top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Amnesty's 'apartheid in Israël'-rapport staat vol met fouten", bewijst NGO Monitor


Screenshot YouTube


In februari 2022 bracht Amnesty International (“Amnesty”) een rapport van 280 pagina’s uit met de titel “Israëls apartheid tegen de Palestijnen”. Amnesty beweerde dat Israël een apartheidsstaat is en altijd is geweest, zowel binnen Israël als op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Verklaringen van Amnesty-functionarissen en de aanbevelingen van het rapport benadrukken dat het doel van Amnesty het einde is van Israël als Joodse staat.


Uit nauwkeurig onderzoek door NGO Monitor blijkt dat de Amnesty-publicatie fundamenteel gebrekkig is, waarbij leugens, verdraaiingen, weglatingen en flagrante dubbele standaarden worden gebruikt om een ​​frauduleus en lasterlijk verhaal van Israëlische wreedheid te construeren.


Bij zorgvuldige bestudering van de tekst blijkt dat Amnesty vrijwel geen primair onderzoek heeft gedaan. Het staat veeleer vol met knip-en-plakzinnen en citaten en conclusies uit externe bronnen – met name andere politieke NGO’s die deel uitmaken van dezelfde lasterlijke campagne tegen Israël. De voetnoten zijn opvallend dun op primaire documenten, zoals officiële statistieken van de Israëlische regering, Palestijnse documenten, gerechtelijke documenten, Knesset transcripties, interviews van vooraanstaande functionarissen, en veel van de gegevens zijn verouderd (vaak meer dan tien jaar oud).


Bij het opstellen van dit rapport hebben we elke regel van de Amnesty-publicatie onderzocht en kritisch beoordeeld en de verstrekte bronnen en citaten nauwkeurig gelezen. We hebben vijf categorieën fouten ontdekt: fouten, verkeerde voorstelling van zaken, weglatingen, dubbele standaarden en dode citaten. Deze systematische review toont onomstotelijk aan, in tegenstelling tot Amnesty's beweringen, dat de beweringen van Amnesty gegrond of gegrond zijn.


Een voorbeeld van fouten was een bewering van Amnesty dat Israël ten minste 32,2 miljoen dunams land heeft onteigend, ondanks het feit dat "het hele Israël van vóór 1967 slechts ongeveer 20,7 miljoen dunams is".


Een ander voorbeeld is de bewering in het Amnesty-rapport "dat Israël 10.000 Palestijnse winkels had onteigend". Maar de bron die Amnesty aanhaalde was "een in eigen beheer gepubliceerde blogpost van een persoon zonder referenties in het veld".


Het volledige rapport kunt u hier lezen.
127 weergaven0 opmerkingen
bottom of page