top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Al Jazeera start rechtszaak bij ICC Den Haag tegen Israël wegens dood journalist Abu Akleh


Shireen Abu Akleh. Screenshot YouTube


Het in Qatar gevestigde Al Jazeera zei dinsdag dat het een rechtszaak tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Strafhof wegens de 'moord' op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, die op 11 mei werd neergeschoten tijdens een Israëlische inval op de Westelijke Jordaanoever.


De rechtszaak is gebaseerd op nieuw bewijs dat bevestigt dat Israëlische troepen rechtstreeks op Shireen Abu Akleh hebben geschoten, aldus het nieuwsnetwerk, en benadrukte dat "de bewering dat Shireen per ongeluk werd gedood tijdens een vuurgevecht, volkomen ongegrond is."


Het dossier gaat in de eerste plaats over de moord op Abu Akleh, maar zal ook het bombardement op het Al Jazeera kantoor in Gaza tijdens Operatie Guardian of the Walls in mei 2021 omvatten.


Terwijl het Israëlische leger zijn eigen onderzoek uitvoerde en erkende dat de kogel die haar doodde "met zeer grote waarschijnlijkheid" uit een IDF-wapen kwam, heeft het de aantijgingen dat de ervaren journalist opzettelijk het doelwit was, resoluut van de hand gewezen.


Al Jazeera's nieuwe informatie werd donderdag gepubliceerd in een documentaire (onder dit artikel), inclusief videobewijs waaruit zou blijken dat ten minste één Israëlische soldaat opzettelijk een groep verslaggevers had aangevallen, waaronder de Palestijns-Amerikaanse Abu Akleh, en dat ze niet het slachtoffer was van dodelijk vuur tijdens een strijd tussen troepen en Palestijnse schutters, zoals de IDF heeft beweerd.


Het proces komt in het licht van een onderzoek door het juridische team van het televisienieuwsnetwerk naar de zaak, zei het Qatarese nieuwsnetwerk in een verklaring, bewerend dat het "nieuw bewijsmateriaal heeft opgegraven op basis van verschillende ooggetuigenverslagen, het onderzoek van meerdere videobeelden, en forensisch bewijs met betrekking tot de zaak."


In tegenstelling tot eerdere Israëlische beweringen, zei het nieuwsnetwerk "zonder enige twijfel dat er niet werd geschoten in het gebied waar Shireen was, behalve dat de IDF rechtstreeks op haar schoot", met het argument dat de moord deel uitmaakt van een doelbewuste campagne "om Al Jazeera het zwijgen opleggen."


De Palestijnse Autoriteit werd gevraagd een gezamenlijk onderzoek met Israël uit te voeren, maar weigerde en heeft volgehouden dat de moord een opzettelijke aanval op de journalist was.


Vorige maand kondigde de FBI aan dat het een onderzoek opent naar het incident, een stap die Israëlische functionarissen boos maakte die beweerden dat dit een ernstige fout was


De familie van Abu Akleh diende in september een officiële klacht in bij het ICC. Het parket van de rechtbank zal vermoedelijk bepalen of er een onderzoek naar de zaak moet worden ingesteld.


De advocaten van het nieuwsnetwerk zeiden dat ze nu werken om te identificeren wie direct betrokken waren bij de moord op Abu Akleh. In tegenstelling tot het Internationaal Gerechtshof, dat zaken tussen staten behandelt, heeft het ICC de bevoegdheid om individuen te vervolgen, wat betekent dat de zaak tegen specifieke Israëlische leiders gericht zal moeten zijn.


Tijdens een vergadering in de Knesset op dinsdag zei de vertrekkende premier Yair Lapid dat "niemand IDF-soldaten zal onderzoeken, moraliteit over oorlogvoering zal prediken, en zeker niet Al Jazeera."


Na Lapid sprak minister van Defensie Benny Gantz zijn spijt uit over de dood van Abu Akleh, maar zei dat de situatie zich voordeed in een "duidelijke" gevechtssituatie, en stelde voor dat Al Jazeera "eerst nagaat wat er met journalisten in Iran gebeurt".

99 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page