de Romeinse tijd en archeologisch bewijs.


Het model werd in 1966 ingewijd in de tuin van het Holy Land Hotel in Jeruzalem, in opdracht van de hoteleigenaar ter nagedachtenis aan zijn zoon die sneuvelde in de Onafhankelijkheidsoorlog. Toen het hotel in 2006 werd gesloten, werd het model in 100 delen gedeconstrueerd en weer in elkaar gezet op het terrein van het Israel Museum, waar het nog steeds een populaire attractie is.


Synagogemodellen, ANU Museum van het Joodse Volk, Tel Aviv


Een model van Tempio Maggiore, de Grote Synagoge van Florence, Italië. Foto met dank aan ANU


Een van de belangrijkste tentoonstellingen van het vernieuwde ANU Museum (voorheen het Diaspora Museum) op de campus van de Universiteit van Tel Aviv is een verzameling synagogemodellen met de titel "Hallelujah! Kom bijeen, bid, studeer – synagogen uit het verleden en heden.”


De tentoonstelling toont 21 modellen, elk getoond naast een origineel ritueel artefact van de synagoge of de respectieve gemeenschap, zoals een glas-in-loodraam gemaakt in Duitsland in 1919.


Great miniworld, Yokne'am Illit


Een miniatuurkeuken bij Great Mini World. Foto met dank aan Great Mini World


Great Mini World was de creatie van miniatuurvakman Herbert Moshe Samter, die in 2020 overleed. Samter, voormalig boekbinder, begon in 1986 modellen te bouwen met natuurlijke materialen zoals stokjes, zaden en bladeren.


Hier zie je miniatuurhuizen, winkels, tuinen, bibliotheken, muziekinstrumenten, poppenmeubels en meer. Elke laatste zaterdag van de maand worden er workshops aangeboden voor groepen vanaf 10 personen.


Greif miniatuurmodelmuseum, Haifa


Dit zijn enkele van de meer dan 1000 schaalmodellen die te zien zijn in het Greif Miniature Model Museum in Haifa. Foto door Dror Doron


Gelegen nabij de campus van het Technion-Israel Institute of Technology, bevat het Greif Miniature Model Museum meer dan 1.000 schaalmodellen gebouwd door de eigenaar - gepensioneerde jachtingenieur Dror Doron - vanaf 1962.


De modellen zijn gegroepeerd in schepen, luchtvaart, grondtransport, brandbestrijding en redding, ruimteverkenning en militaire geschiedenis. Alle bewegwijzering en begeleiding zijn beschikbaar in het Engels. Het museum is zeven dagen per week geopend, maar bezoeken moeten van tevoren worden gepland.
116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws