top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gaat Israël tijdens de komende Joodse feestdagen in lockdown?


Premier Bennett met minister van Volksgezondheid Horowitz. Foto via GPO


Het gaat er steeds meer op lijken dat er een lockdown in Israël komt tijdens de periode van Joodse feesstdagen die op 6 september beginnen. O.a. het feit dat in die periode de economie het minst wordt geschaad door een lockdown, omdat veel bedrijven op halve kracht werken of gesloten zijn, zou een rol mee kunnen spelen bij de definitieve beslissing.


Tijdens de opening van het eerste sneltest station van Magen David Adom in Jeruzalem, werd deze vraag gesteld aan Minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz, waaop hij antwoorde "dat een afsluiting een laatste redmiddel was en zo lang mogelijk zou worden vermeden".


"Dat geldt ook voor het onderwijssysteem", voegde hij eraan toe.


De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, zei zondag dat het "onmogelijk met zekerheid is te zeggen of het schooljaar zou beginnen op 1 september zoals gepland, wat suggereert dat een lockdown tot de mogelijkheden behoort omdat een paar dagen later, op 6 september, de periode van drie weken met Joodse feestdagen begint en veel mensen vrij zijn.


Tijdens een interview met het radiostation 103 FM zei Nachman Ash dat "we echt niet naar een lockdown situatie willen gaan. We proberen van alles omdat te voorkomen, maar in een bepaalde situatie waarin het gezondheidssysteem zo zwaar wordt belast dat we bang zijn dat het instort, is er geen andere keuze”.


Hij voegde daaraan toe dat "het plan is om de scholen per 1 september te openen, maar zeker is dat niet. Wat we wel zeker weten, is "dat we zeker na de feestdagen de scholen willen openen".


"Het feit dat de economie in sommige opzichten in september minder wordt getroffen, doordat veel bedrijven slechts gedeeltelijk werken en sommigen helemaal niet gedurende die drie weken, is ook een van de overwegingen, maar de belangrijkste overweging is om niet in een situatie terecht te komen waarbij het gezondheidssysteem zou kunnen instorten", zei hij.


Vanmorgen werd bekend dat er 32.300 actieve virus patiënten in Israël zijn en 602 patiënten in de ziekenhuizen, met van hen 348 als zijnde ernstig ziek, en 71 in kritieke toestand.


Door verschillende ministers zijn er de laatste dagen uitspraken gedaan om niet-gevaccineerden zich alsnog te laten vaccineren. Er zijn ca. 1,1 miljoen Israëlis die niet zijn gevaccineerd en meer en meer hoor je geluiden in de trant van "niet-gevaccineerden zijn degenen waardoor de besmettingen iedere dag zo hoog zijn en waardoor mensen ernstig ziek worden."


Zo zei de minister van Sport en Cultuur vanmorgen dat "indien de meesten van de niet-gevaccineerden zich de komende tien dagen alsnog laten vaccineren een lockdown voorkomen kan worden". Ook drong hij erbij 60-plussers opaan vooral de derde vaccinatie te nemen. Inmiddels hebben al meer dan 450.000 van hen dit gedaan.
132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page