top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Amerika werkt aan normalisatie "roadmap" tussen Israël en Saoedi-Arabië


Screenshot YouTube


Voorafgaand aan het bezoek van president Biden aan het Midden-Oosten volgende maand, heeft het Witte Huis gewerkt aan een "routekaart voor normalisatie" tussen Israël en Saoedi-Arabië, meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Axios op basis van verschillende bronnen.


Daardoor zou de reis kunnen aantonen dat de regering Biden blijft bijdragen aan het bevorderen van de opwarming van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische wereld nadat de regering Trump de Abraham-akkoorden had gesloten, wat leidde tot normalisatie-overeenkomsten tussen Israël en vier Arabische landen.


Het Witte Huis hield vorige week een briefing met denktankexperts over Bidens reis naar de regio en bracht het thema van een "routekaart voor normalisatie" naar voren zonder uit te werken, aldus de vier bronnen.


Tijdens de briefing werd verduidelijkt dat er geen overeenkomst zal zijn vóór het bezoek van Biden aan het Midden-Oosten, maar ze werken eraan en de president zal het tijdens de reis bespreken met Israëlische en Saoedische leiders, aldus de bronnen.


Het Witte Huis denkt dat elke routekaart voor normalisatie tijd zal vergen en een langdurig proces zal zijn, aldus een andere bron die over de kwestie is geïnformeerd.


Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat ze "de verbreding en verdieping van de Arabisch-Israëlische banden steunen".


Een hoge Israëlische functionaris zei dat hij geen grote doorbraak verwacht met betrekking tot de normalisatie met Saoedi-Arabië tijdens de reis van Biden, maar benadrukte dat een overeenkomst om Israëlische luchtvaartmaatschappijen toe te staan ​​het Saoedische luchtruim te gebruiken voor vluchten naar India en China zeer nabij is.


Eerder dit jaar had de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman tegen het persbureau Bloomberg gezegd: "We zien Israël niet als een vijand, maar eerder als een potentiële bondgenoot in de vele belangen die we samen kunnen nastreven, maar sommige problemen moeten worden opgelost voordat we dat kunnen bereiken".


De afgelopen tijd heeft de regering Biden stilletjes bemiddeld tussen Saoedi-Arabië, Israël en Egypte over een mogelijke deal om de overdracht van twee strategische eilanden in de Rode Zee van Egypte naar Saoedi-Arabië af te ronden.53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page