top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bezoek aan arts wordt fluitje van een cent met dit nieuwe Israëlische telehealth-apparaat


De N9 van Nonagon voert veel tests uit die traditioneel door een arts persoonlijk zouden worden gedaan. Foto met dank aan Nonagon via ISRAEL21C


De Covid-19-crisis heeft de omarming van telegeneeskunde door zowel artsen als patiënten versneld. Patiënten maken graag op afstand verbinding om te voorkomen dat ze een medische faciliteit betreden, terwijl artsen merken dat overleg met patiënten via de telefoon of Zoom hen tijd bespaart.


De Israëlische startup Nonagon (voorheen MyHomeDoc) voegt een nieuwe tool toe aan de telegeneeskunde lijst met technologietrucs: het N9 negen-in-één apparaat voor thuis, vandaar de nieuwe naam van het bedrijf, die verwijst naar een negenzijdige polygoon die veel van de tests die een arts traditioneel persoonlijk zou hebben uitgevoerd.


Het draagbare apparaat bevat een stethoscoop om naar long-, hart- en darmgeluiden te luisteren; een otoscoop om in de oren te kijken; een oximeter die de hartslag en zuurstof controleert (van cruciaal belang voor het bewaken van Covid-19); en een thermometer om de lichaamstemperatuur te registreren. Voor keel- en huidtesten maakt het apparaat gebruik van de camera op de smartphone van de patiënt.


Patiënten kunnen de resultaten van hun thuiscontroles rechtstreeks naar hun arts sturen als deze de software van Nonagon heeft geïnstalleerd. De gegevens kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande artsen- en HMO-softwaresystemen.


De N9 van Nonagon kan worden geïntegreerd in bestaande softwaresystemen voor artsen en HMO's. Afbeelding met dank aan Nanogon


Patiënten kunnen offline, in realtime of in de "blend" -modus met hun artsen communiceren, waarbij de patiënt gegevens naar de arts stuurt die deze offline beoordeelt en vervolgens een online sessie opent om te bespreken wat er daarna komt. De arts kan de Nonagon zelfs op afstand bedienen.


Zonder een hulpmiddel als N9 moet de arts een telegezondheids diagnose stellen "zonder enige klinische gegevens om het op te baseren", vertelt Omer Maman, Nonagon's VP Marketing, aan ISRAEL21c. "Hij kan niet naar mijn longen luisteren of in mijn oren kijken als hij een behandeling moet voorschrijven."


Het apparaat van Nonagon kreeg eind maart goedkeuring van de FDA. Dat volgde op de eerder in 2021 verleende Europese CE-goedkeuring.


De N9 moet niet worden verward met andere technologieën voor bewaking op afstand, bijvoorbeeld apparaten die een constante stroom gegevens over bloeddruk, glucose of hypertensie leveren. Die zijn meestal duurder, omslachtiger en gericht op mensen met chronische aandoeningen.


"Ons product komt tegemoet aan de behoeften van een heel gezin of huishouden, ongeacht of de patiënt een kind of een senior is, een chronische patiënt of niet", benadrukt Maman.Hoewel sommige van de sensoren op de Apple Watch en de Nonagon N9 hetzelfde kunnen zijn, benadrukt Maman dat N9 een door de FDA goedgekeurd medisch apparaat is in plaats van een wellness apparaat. Het is alleen op recept verkrijgbaar, althans voorlopig.


"Onze kanalen zijn artsen, zorgstelsels, verzekeraars en andere instellingen die geïnteresseerd zijn in het benutten van hun telezorg mogelijkheden met geldige klinische gegevens om betere patiëntenzorg te bieden", legt Maman uit.


N9 voldoet aan de nieuwste normen voor gegevens privacy, zoals de AVG van de Europese Unie en de Amerikaanse Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), die bedrijven verplicht om gevoelige patiëntgegevens te beschermen. Er is ook een sterke beveiliging om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot de privégegevens van een patiënt.


"Ons apparaat kan qua kosten aantrekkelijk zijn in vergelijking met de concurrentie, omdat we de mogelijkheden van de smartphone gebruiken voor veel van onze functies", merkte Maman op.


"Tegenwoordig weten zelfs grootouders hoe ze een smartphone-app moeten bedienen, dus er is geen nieuwe leercurve."


Hoewel hij weigerde te zeggen hoeveel N9 zal kosten, zei Maman dat het betaalbaar zou moeten zijn, "waardoor elementaire primaire en pediatrische zorg toegankelijk wordt voor de massabevolking, iets dat dure slimme horloges niet kunnen doen."


65 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page