top of page
  • Barak Ravid

Betrekkingen VS en Israël in crisismodus terwijl de spanningen overkoken, schrijft Barak Ravid


Foto GPO


De betrekkingen tussen de VS en Israël bevinden zich in volledige crisismodus minder dan drie maanden nadat Benjamin Netanyahu terugkeerde naar het kantoor van de Israëlische premier.


Het nieuws sturen: De VS ontbood gisteren de Israëlische ambassadeur in Washington, Mike Herzog, om te protesteren tegen een eerder die dag aangenomen Israëlische wet die de Israëlische terugtrekking uit 2005 uit de noordelijke bezette Westelijke Jordaanoever herroept.

  • De zeldzame Amerikaanse berisping van een van zijn naaste bondgenoten kwam na weken van opborrelende spanningen tussen de twee landen.

Hoe we hier zijn gekomen: Ambtenaren van de Biden-regering vertelden me dat ze wisten dat er op een gegeven moment een crisis met de Israëlische regering zou komen, maar ze probeerden het zo veel mogelijk uit te stellen.

  • De regering had al voordat Netanyahu werd beëdigd haar zorgen geuit, onder meer over de ministersposten die de premier zou geven aan bepaalde extreemrechtse coalitiepartners. Maar destijds, zeggen Amerikaanse functionarissen, wilde de regering Biden confrontatie vermijden, zodat ze rechtstreeks met Netanyahu kon samenwerken om Iran tegen te gaan en de Abraham-akkoorden uit te breiden.

  • Netanyahu probeerde ook de internationale bezorgdheid over zijn regering gerust te stellen door Amerikaanse nieuwsuitzendingen te vertellen dat hij "zijn handen aan het stuur zal hebben" en niet zijn extreemrechtse extremistische coalitiepartners.

Toch begonnen de spanningen slechts enkele weken na de beëdiging van de Israëlische regering op te lopen toen de regerende coalitie haar plan presenteerde om het Hooggerechtshof en andere democratische instellingen te verzwakken. Amerikaanse functionarissen, waaronder president Biden, uitten hun bezorgdheid over wat het plan zou betekenen voor de Israëlische democratie.

  • De spanningen liepen ook op over verschillende incidenten op de bezette Westelijke Jordaanoever, waaronder de oproep van de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich om het Palestijnse dorp Hawara "uit te roeien" - een oproep die hij sindsdien heeft geprobeerd terug te lopen.

Toen, op dinsdag, kookten die spanningen over toen de Israëlische Knesset de terugtrekkingswet van 2005 introk. De verhuizing stelt Israëlische burgers in staat om het gebied tussen de steden Jenin en Nablus binnen te gaan, dat Israëlische kolonisten in 2005 hadden geëvacueerd.

  • De stap zou de kans op wrijving tussen kolonisten en Palestijnen in het meest gevoelige en onstabiele gebied van de bezette Westelijke Jordaanoever dramatisch kunnen vergroten.

  • De VS noemde de stap een "provocatie" en een schending van toezeggingen die de Israëlische regering aan de VS heeft gedaan.

Wat ze zeggen: De dagvaarding van Herzog was "een gevolg van het feit dat de Israëli's te ver gingen - de gerechtelijke revisie, Smotrich en nu deze wet - het was gewoon te veel", vertelde een Amerikaanse functionaris me.

  • Een Israëlische functionaris beweerde dat de dagvaarding geen teken van een crisis was, maar slechts een manier voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om zijn zorgen te herhalen.

Netanyahu reageerde vandaag op de kritiek van de regering Biden en zei dat de nieuwe wet “een einde maakt aan een discriminerende en vernederende wet die Joden verbood om te wonen in gebieden in Noord-Samaria, een deel van ons historische thuisland.”

  • Tegelijkertijd benadrukte het kabinet van de premier dat de regering niet van plan is nieuwe nederzettingen te vestigen in de delen van de Westelijke Jordaanoever waar de nieuwe wet betrekking op heeft.

Wat te zien: Netanyahu is een veteraan in het omgaan met spanningen en crises met een democratische president na acht jaar werken met de regering-Obama.

  • Sommige van zijn assistenten begonnen onlangs een uitdrukking te gebruiken die doet denken aan de dagen van het Obama-tijdperk. "Laten we weer praten in 2024", zei een assistent tegen me, verwijzend naar de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

157 weergaven1 opmerking

1 comentário


Jaap van Duin
Jaap van Duin
22 de mar. de 2023

Slechte vertaling

Curtir
bottom of page