israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Artsen in Israël zijn het erover eens "coronapatiënten in ziekenhuizen zijn minder ziek"


Ter illustratie. Foto SJ Objio in Unsplash


Artsen van de meeste Israëlische ziekenhuis zijn het unaniem erover eens dat hun indruk is dat gehospitaliseerde coronapatiënten nu over het algemeen minder ziek zijn dan tijdens eerdere golven van het virus. Ook zeggen ze dat het aantal ernstig zieke patiënten veel minder hard stijgt in verhouding tot de dagelijks vastgestelde nieuwe besmettingen in het land. Hun conclusie is dan ook dat de vaccins zeker een positief effect hebben.


Een andere interessante constatering is dat voordat de vaccinaties begonnen, werd ongeveer 4 procent van de patiënten ernstig ziek. Maar nu ca. 60% van de inwoners van het land tweemaal is gevaccineerd, naar schatting 1,5 procent van de patiënten nog ernstig ziek wordt


En een studie van het ministerie van Volksgezondheid van gegevens van januari tot juli concludeerde dat zelfs gevaccineerde mensen met reeds bestaande ziekten beter beschermd zijn tegen ernstige ziekten dan niet-gevaccineerde mensen van dezelfde leeftijd zonder reeds bestaande aandoeningen.


Onder gevaccineerde mensen van 70 tot 79 jaar ontwikkelde zich bijvoorbeeld een ernstige ziekte bij 5,7 procent van de 725 patiënten zonder reeds bestaande aandoeningen en onder 11 procent van de 727 patiënten die wel reeds bestaande aandoeningen hadden.


Onder niet-gevaccineerde patiënten van dezelfde leeftijd ontwikkelde zich daarentegen een ernstige ziekte bij 17,1 procent van de 3053 patiënten zonder reeds bestaande aandoeningen en 20,6 procent van de 2551 die wel reeds bestaande aandoeningen hadden, meldt de krant Haaretz.


Dr. Noa Eliakim-Raz, hoofd van de coronavirusafdeling van het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva zegt tegen Haaretz : we hebben tot nu toe zo'n 30 patiënten behandeld, en 11 zijn momenteel opgenomen in het ziekenhuis, allemaal gevaccineerd. Negen van deze patiënten zijn ouder dan 70 en de meesten hebben verschillende reeds bestaande aandoeningen.


Ze voegt eraan toe : "dat ze deze keer patiënten ziet die voldoen aan de definitie van ernstige ziekte, een zuurstofgehalte in het bloed van minder dan 93 procent en een thoraxfoto die een infectie aan het licht brengt, maar die niettemin in een betere klinische conditie zijn dan mensen met dezelfde kenmerken in eerdere golven. Daarom verbetert hun toestand vaak sneller en kunnen ze eerder het ziekenhuis verlaten. Daarbij merkt ze p dat er geen enkele patiënt naar de intensive care is gestuurd.


Ook dr. Khetam Hussein, hoofd van de afdeling infectiebeheersing en de afdeling coronavirus op de Rambam Health Care Campus in Haifa valt het op dat coronapatiënten vaak minder ziek zijn in vergelijking met de voi=rige COVID-19 golven.


"Daarbij komt dat ze bijna allemaal al bestaande aandoeningen hebben of heel erg oud zijn, en de overgrote meerderheid gevaccineerd is waarbij de symptomen dezelfde symptomen zijn, maar bij ernstig zieke patiënten lijken ze minder ernstig en verslechteren deze patiënten minder van matige tot ernstige toestand of van ernstig tot kritieke toestand," voegt ze eraan toe.


Veel andere door Haaretz geïnterviewde artsen kwamen met dezelfde verhalen, hetgeen ook zou kunnen kloppen als je kijkt naar de dagelijkse besmettingen die rond de 1.400 per dag liggen, en er 199 patiënten in de ziekenhuizen liggen. Conclusie: vaccins hebben zeker een positief effect.218 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws