top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ben-Gurion Universiteit en zuidelijke hogescholen gaan een haredi-campus creëren


Prof. Daniël Chamovitz. Foto BGU


Een consortium onder leiding van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en bestaande uit verschillende academische hogescholen heeft de aanbesteding van de overheid gewonnen om een ​​aparte ultraorthodoxe (haredi) campus voor hoger onderwijs in het Zuiden te creëren. De campus gaat zo snel mogelijk open met als doel de studies te starten in oktober 2024.


Ben-Gurion University of the Negev, het Sami Shamoon College of Engineering, Sapir Academic College, Kaye College of Education, Hemdat Academic College en Ashkelon Academic College zullen onafhankelijke graden aanbieden op een aparte locatie die nog moet worden bepaald.


Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2020 woont 30% van de haredi-bevolking van het land in het zuiden.


Het consortium zal diploma's aanbieden in verpleegkunde, boekhouding, toegepaste economie en management, technologische marketing, onderwijs (inclusief een onderwijscertificaat), speciaal onderwijs, industriële techniek en management, visuele communicatie, software-engineering, Talmoedstudies, informatica en sociaal werk.


Ben-Gurion University gaat pre-academische programma's aanbieden om mensen te helpen die niet aan de toelatingseisen voldoen.


Het plan is om de opleidingen eerst open te stellen voor vrouwen en pre-academische programma’s aan te bieden aan mannen om hen te helpen de acceptatiedrempels te halen.


“De Ben-Gurion Universiteit van de Negev heeft sinds de oprichting achtergestelde bevolkingsgroepen toegang geboden tot hoger onderwijs en we willen graag dezelfde kansen uitbreiden naar de haredi-gemeenschap”, zei BGU-voorzitter prof. Daniel Chamovitz. “Het creëren van een haredi-campus zal niet alleen bijdragen aan de haredi-gemeenschappen die hunkeren naar de academische wereld, maar ook aanzienlijk zullen bijdragen aan de samenleving als geheel."


Voorzitter van het Kaye Academic College of Education, prof. Arye Rattner: “Als college dat het tot zijn missie heeft gemaakt om een ​​pedagogie van diversiteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit te bevorderen, en deze principes zelfs dagelijks implementeert in academische studies en lerarenopleidingen processen ben ik blij om partner te zijn in het project voor het opzetten van een campus voor de haredi-samenleving, wat een duidelijke uitdrukking is van deze waarden. Het overdragen van academische kennis is een belangrijke stap in de richting van de integratie van de haredi-samenleving in het grotere Israëlische publiek, en we zullen doorgaan om op te treden en het project te versterken als dat nodig is.


Prof. Jehuda Haddad, rector en oprichter van SCE, Shamoon College of Engineering: “Diversiteit op de arbeidsmarkt is een nationale missie die gerealiseerd moet worden. Wij dragen graag bij vanuit de kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd met de oprichting van een ultraorthodoxe campus in de stad Ashdod om de ultraorthodoxe samenleving op de Israëlische arbeidsmarkt te integreren en vooruit te helpen. Opnieuw zal het college bijdragen vanuit zijn ervaring en de middelen en kennis die het heeft verzameld bij het opleiden van Haredi-afgestudeerden in technische beroepen "De gemeenschappelijke uitdaging van academische instellingen in het zuiden is belangrijk voor de samenleving als geheel. Ik heb er vertrouwen in dat de gezamenlijke stap de kloven in de samenleving zal verkleinen."de werkgelegenheidskansen van de charedi-sector vergroten en bijdragen aan het verhogen van de productiviteit van de Israëlische economie.


President van Hemdat Academic College, College of Education in Sdot Negev, en voorzitter van het Forum of Presidents of Colleges of Education (RAMA), prof. Haim Shaked: “De integratie van de haredim in het hoger onderwijs is zeer belangrijk en essentieel voor de Israëlische samenleving , zijn economie en zijn toekomst. Daartoe moeten kaders worden geschapen die mannen en vrouwen uit de charedi-sector in staat stellen hoger onderwijs te studeren op een passend academisch niveau en in overeenstemming met hun levensstijl. Om deze reden, samen met andere academische instellingen in de Negev richten we de campus op, die de charedi-bevolking een verscheidenheid aan academische graden zal bieden in een sfeer die is gebaseerd op de waarden van de charedi-samenleving. We zijn blij ons academisch werk uit te breiden naar aanvullende sectoren en ons in nieuwe richtingen te ontwikkelen. "


Dr. Pinhas Haliwa, CEO van Ashkelon Academic College: "Ashkelon Academic College komt naar Beer-Sheva met uitgebreide ervaring in het trainen van haredim in sociaal werk en computerwetenschappen."550 weergaven0 opmerkingen
bottom of page