top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bank of Israël verhoogt rente met 0,5% naar 1,25%


Screenshot YouTube


Het Monetair Comité van de Bank of Israel heeft vandaag (maandag) besloten om de basisrente in de economie voor de derde keer op rij in minder dan drie maanden te verhogen, en dit keer tegen het hoogste tarief in de afgelopen 11 jaar - met 0,5% naar 1,25% per jaar. De prime interest rate zal dienovereenkomstig stijgen.


Een prime interest rate die nu al in de buurt komt van 3,0% - na jaren van een prime interest van 1,6% - is dit in feite bijna een verdubbeling van de rente, en dit zal naar verwachting meerdere keren stijgen in de komende maanden. Analisten schatten dat de rente tegen het einde van het jaar 2% zal bereiken, wat een prime rente betekent van 3,5%.


In april verhoogde de Bank of Israel de rente al van het laagste punt ooit van 0,1% naar 0,35%, waarmee een nieuw tijdperk van renteverhogingen werd ingeluid. In mei verhoogde de gouverneur de basisrente in de economie met nog eens met 0,4% tot 0,75% en de primaire rente overschreed de twee procent - 2,25% en heeft het al moeilijk gemaakt voor sommige, hoewel tot nu toe niet grote, hypotheekleners in de maandelijkse aflossingen.


De gouverneur van de Bank of Israel, prof. Amir Yaron, heeft onlangs aangekondigd dat in het licht van de inflatie in Israël en wat er in de wereld gebeurt, de rentetarieven nu geleidelijk en continu zullen stijgen. Intussen is de situatie echter veranderd, met een atmosfeer van angst voor een recessie die zowel de wereld zal teisteren Israël.


De inflatie in Israël is van een eerder voorspelling van 1,6% over heel 2022, inmiddels gestegen naar 4,1%. Hoog voor Israëlische begrippen, laag in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland en andere Europese landen.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page