israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Archeologen vinden unieke 7.000 jaar oud zegelstempel in Noord-Israël


Zegelafdruk op klei bulla. Foto Tal Rogovski


Een team van archeologen van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) deed een zeldzame ontdekking toen ze een kleine indruk van een kleizegel van zo'n 7000 jaar oud ontdekten. De afdruk, met twee verschillende geometrische stempels erop gedrukt, werd ontdekt in Tel Tsaf, een prehistorisch dorp in de Beit She'an-vallei in Israël.


Enorme voedselopslagsilo's in Tel Tsaf (de ronde structuren) Foto: Boaz Garfinkel


De ontdekking werd gedaan als onderdeel van een opgraving die plaatsvond tussen 2004 en 2007 en werd geleid door professor Yosef Garfinkel van de HU, samen met twee van zijn studenten, professor David Ben Shlomo en Dr. Michael Freikman, beiden nu onderzoekers aan de Ariel University . Honderdvijftig kleiafdichtingen werden oorspronkelijk op de site gevonden, waarvan er één bijzonder zeldzaam en van onmiskenbaar historisch belang is. Het object is gepubliceerd in het tijdschrift Levant.

Zegelafdruk op klei bulla. Foto Tal Rogovski


Zegels, ook wel bulla genoemd, zijn gemaakt van een klein stukje klei dat in historische tijden werd gebruikt om brieven te verzegelen en te ondertekenen en om te voorkomen dat anderen de inhoud ervan konden lezen. De verzegeling in Tel Tsaf is bijzonder belangrijk omdat het het eerste bewijs is van het gebruik van verzegelingen om zendingen te markeren of om silo's of schuren te sluiten. Wanneer een staldeur werd geopend, zou de indruk van het zegel breken - een veelbetekenend teken dat er iemand was geweest en dat de inhoud erin was aangeraakt of meegenomen. "Zelfs vandaag worden soortgelijke soorten afdichtingen gebruikt om sabotage en diefstal te voorkomen", legt Garfinkel uit. "Het blijkt dat dit al 7.000 jaar geleden door landeigenaren en lokale beheerders werd gebruikt om hun eigendommen te beschermen."


Foto Tal Rogovski

Het fragment, dat minder dan een centimeter breed was, werd in goede staat gevonden vanwege het droge klimaat van de Beit She'an-vallei. De afdichting wordt gemarkeerd door symmetrische lijnen. Hoewel veel zegels die in de Eerste Tempel Jeruzalem zijn gevonden (ca. 2.600 jaar geleden) een persoonlijke naam en soms Bijbelse figuren bevatten, stamt de zegel van Tel Tsaf uit een prehistorisch tijdperk, toen het schrift nog niet in gebruik was. Die zegels waren versierd met geometrische vormen in plaats van letters. Het feit dat er twee verschillende stempels op de zegelafdruk staan, kan wijzen op een vorm van commerciële activiteit waarbij de twee verschillende personen bij de transactie betrokken waren.


Het gevonden fragment onderging een uitgebreide analyse voordat onderzoekers konden vaststellen dat het inderdaad een afdruk van een zeehond was. Volgens Garfinkel is dit het vroegste bewijs dat zegels ongeveer 7.000 jaar geleden in Israël werden gebruikt om leveringen te ondertekenen en opslagruimten gesloten te houden. Hoewel er in die regio al 8500 jaar geleden zeehonden zijn gevonden, zijn er geen zeehondenafdrukken uit die tijd gevonden.


Tel Tsaf zegel. Foto Vladimir Nichen


Op basis van een zorgvuldige wetenschappelijke analyse van de zeehondenklei, ontdekten de onderzoekers dat het niet lokaal geproduceerd was, maar afkomstig was van een locatie op minstens tien kilometer afstand. Andere archeologische vondsten op de site onthullen bewijs dat de inwoners van Tel Tsaf in contact stonden met bevolkingsgroepen tot ver buiten het oude Israël. "Op deze plek hebben we bewijzen van contact met mensen uit Mesopotamië, Turkije, Egypte en de Kaukasus", voegde Garfinkel eraan toe. "Er is nergens in het Midden-Oosten een prehistorische vindplaats die bewijs onthult van zo'n langeafstandshandel in exotische artikelen als wat we op deze specifieke site vonden."


De site leverde ook aanwijzingen op dat het gebied de thuisbasis was van mensen met een aanzienlijke rijkdom die grote voorraden ingrediënten en materialen bouwden, wat wijst op een aanzienlijke sociale ontwikkeling. Dit bewijs wijst erop dat Tel Tsaf een sleutelpositie in de regio was die zowel lokale gemeenschappen als passerende mensen bediende. "We hopen dat voortdurende opgravingen in Tel Tsaf en andere plaatsen uit dezelfde periode extra bewijs zullen opleveren om ons te helpen de impact van een regionale autoriteit in de zuidelijke Levant te begrijpen", concludeerde Garfinkel.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws