top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Alle voorspellingen bleken verkeerd: de economie van Israël groeide het 2 kwartaal 6,8%

Bijgewerkt op: 17 aug. 2022


Screenshot YouTube


Alle voorspellingen over hoe slecht de economie van Israël het zou doen bleken niet uit te zijn gekomen. In het 2e kwartaal van dit jaar groeide de Israëlische economie met maar liefst 6,8%.


Nadat het BBP in het eerste kwartaal nog met 2,9% was gekrompen, heeft de Israëlische economie in het 2 kwartaal de sterkste groei in de hele OESO opgetekend.


Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het BBP van Israël in het tweede kwartaal van 2022 groeide met 6,8% op jaarbasis. Deze groeicijfers zijn in volledige tegenspraak met de verwachtingen die een economische vertraging voorspelden, omdat de Israëlische economie in het eerste kwartaal met 2,7% was gekrompen, volgens de meest recente beoordeling, en ook in het tweede kwartaal een krimp zou laten zien. Niet dus.


Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft als reden voor de sterke groei in het tweede kwartaal een terugkeer naar de post-Covid-routine met groot herstel in de sectoren toerisme, luchtvaart, horeca, restaurants en transportdiensten.


Dit groeicijfer betekend dat Israël tot dusverre de hoogste groei van alle OESO-landen in het tweede kwartaal heeft opgetekend en versloeg daarmee landen Portugal (6,6%), Spanje (6,3%), Canada (4,8%), de VS (1,6%) en Duitsland (1,5%). In Nederland wordt door het CBS gezegd dat de economie over het 2e-kwartaal 2022 met 2,6% is gegroeid.


Het BBP per hoofd van de bevolking steeg met 4,5% op jaarbasis in het tweede kwartaal van het jaar en met 4,8% in de eerste helft van het jaar. De particuliere consumptie per hoofd van de bevolking steeg in het tweede kwartaal met 8%, op jaarbasis vanaf het eerste kwartaal, meldt Globes.


De uitvoer van goederen en diensten steeg in het tweede kwartaal met 13,9% op jaarbasis.


De in Israël inmiddels als 'Donald Duck money' bekendstaande euro zal hierdoor nog meer in waarde dalen.1.220 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page