israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Arabische verpleger ontmoet de Joodse Israëli die hij het leven redde tijdens een lynch poging


Fadi Kasem en Mor Janashvili (in het ziekenhuisbed) tijdens een emotionele bijeenkomst in het Galilea Medical Center in Nahariya. Foto met dank aan Galilee Medical Center


Een Israëlisch-Arabische verpleger die het leven redde van een Israëlische Joodse man die werd gelyncht door een Arabische menigte, ontmoette hem gisteren tijdens een emotionele reünie in het Galilea Medical Center in Nahariya.


Fadi Kasem, een verpleger op de afdeling Interne Geneeskunde van het Galilea Medical Center, redde woensdag 12 mei het leven van Mor Janashvili toen er rellen uitbraken in Acre (Akko) in noord Israël, meldt ISRAEL21C.


De twee werden een week later herenigd op de chirurgische afdeling van het Rambam medisch centrum in Haifa, waar Janashvili wordt behandeld aan zijn verwondingen en omhelsden elkaar en spraken over hun ervaringen.


"Je hebt mijn leven gered. Ik weet niet of ik het zonder jou zou hebben overleefd 'zei Janasjvili tegen Kasem.


De aanval vond plaats toen Janashvili naar het huis van zijn moeder in de Wolfson-buurt van Akko reed en werd aangevallen door een menigte met stokken, stenen en messen bewapende Arabieren .


De menigte bleef hem aanvallen terwijl hij uit zijn auto stapte en te voet probeerde te ontsnappen.


Kasem, 28, arriveerde ter plaatse met een sheik uit Akko en verschillende andere Arabische bewoners uit de buurt, in de hoop de situatie te kalmeren.


'Zodra we aankwamen, zag ik Janashvili op de grond liggen. Het enige dat voor mijn ogen stond, was hem te redden. Ik dacht er niet aan of hij Joods of Arabisch was, ”zegt Kasem.


Kasem beschermde Janashvili met zijn lichaam, waste zijn gezicht en probeerde de relschoppers op afstand te houden. Hij begon ook zijn wonden te verbinden met zijn eigen EHBO-doos.


Mor verloor een paar minuten het bewustzijn, en toen hij bijkwam begreep hij niet wat er was gebeurd.


"Ik vertelde hem dat hij een auto-ongeluk had gehad, omdat ik wilde dat hij probeerde kalm te blijven en niet in een grote emotionele toestand terechtkwam", zegt Kasem. Mor's moeder die ter plaatse arriveerde, viel flauw toen ze haar gewonde zoon zag.


Tijdens de bijeenkomst een week na het incident zei Kasem tegen Janashvili: “Ik deed wat ik moest doen. Ik was niet de enige. Er waren ook andere mensen die je hebben geholpen. "


Kasem moedigde Janashvili, die binnenkort uit het ziekenhuis zal worden ontslagen, ook aan om positief te blijven.


“Zelfs in 2008, toen er hevige rellen waren in Acre, geloofden de mensen niet dat het samenleven zou terugkeren en dat alles weer normaal zou worden. Over het algemeen zijn de meeste inwoners van Acre goede en gezonde mensen, die pleiten voor coëxistentie, ”zei hij.


"Ik geef niet om religie of huidskleur, we zijn allemaal mensen", voegde Kasem eraan toe.


De twee mannen beloofden contact te houden. "We zijn als een familie", zei Kasem. "Mijn huis is jouw huis."

221 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws