top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Acht Israëlische hulpgroepen vinden verdriet en solidariteit in Marokko


Een vrijwilliger van United Hatzalah helpt een vrouw in het Marokkaanse dorp Tizi Ouaddou. Foto met dank aan United Hatzalah via ISRAEL21c


Schoonheid. Chaos. Dat zijn de woorden waar vrijwillige arts Gadi Ben Meir als eerste aan denkt bij het beschrijven van de Marokkaanse dorpen waar hij en andere joodse en islamitische Israëli's van Rescuers Without Borders mensen verzorgden die gewond of ontheemd waren geraakt door de aardbeving van 8 september, waarbij meer dan 2.900 mensen om het leven kwamen en 5.530 gewond raakten.


“Het is heel landelijk daar in het Atlasgebergte”, zegt Ben Meir tegen ISRAEL21c. “In dit gebied met een zeer mooie natuur lagen de wegen vol met gevallen rotsen en werden dorpen totaal verwoest. Het was chaotisch. Mensen waren verdrietig en bezorgd.”


Rescuers Without Borders volunteers in an earthquake-destroyed Moroccan village. Photo courtesy of Gadi Ben Meirvia ISRAEL21c


Zijn team, dat in de nacht van 9 september vertrok en op 14 september terugkeerde toen ze werden afgelost door een andere delegatie, hielp honderden mensen.


Ben Meir herinnert zich dat hij iemand ontmoette die dertig leden van zijn familie verloor, een man die zijn vrouw verloor, een vrouw die haar man verloor, en een jong meisje dat uit het puin werd gered, naast vele anderen.


Ze werkten twaalf tot vijftien uur per dag in een tent, vaak tot middernacht, en behandelden gebroken en verstuikte ledematen en andere verwondingen. Omdat ze een gebrek aan water, medicijnen en dekens zagen, kochten ze deze spullen in minder getroffen delen van Marokko om ze naar degenen te brengen die alles verloren hadden.


Gadi Ben Meir verbindt een verstuikte enkel in een Marokkaans dorp. Foto met dank aan Redders Zonder Grenzen SSF via ISRAEL21c


“Aan de andere kant zie je in deze tijden een geweldige solidariteit. Er waren vrijwilligers uit heel Marokko en velen uit Frankrijk, en Marokkanen die in het buitenland wonen kwamen helpen. Het geeft je veel vertrouwen in de mensheid.”


Redders Zonder Grenzen is een van de vele Israëlische groepen die delegaties naar Marokko hebben gevlogen , ook al accepteerde het Noord-Afrikaanse land officieel het Israëlische hulpaanbod niet.


Volgens de Society for International Development-Israel ( SID-Israel ), een overkoepelende organisatie voor Israëlische actie op het gebied van ontwikkeling en humanitaire hulp, helpen ten minste zes Israëlische groepen Marokko na de aardbeving.


IsraAID-werknemers testen het water in de provincie d'Al Haouz, Marokko. Foto met dank aan IsraAID via ISRAEL21c

  • IsraAID levert noodvoorraden en psychosociale steun in Marrakech en de dorpen in de Al Haouz-regio, en is van plan veilige ruimtes voor kinderen en vrouwen te creëren.

  • NATAN International Humanitarian Aid levert medische en psychosociale diensten in afgelegen dorpsgebieden in de buurt van Marrakech, en zal medische teams invliegen om lokale teams te trainen en klinieken op te zetten.

  • SmartAID distribueert essentiële noodvoorraden; het installeren van watersystemen om door water overgedragen ziekten te voorkomen; en het opzetten van zonne-energie en communicatiesystemen voor hulpverleners.

  • United Hatzalah zet in samenwerking met lokale autoriteiten medische klinieken op in het Atlasgebergte.

  • Rescue Without Borders verleent samen met haar internationale tegenhanger Sauveteurs Sans Frontieres (SSF) medische hulp in het Atlasgebergte in samenwerking met lokale NGO's, en heeft als doel om vóór de winter onderkomens voor ouderen en zwangere vrouwen op te zetten.

  • Kulna Marokko repareert synagogen en Joodse begraafplaatsen die beschadigd zijn in Marrakech.

  • Het Humanitarian & Disaster Response Center van het Sheba Medical Center heeft deze week een driekoppig team voor snelle beoordeling naar Marokko gestuurd om te zien hoe het kan helpen.


IsraAID-werknemers bekijken de verwoestingen in Marokko. Foto met dank aan IsraAID via ISRAEL21c


De missie is persoonlijk

“Onze missie tot nu toe is een succes geweest, dankzij de coördinatie die we hadden met de autoriteiten hier in Marokko”, zegt Linor Attias, adjunct-directeur noodoperaties van United Hatzalah.


Op 14 september had UH's team van joodse en islamitische vrijwillige artsen, ambulancepersoneel, paramedici, zoek- en reddingsdeskundigen en psychotraumaprofessionals klinieken opgezet in twee dorpen. Ze hebben al tientallen mensen behandeld voor verstuikingen, gebroken botten, uitdroging, infectieziekten en andere aandoeningen.


Voor een van de vrijwilligers in de groep, Sivan Menachem, is de missie persoonlijk.


“Ik heb vele jaren in Marokko gewoond en mijn ouders zijn er nog steeds”, legde ze uit. “Gelukkig raakten ze niet gewond door de aardbeving, maar veel gezinnen wel, en ik ben hier om ze te helpen. Dit was iets waarvan ik wist dat ik het moest doen,” zget ze tegen ISRAEL21c.


United Hatzalah-vrijwilligers in Marokko. Foto met dank aan United Hatzalah via ISRAEL21c


Tal van voorraden, water, voedsel

Redders Zonder Grenzen Vice-voorzitter en oprichter Aryeh Levi leidde een nooddelegatie van artsen, paramedici, medici en logistiek personeel naar Marokko.


“Tijdens ons verblijf realiseerden we ons dat er behoefte was om het team uit te breiden en we brachten meer artsen van de organisatie uit Israël, Frankrijk en Spanje binnen om de meer complexe gevallen te behandelen”, meldde Levi.


“Als onderdeel van onze hulp hebben we ongeveer 1.000 dekens en matrassen, en 3.500 ton water en voedsel uitgedeeld aan gezinnen zonder dak boven hun hoofd. Wij zullen blijven werken en helpen waar we kunnen.”


Redders Zonder Grenzen uit Israël juichen Marokkaanse kinderen toe buiten de EHBO-tent. Foto met dank aan Gadi Ben Meir via ISRAEL21c


Ben Meir, werkzaam in het vastgoed- en medisch toerisme van Afrika tot Israël, is sinds 2016 vrijwilliger bij Rescuers Without Borders.


“We gaan naar ramplocaties over de hele wereld en verlenen eerste hulp aan mensen die gewond zijn geraakt. We helpen ook bij het vinden van vermiste mensen – wat er ook nodig is – en werken daarbij altijd samen met lokale NGO’s”, zegt hij.


Het team van vier moslims en zes joden verplaatste hun EHBO-tent elke dag naar verschillende dorpen en werd ondergebracht in het huis van een joodse familie in Marrakech.


“Ze maakten elke avond een groot diner voor ons en behandelden ons als familie. De afgelopen twee dagen kwamen ze ook helpen in de dorpen”, vertelt Ben Meir aan ISRAEL21c.


Israëlische vrijwilligers verlenen eerste hulp in Marokko. Foto met dank aan Redders Zonder Grenzen via ISRAEL21c


Hij herinnert zich dat zijn bemanning zich tijdens het helpen in Duitsland en België na de enorme overstromingen in 2018 ongemakkelijk voelde bij het werken met de Israëlische vlag op de arm van hun uniform.


“Maar in Marokko waren we trots en de reactie op ons, als Israëliërs, was geweldig. We zagen hoe ze ons waarderen en van Joodse mensen houden. Ik voelde geen enkel antisemitisme of haat. Het was een dikke knuffel van het Marokkaanse volk.”


In een dorp waar medicijnen werden uitgedeeld, kwam de plaatselijke imam en leidde een zegen voor de Israëlische vrijwilligers.


“Het was zo ontroerend”, zei Ben Meir, die Engels, Frans en een beetje Arabisch spreekt. ‘Ze zeiden zoveel goede dingen over onze hulp en hoe God ons zal helpen.’


103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page