top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Analyse van chirurgische videobeelden om de patiëntresultaten te verbeteren


Screenshot video Theator


Chirurgen beschikken in de moderne operatiekamer over zeer geavanceerde hulpmiddelen, waaronder camera's op hun instrumenten die videobeelden in het lichaam laten zien.


Maar na de operatie – of het nu minuten of uren duurde – worden die visuele beelden doorgaans weggegooid in de veronderstelling dat chirurgen geen tijd hebben om al die videobeelden te bekijken.


Tamir Wolf, CEO van de Israëlische en Silicon Valley-startup Theator, zegt dat dat een grote vergissing is.


Wolf vertelt ISRAEL21c dat Theator vooral bedoeld is om het speelveld gelijk te trekken, zodat iedereen de best mogelijke zorg kan krijgen.


"In de wereld van vandaag bepaalt waar je woont vaak of je woont", legt Wolf uit. "Dat is niet alleen in Afrika of op het platteland van India, maar ook in de VS, zelfs in grootstedelijke gebieden zoals New York City."


Wolf wijst naar een artikel in de New York Times dat samenvatte: "Ga naar het verkeerde ziekenhuis en je hebt drie keer meer kans om te overlijden."


Twee ziekenhuizen, twee verschillende uitkomsten

Die boodschap werd duidelijk toen Wolf, die 10 jaar als arts bij de Israëlische marine diende, in 2015 binnen een paar maanden de diagnose blindedarmontsteking bij zowel zijn baas als zijn vrouw stelde.


Wolf nam ze allemaal mee naar verschillende ziekenhuizen in New York City. "Maar de benaderingen van hun behandeling en zorg leken werelden van elkaar verwijderd. Slechte besluitvorming leidde tot vermijdbare complicaties, bijna-doodervaringen en een langdurig ziekenhuisverblijf voor mijn baas, terwijl we in het geval van mijn vrouw na de operatie binnen 12 uur thuis waren.”


Uit een studie in het tijdschrift Pediatrics bleek dat zwarte kinderen in de VS drie keer meer kans hebben om te overlijden na een operatie dan hun blanke tegenhangers, deels op basis van de medische voorzieningen waartoe ze toegang hebben.


Van de zeven miljoen mensen die jaarlijks na een operatie aan complicaties lijden en sterven, is minstens 50% van deze sterfgevallen en complicaties te voorkomen, volgens een studie gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information.


"Ik kon niet stoppen met denken: 'Hoe kunnen we technologie gebruiken om dit aan te pakken?'", herinnert Wolf zich. "Hoe zorgen we voor een gelijk speelveld, verbeteren we de prestaties van chirurgen en verbeteren we de patiëntenzorg?"


Markeer rollen

Theator is het antwoord van Wolf.


In plaats van chirurgische video's weg te gooien, analyseert Theator de beelden om de procedure samen te vatten, zodat een chirurg de hoogtepunten in slechts enkele minuten kan bekijken.


De analyse maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en computervisie om wat er op de video te zien is, te vergelijken met een database van zo'n 30.000 uur aan beeldmateriaal van andere chirurgen die dezelfde procedure uitvoeren.


Theator identificeert de cruciale elementen in de video: sleutelwoorden, belangrijkste acties en eventuele veiligheidsmijlpalen die moeten worden bereikt.


De resultaten kunnen op elk apparaat worden bekeken en dankzij slimme annotatie en filtering kan de gebruiker snel vooruitspoelen naar kritieke momenten.


"Het is allemaal geautomatiseerd en gebeurt in realtime", zegt Wolf.


Het systeem van Theator heeft meer dan 800 miljoen videoframes geanalyseerd, 120.000 intraoperatieve momenten samengesteld en 7.000 visuele operatierapporten gegenereerd.


Beschikbaar in Israël, Canada en de Verenigde Staten – Theator's eerste Amerikaanse site was de befaamde Mayo Clinic – het platform structureert de video ook in realtime.De gezichten van patiënten en medewerkers zijn vervaagd om de privacy te beschermen, zodat de video live kan worden gestreamd naar belanghebbenden in de gezondheidszorg buiten de operatiekamer via de Theator-app. De stappen van de procedure worden geïdentificeerd en gecodificeerd om degenen die op afstand toekijken inzichten te bieden die kunnen helpen bij het optimaliseren van de resultaten en de efficiëntie van het ziekenhuis.


Geen verandering in werkstroom

Theator vereist geen wijzigingen in de bestaande workflow in de operatiekamer.


"De hardware en infrastructuur zijn er al", legt Wolf uit. Een scoop die wordt gebruikt voor een endoscopie heeft bijvoorbeeld al een camera aan de punt.


Theator is van plan alle soorten operaties te dekken, hoewel het bedrijf zich voorlopig richt op colorectale, bariatrische, gynaecologische en urologische operaties.


De 50-koppige Theator, opgericht in 2018, heeft zijn R&D in Israël met marketing en verkoop in Palo Alto. Het bedrijf heeft bijna $ 40 miljoen opgehaald, onder meer van Anne Wojcicki, CEO van 22andMe, en Eyal Gura, mede -oprichter van Zebra Medical Vision .


Het team van Theator, inclusief medeoprichters Tamir Wolf en Dotan Asselmann linksonder. Foto met dank aan Theator


Wolf was eerder medeoprichter van Nitinotes, dat tot doel heeft bariatrische chirurgie te vervangen door een hechtsysteem dat de omvang van de maag kan verkleinen door middel van een endoscoop die via de mond wordt ingebracht. Dit bedrijf is nog steeds actief.


Hij beweert dat Theator het enige bedrijf is dat zich uitsluitend richt op het voor chirurgen mogelijk maken om snel toegang te krijgen tot videobeelden. Sommige van de medtech-reuzen, van Johnson & Johnson tot Medtronic, "doet eraan mee", zegt hij.


Theator kiest voor een business-to-business Software-as-a-Service (SaaS)-benadering; klanten betalen voor een abonnement op basis van het aantal ingeschakelde operatiekamers.


Wolf is van mening dat het bekijken van chirurgische video's binnen een paar jaar 'de gouden standaard in het veld zal worden. We creëren het technische platform om deze datagestuurde aanpak te belichamen.”


Maar het is zijn team waar Wolf het meest trots op is. "We zijn vier jaar oud en er is nog geen enkele persoon geweest die ervoor heeft gekozen ons te verlaten", zegt hij trots. Dat is zowel een bewijs van de cultuur die Wolf binnen het bedrijf heeft gecultiveerd als van de levensreddende missie die de leidinggevenden zijn begonnen.

49 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page