top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Autodiefstallen verdubbelen in Israël


Kia Picanto. Foto Kia


Volgens gegevens van verzekeringsmaatschappijen in Israël is het aantal autodiefstallen in Israël het afgelopen jaar verdubbeld. Alleen al in december 2022 werden tussen de 1.200 en 1.300 auto's gestolen, 100% meer dan in december 2021.


De stijging is het gevolg van een tekort aan nieuwe auto's en een sterke stijging van de prijs van reserveonderdelen als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, meldt Globes.


Volgens verzekeringsmaatschappijen is de gemiddelde prijs van een gestolen auto NIS 85.000-90.000 (€ 22.000 -€ 24.000), waardoor de verzekeringsmaatschappijen meer dan NIS 110 miljoen per maand en meer dan NIS 1,3 miljard per jaar moeten betalen.


Vanwege de toename van diefstal zijn de verzekeringstarieven met 10% gestegen, vertelde een verzekeringsdirecteur aan Globes. Maar gegevens op de digitale verzekeringswebsite Wobi suggereren dat de stijging dichter bij de 20% zou kunnen liggen.


Het populairste gestolen automodel is de Mazda 3, gevolgd door de Kia Picanto, Mazda 6, Hyundai Tuscon, Kia Niro, Mazda CX5, Kia Sportage en de Hyundai Kona. Volgens voertuiglocatietechnologiebedrijf Pointer zijn 50% van de auto's die in Israël worden gestolen SUV's. Het lijkt erop dat autodieven de intrede van elektrische voertuigen op de markt nog niet hebben verteerd en dat er maar weinig worden gestolen.


Pointer voegt eraan toe dat de meest voorkomende tijd waarop een auto wordt gestolen 's nachts tussen vrijdag en zaterdag is, terwijl 19.00 uur' s avonds, net nadat mensen thuiskomen van het werk, een andere populaire tijd voor diefstallen is.
63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page