top of page
  • Barak Ravid

Amerikaanse en Israëlische functionarissen streven naar een Negev-forum op 25 juni in Marokko


Foto GPO


Er is optimisme onder de regering-Biden en Israëlische regeringsfunctionarissen dat een ministeriële bijeenkomst van het Negev-forum op 25 juni in Marokko zal plaatsvinden na te zijn uitgesteld, vertelden vier Amerikaanse en Israëlische functionarissen me.


Waarom het ertoe doet: Zo'n ontmoeting zou een positief teken zijn met betrekking tot de bereidheid van Arabische landen, vooral degenen die deel uitmaakten van de Abraham-akkoorden, om samen te werken met de rechtse regering van Israël.

  • Sinds de huidige Israëlische regering eind vorig jaar aan de macht kwam, hebben verschillende Arabische landen hun samenwerking met Israël grotendeels stopgezet.

Snel bijpraten: het Negev-forum werd opgericht in maart 2022 tijdens een ongekende top in Israël, bijgewoond door staatssecretaris Tony Blinken en de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël, Egypte, de VAE, Bahrein en Marokko.

  • Het idee was dat het Negev Forum een ​​platform zou worden voor multilaterale samenwerking in de regio op het gebied van gezondheid, economie, klimaatverandering, water en veiligheid.

  • Een tweede ministeriële bijeenkomst zou in maart plaatsvinden, maar werd door de Marokkaanse regering uitgesteld vanwege de politieke gevoeligheden rond de nieuwe rechtse Israëlische regering en de zorgen over mogelijk geweld tijdens de ramadan.

Het nieuws sturen: Israëlische en Amerikaanse functionarissen vertelden me dat de regering-Biden de afgelopen weken diplomatieke inspanningen heeft geleverd met Marokko en andere deelnemers om de bijeenkomst eind juni bijeen te roepen.

  • De Israëlische en Amerikaanse functionarissen zeiden dat de definitieve beslissing nog niet is genomen, maar er is optimisme dat de bijeenkomst op 25 juni zal plaatsvinden.

  • Blinken zal naar verwachting de vergadering bijwonen.

  • Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page