top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bewijs van agrarische en industriële activiteit van 1500 jaar geleden ontdekt in Ramat Ha-Sharon


Luchtfoto van de archeologische opgraving. Foto: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Een opgraving van de Israel Antiquities Authority heeft bewijs opgeleverd van menselijke activiteit in de regio Ramat Ha-Sharon 1.500 jaar geleden. De opgraving werd gedaan vanwege de plannen van de gemeente Ramat Ha-Sharon om een nieuwe woonwijk te stichten ten zuiden van een vakantiepark dat op de planning staat voor deze locatie aan de rand van Tel Aviv.


De geschiedenis van Ramat Ha-Sharon is veel ouder dan algemeen wordt aangenomen. “De opgraving heeft het bewijs opgelevert dat tijdens de Byzantijnse periode – ongeveer 1.500 jaar geleden – er landbouw-industriële activiteit plaatsvond op de locatie.


Potfragmenten blootgelegd op de site. Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


"We ontdekten onder meer een grote wijnpers geplaveid met mozaïek, evenals gepleisterde installaties en de fundamenten van een groot bouwwerk dat mogelijk als magazijn of zelfs als boerderij heeft gediend”, legt dr. Yoav Arbel uit, directeur van de opgraving op namens de Israel Antiquities Authority.

De wijnpers onthuld in Ramat Hasharon. Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


“In de gebouwen en installaties vonden we veel fragmenten van voorraadpotten en kookpotten die blijkbaar werden gebruikt door arbeiders die hier op het land werkten. We hebben ook stenen vijzels en molenstenen teruggevonden die werden gebruikt om tarwe en gerst te malen en waarschijnlijk ook om kruiden en geneeskrachtige planten te pletten. De meeste stenen werktuigen zijn gemaakt van basalt uit de Golanhoogten en Galilea", aldus Arbel.


Een molensteen voor het malen van tarwe, die ter plaatse werd blootgelegd. Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Een van de zeldzame en onverwachte vondsten die bij de opgraving zijn gevonden, is een gouden munt, geslagen in 638 of 639 CE door de Byzantijnse keizer Heraclius. Aan de ene kant is de keizer afgebeeld met zijn twee zonen en aan de andere kant een kruis op de heuvel van Golgotha ​​waar volgens de christelijke traditie Jezus werd gekruisigd.


De gouden munt die bij de opgraving is opgegraven. Foto: Amir Gorzalczany, Israel Antiquities Authority


Een interessante toevoeging aan de munt is een inscriptie die is gekrast in het Grieks, en mogelijk ook in het Arabisch. Dit is waarschijnlijk de naam van de eigenaar van de munt, die het als zeer waardevol bezit heeft 'gemarkeerd'.


De gouden munt opgegraven bij een opgraving, voorzien van een gravure om eigendom te markeren Foto: Amir Gorzalczany, Israel Antiquities Authority


Volgens dr. Robert Kool, hoofd van de afdeling Numismatiek van de Israel Antiquities Authority, “bevat de munt fascinerende gegevens over het verval van de Byzantijnse heerschappij in het land en hedendaagse historische gebeurtenissen, zoals de Perzische invasie en de opkomst van de islam, en verschaft informatie over christelijke en heidense symboliek en de lokale bevolking die hier woonde.”


Een andere ongewone vondst is een bronzen ketting die werd gebruikt om een ​​kroonluchter met glazen lamphouders op te hangen. Kroonluchters van dit type zijn meestal te vinden in kerken.


Een bronzen ketting die werd gebruikt om een kroonluchter op te hangen. Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Installaties die op de locatie zijn gebouwd na de islamitische verovering in de zevende eeuw na Chr., omvatten een glasfabriek en een magazijn, waar vier enorme kruiken werden gevonden. De potten, die in de vloer waren verzonken, werden blijkbaar gebruikt om graan en andere producten in op te slaan als voorzorgsmaatregel tegen ongedierte en vochtige omstandigheden.


Voorraadpotten en olielampen tentoongesteld in Ramat Hasharon. Foto: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


“In deze periode werkten er niet alleen mensen op het terrein, maar ze woonden er ook, want we ontdekten de overblijfselen van huizen en twee grote bakovens”, zegt Arbel. Het aardewerk uit deze periode omvat complete aardewerklampen voor verlichting en lokaal en geïmporteerd serviesgoed, waarvan sommige gedecoreerd. Op basis van de verzameling vondsten bleef de site bewoond tot de elfde eeuw CE.


Oude olielampen gevonden bij de opgraving. Foto: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority


Avi Gruber, burgemeester van Ramat Ha-Sharon, zegt: "Ik ben enthousiast over de vondsten en we zijn al begonnen samen te werken met de directeuren van het Neve Gan North-project om de huidige vondsten precies te integreren in de toekomstige buurt. Ik wil dat al onze bewoners met plezier kennismaken met het leven hier in de oudheid en in de middeleeuwen. Als we erfgoedgerelateerde evenementen plannen voor het komende eeuwfeest, opent dit een heel nieuw perspectief op hoe mensen ooit in dit deel van het land leefden.”


Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority behoren "de materiële overblijfselen van het culturele erfgoed die tijdens onze opgravingen zijn blootgelegd, en die eeuwenlang zijn bewaard gebleven, tot de belangrijkste nationale bezittingen. De Israel Antiquities Authority hecht veel belang aan het toegankelijk maken van de bevindingen voor het publiek, in samenwerking met lokale en internationale gemeenschappen.De archeoloog Diego Barkan van de Israel Antiquities Authority van het district Tel Aviv zegt: “Dit is de eerste archeologische opgraving die ooit op de locatie is uitgevoerd, en slechts een deel ervan is eerder geïdentificeerd in een archeologisch veldonderzoek. De Israel Antiquities Authority ziet dit als een uitstekende gelegenheid om de oude overblijfselen te integreren in plannen voor het toekomstige stadspark.”56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page