top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Baanbrekend Israëlisch onderzoek onthult wat hartaandoeningen voorkomt


Screenshot YouTube


Een baanbrekende nieuwe Israëlische studie heeft onthuld dat twee biologische factoren de sleutel kunnen zijn om te voorkomen dat personen met een hoog risico hartaandoeningen ontwikkelen.


Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Assuta Ashdod Public Hospital in samenwerking met het Rabin Medical Center, bleek dat endotheliale voorlopercellen - die helpen bij het herstellen van de binnenbekleding van een bloedvat na vaatletsel - en de telomeerlengte een cruciale rol kunnen spelen bij het voorkomen van hartziekte. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift Coronary Artery Disease.


Onder leiding van Dr. Einat Shaked en Prof. Eli Lev van de afdeling Cardiologie van Assuta Ashdod, was het onderzoek bedoeld om te ontdekken waarom sommige mensen nooit een hartaandoening krijgen ondanks een hoog risicoprofiel (diabetes, roken, teveel cholesterol, enz.), terwijl anderen doen.


Onderzoekers ontdekten dat patiënten met een hoog risico op coronaire hartziekte maar met gezonde slagaders een grotere endotheliale progenitorcelfunctie hadden dan patiënten met een bestaande hartziekte. Bovendien ontdekten ze ook dat deze cellen langere telomeren hadden (die de levensduur van een cel aangeven) bij personen met normale slagaders. Van telomeerlengte is eerder aangetoond dat het gecorreleerd is met de algehele celgezondheid.

De bevindingen geven aan dat deze twee factoren kunnen dienen als een beschermend mechanisme tegen atherosclerose, die het gevolg is van de ophoping van vetten en cholesterol op de slagaderwanden, aldus Ynet.


Als onderdeel van de studie lieten onderzoekers ongeveer 25 patiënten met meerdere cardiovasculaire risicofactoren CT-scans van hun bloedvaten ondergaan. Vervolgens vergeleken ze deze eerste groep met twee controles: de ene bevatte patiënten met vergelijkbare risicoprofielen maar die al coronaire hartziekte hadden, en de andere was een groep van 20 gezonde vrijwilligers.


"We hebben een unieke patiëntenpopulatie onderzocht met veel risicofactoren voor het ontwikkelen van hartaandoeningen, zoals rokers, mensen met diabetes of mensen met pijn op de borst," zei prof. Lev. "Ondanks dat deze mensen een hoog risico liepen, waren hun slagaders volkomen vrij. We onderzochten verschillende bloedfactoren en vergeleken ze met die gevonden bij patiënten die een bevestigde diagnose van hartziekte hadden. Na uitgebreide tests hebben we twee factoren ontdekt die mogelijk kunnen helpen atherosclerose te voorkomen."


"In de toekomst kan dit onderzoek ons ​​helpen nieuwe medicijnen te ontwikkelen om atherosclerose te voorkomen," voegde Lev eraan toe.
272 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page