top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bestuurderloos parkeren van auto's vanaf nu in Israël toegestaan


Screenshot YouTube


Nu er steeds meer personenauto's op de mark komen die het mogelijk maken zonder bestuurder te parkeren, heeft het ministerie van Transport de wet aangepast zodat het nu wettelijk is toegestaan uit je auto te stappen en de auto met een druk op de knop zicht zelf te laten parkeren.


Auto's met deze functie bieden een bestuurder de mogelijkheid zijn of haar auto te instrueren om zichzelf te parkeren, waarna de auto zelfstandig een parkeerplaats lokaliseert en er zonder hulp in manoeuvreert, waarbij statische en bewegende obstakels zoals andere voertuigen en voetgangers worden vermeden, met behulp van een reeks sensoren.


Het systeem stelt de bestuurder ook in staat om het voertuig vanaf de parkeerplaats te bellen naar de locatie van de bestuurder, die hij vindt via de gps op de telefoon van de bestuurder.


Op dit moment is de autonome parkeerfunctie beperkt tot een bereik van tientallen meters, en vooral bedoeld voor gebruik op parkeerplaatsen en op eigen terrein in plaats van in de openbare ruimte zoals opritten naar bijvoorbeeld woonhuizen.


Tot nu toe hebben de voorschriften van het ministerie van Verkeer en Waterstaat verboden om een ​​auto te laten rijden zonder een menselijke bestuurder. Naar aanleiding van recentelijk uitgevoerde veldproeven met commercieel beschikbare systemen en als onderdeel van de voorbereidingen voor volledig autonoom rijden in de toekomst, is besloten om de automatische parkeerfunctie te laten werken.


De geautomatiseerde parkeerfunctie, door elektrische autofabrikant Tesla "Smart Summon" genoemd, vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van het geavanceerde rijpakket dat Tesla als betaalde optie aanbiedt aan kopers van zijn 3 en Y-modellen, maar tot nu toe is de functie geneutraliseerd door de software van de auto.


Een vergelijkbare functie is beschikbaar op Hyundai's Ioniq 5 elektrische voertuigen die in Israël worden verkocht, en op verschillende modellen van luxemerken zoals Audi, BMW en Mercedes.

48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page