top of page
  • Barak Ravid

Bibi's streven naar macht om het Israëlische Hooggerechtshof terzijde te schuiven


Screenshot YouTube


De aankomende Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens lopende coalitiebesprekingen ermee ingestemd een wet aan te nemen die de regering in staat zou stellen uitspraken van het Hooggerechtshof te omzeilen, aldus de aantredende coalitie.


Waarom het ertoe doet: een dergelijke wet zou de onafhankelijkheid van de rechtbank aanzienlijk kunnen aantasten en haar vermogen om wetten of regeringsbesluiten te blokkeren die zij als ongrondwettelijk of in strijd met de mensenrechten beschouwt.


Tijdens de verkiezingscampagne zeiden leden van Netanyahu's Likud-partij en de leiders van andere partijen in zijn rechtse blok dat hun eerste stap na het winnen van de verkiezingen zou zijn om een ​​wet goed te keuren die een meerderheid van 61 wetgevers toestaat uitspraken van het Hooggerechtshof te omzeilen.


Nu staan ​​ultraorthodoxe en extreemrechtse leden van Netanyahu's blok erop dat een belofte om die wet goed te keuren wordt opgenomen in het regeerakkoord dat momenteel wordt opgesteld.


Netanyahu wilde de wet eerder niet in de overeenkomst opnemen, maar heeft er nu mee ingestemd om het te vermelden zonder in details te treden, zeggen de bronnen. Het belangrijkste ontbrekende detail is hoeveel stemmen voldoende zouden zijn om de rechtbank te omzeilen - 61 of een hogere drempel waarvoor stemmen van de oppositie nodig zouden zijn.


Als er maar een meerderheid nodig is, zou zo'n wet de relevantie van de rechtbank dramatisch kunnen ondermijnen en een van de grootste belemmeringen voor de macht van de heersende regering wegnemen, die al zowel de uitvoerende als de wetgevende macht controleert.


Het Hooggerechtshof zou ook aanzienlijk minder mogelijkheden hebben om in te grijpen wanneer het meent dat de rechten van minderheden of mensenrechten in het algemeen worden geschonden.


Amerikaanse functionarissen zeggen dat de regering Biden het publieke debat over de voorgestelde wet heeft gevolgd en de kwestie en de impact die deze zou kunnen hebben op de democratische instellingen van Israël heeft bestudeerd.


Het Witte Huis en het State Department weigerden commentaar te geven.

Het opsplitsen van de belangrijkste facties in het blok van Netanyahu hebben allemaal als redenen om een ​​dergelijke wet te steunen.


Voor radicaal-rechtse partijen zou de wet de regering in staat kunnen stellen gerechtelijke uitspraken te omzeilen die de confiscatie van land dat eigendom is van Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever of andere uitspraken over de mensenrechten van Palestijnen en de Arabische minderheid in Israël blokkeren.


Ultraorthodoxe partijen zouden kunnen proberen om uitspraken over militaire dienst voor ultraorthodoxe Israëli's of hun autonome ultraorthodoxe onderwijssysteem te omzeilen.


Voor Netanyahu zou een dergelijke wet hem mogelijk meer speelruimte kunnen geven om wetten aan te nemen en beslissingen te nemen over zijn eigen corruptieproces. Netanyahu verzette zich in het verleden tegen pogingen om de Israëlische rechterlijke macht te verzwakken, maar hij valt de politie, het openbaar ministerie en de rechtbanken aan sinds er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt.


Tussen de regels door: sommige aanhangers van de wet beweren dat het Hooggerechtshof te machtig is geworden ten opzichte van de gekozen regering, hoewel het hof slechts 22 wetten heeft geschrapt sinds de oprichting van Israël.

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page