top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Abbas: "ik heb geen spijt van aanslag München, Israël pleegt 50 x Holocaust"


Abbas en Scholz tijdens de gezamenlijke persconferentie. Screenshot YouTube


De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak dinsdag uit geen spijt te hebben van de dodelijke aanval door Palestijnse terroristen op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van München, een halve eeuw geleden en zei daarbij "dat Israël door de jaren heen 50 Holocaust's heeft gepleegd. De Duitse bondskanselier Scholz reageerde er niet op en hield zijn mond. Premier Lapid heeft laten weten 'geschokt te zijn'.


Op de vraag of hij als Palestijnse leider van plan was zijn excuses aan te bieden aan Israël en Duitsland voor de terreuraanval waarbij tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München 11 Israëlische sporters werden vermoord, antwoordde Abbas "Ik heb 50 slachtingen die Israël heeft gepleegd, 50 bloedbaden, 50 slachtingen, 50 keer een holocaust" meegemaakt.Hoewel de Duitse bondskanselier Scholz eerder de beschrijving door de Palestijnse leider van Israëls behandeling van Palestijnen als 'apartheid' had verworpen, reageerde hij niet op het gebruik door Abbas van het woord 'Holocaust".


Dit is onbegrijpelijk, een Duitse bondskanselier die niet op een grove antisemitische leugen reageert, het toont de ware aard van Duitsers.


Een woordvoerder van de kanselier zei later dat de persconferentie was gepland om te eindigen met de vraag aan Abbas, waardoor "de kanselier geen tijd had te antwoorden, maar dat Scholz echt woedend was op het gebruik door Abbas van dat beladen woord".


"Voor ons Duitsers in het bijzonder is elke relativering van de Holocaust ondraaglijk en onaanvaardbaar", vertelde Scholz later aan de Duitse tabloid Bild.


Duitsland heeft lang betoogd dat de term alleen mag worden gebruikt om de unieke misdaad van de nazi's te beschrijven, namelijk het doden van zes miljoen joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.


De Palestijnse president zei later wel dat hij toegewijd was aan het opbouwen van vertrouwen en het bereiken van een vreedzame oplossing voor het conflict met Israël.


Scholz kreeg veel kritiek omdat hij zich niet uitsprak. Der Spiegel, Welt, Junge Freiheit en andere media haalden in krantenkoppen uit over zijn stilzwijgen tijdens de persconferentie


Oppositieleider Friedrich Merz van de Bondsdag zei dat Scholz “de Palestijnse president in niet mis te verstane bewoordingen had moeten tegenspreken en hem had moeten vragen het huis te verlaten!”


De Duitse ambassadeur in Israël Steffen Seibert noemde de opmerkingen van Abbas "verkeerd en onaanvaardbaar", blijkt uit een Tweet. "Duitsland zal nooit staan ​​voor enige poging om de unieke dimensie van de misdaden van de Holocaust te ontkennen", schreef hij op Twitter.

In de VS waarschuwde Deborah Lipstadt, de antisemitismemonitor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de "onaanvaardbare" opmerkingen van Abbas verstrekkende gevolgen zouden kunnen hebben. "Holocaustvervorming kan gevaarlijke gevolgen hebben en antisemitisme aanwakkeren", tweette Lipstadt

De uitspraak van Abbas en het stilzwijgen daarop van de Duitse bondskanselier laat des te meer zien hoe moeilijk het is voor de nabestaanden van de terreurslachtoffers van München met Duitsland tot een akkoord te komen voor compensatie waar al 50 jaar voor wordt gestreden. Ze hebben aangekondigd niet naar de herdenking van 50 jaar na de terreuraanslag te gaan.


De Duitse bondskanselier heeft laten zien dat de Duitse mentaliteit nog steeds aanwezig is, als dat niet zo is, had hij zijn mond open moeten doen en Abbas meteen van repliek moeten dienen.


406 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page