top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Autisme kan al in het eerste jaar van de baby worden geïdentificeerd


Ter illustratie. Foto door Dragos Gontariu op Unsplash


Twee recent gepubliceerde onderzoeken tonen aan dat symptomen die verband houden met autisme al in het eerste levensjaar kunnen worden geïdentificeerd, en dat vroege detectie een therapeutische interventie mogelijk maakt vanaf het tweede jaar van een kind.


Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in het International Journal of Pediatrics & Neonatal Care en geleid door Dr. Hanna A. Alonim van het Mifne Center for Early Intervention in the Treatment of Autism en de Weisfeld School of Social Work Continuing Education Unit aan de Bar-Ilan University in Israël.


De eerste studie , uitgevoerd in het Mifne Center in de loop van een decennium, vroeg ontwikkelingsexperts van zuigelingen om te zoeken naar tekenen van autistisch gedrag in video-opnames van 110 baby's, bij wie later bij alle kinderen autisme werd vastgesteld in de leeftijd van twee jaar. - een half en drie.


Ze ontdekten dat bij 89 procent van de zuigelingen symptomen konden worden waargenomen vanaf de leeftijd van vier tot zes maanden. Deze symptomen zijn onder meer gebrek aan oogcontact, gebrek aan reactie op de stem of aanwezigheid van ouders, overmatige passiviteit of, alternatief, overmatige activiteit, vertraging in motorische ontwikkeling, weigering om te eten, afkeer van aanraking en versnelde groei van de hoofdomtrek.


Na deze studie werd een screeningtool genaamd ESPASSI ontwikkeld door het Mifne Center om baby's met een risico op autisme op te sporen en als pilot gebruikt in het Tel Aviv Sourasky Medical Center.


De tweede studie , die ook tien jaar werd uitgevoerd, vergeleek de impact van therapeutische interventies in het Mifne-centrum die in twee verschillende levensfasen begonnen: 45 zuigelingen die in hun tweede jaar werden behandeld versus 39 peuters die in hun derde jaar werden behandeld.


De interventies hadden betrekking op de fysieke, sensorische, motorische, emotionele en cognitieve aspecten van ontwikkeling. Hoewel beide groepen vooruitgang lieten zien in alle ontwikkelingscomponenten, vertoonde de jongere groep een significant betere statistische verbetering in vergelijking met de oudere groep.


"Decennia van neuraal, cognitief en gedragsonderzoek bevestigen dat het menselijk brein zijn meest substantiële en maximale ontwikkeling ondergaat in de vroege postnatale jaren", zei Alonim.


"Deze twee onderzoeken bevestigen dat er een kans is en het is volkomen logisch dat vroege detectie en interventie de neuro anatomische ontwikkelingscomponenten zullen beïnvloeden in een stadium dat de meeste invloed heeft op de zich snel ontwikkelende hersenen, zelfs in de mate dat de volledige manifestatie escalatie van autisme voorkomen kan worden.”


Prof. Ilan Dinstein. Foto door Dani Machlis/BGU via ISRAEL21C


In november onthulde het tijdschrift Autism een artikel geschreven door Prof. Ilan Dinstein, hoofd van het Azrieli National Center for Autism and Neurodevelopment Research , dat kinderen die vóór de leeftijd van 2,5 jaar werden gediagnosticeerd, drie keer meer kans hadden om aanzienlijke verbeteringen te vertonen in de kern van de sociale symptomen van autisme in vergelijking met kinderen die op latere leeftijd worden gediagnosticeerd.


"Wij geloven dat deze grotere verbetering te wijten is aan de grotere plasticiteit van de hersenen en gedragsflexibiliteit die een fundamenteel kenmerk is van de vroege kinderjaren", zei Dinstein.


"Deze resultaten benadrukken het belang van vroege diagnose en behandeling van autismespectrumstoornis, zelfs in gemeenschapsomgevingen met heterogene diensten. Bovendien motiveren deze resultaten verdere prioritering van universele screening voor autismespectrumstoornis vóór de leeftijd van 2,5 jaar."


127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page