top of page
  • Barak Ravid

Biden waarschuwt Netanyahu in kritiek dat Israël het risico loopt de mondiale steun te verliezen

Screenshot YouTube


Dit artikel is met toestemming van Barak Ravid vertaald en geplaatst.


President Biden heeft dinsdag tijdens een inzamelingsactie in Washington de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen veranderingen door te voeren om een ​​langetermijnoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te vinden.


Waarom het ertoe doet: dit is een verschuiving voor Biden, die sinds de aanval van Hamas op 7 oktober grotendeels heeft afgezien van het openlijk bekritiseren van de Israëlische leider en zijn beleid, en het duidt op een groeiende onenigheid over wat er na de oorlog gebeurt.


  • “Ik denk dat hij moet veranderen, en wel met deze regering. Deze regering in Israël maakt het hem erg moeilijk om in beweging te komen”, zei de president buiten de camera.


Aanjager van het nieuws: Netanyahu heeft de afgelopen dagen hernieuwde oppositie geuit tegen elke rol voor de Palestijnse Autoriteit in het bestuur van Gaza na Hamas.

  • Netanyahu zei maandag tijdens een hoorzitting in de Knesset dat zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit, met wie zijn regering samenwerkt op het gebied van de veiligheid, Israël willen vernietigen.


Biden en andere hooggeplaatste leden van zijn regering hebben de afgelopen weken gezegd dat de Palestijnse Autoriteit hervormingen moet doorvoeren, maar betrokken moet worden bij elke toekomstige oplossing voor Gaza na de oorlog.


  • Biden heeft ook gezegd dat zodra de gevechten voorbij zijn, de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit moeten worden hervat om terug te keren naar een pad van een tweestatenoplossing.


Wat ze zeggen: Tijdens de inzamelingsactie in Washington op dinsdag zei Biden dat Netanyahu een “moeilijke beslissing moest nemen” met betrekking tot het beleid van zijn regering na de oorlog.


  • De president zei dat de Israëlische regering “de meest conservatieve regering in de geschiedenis van Israël is” en geen tweestatenoplossing steunt.

  • Biden waarschuwde dat Israël de internationale steun voor de oorlog in Gaza verliest en daarom zijn beleid moet veranderen.

De andere kant : de assistenten van Netanyahu gaven geen commentaar op de opmerkingen van Biden, behalve dat ze benadrukten dat er meningsverschillen zijn tussen de leiders.


  • Kort voordat Biden zijn opmerkingen maakte, bracht Netanyahu een video uit waarin hij benadrukte dat hij de Amerikaanse steun waardeert voor het vernietigen van Hamas, het teruggeven van de gijzelaars en het blokkeren van de internationale druk om de oorlog te stoppen.


  • “Ja, er is een meningsverschil over de dag na Hamas, en ik hoop dat we hier ook tot een akkoord zullen komen. Na het grote offer van onze burgers en soldaten zal ik de toegang tot Gaza niet toestaan ​​van degenen die opleiden voor terrorisme, steun terrorisme en financier terrorisme. Gaza zal noch Hamastan noch Fatahstan zijn", zei Netanyahu.


Wat nu ? De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zal naar verwachting donderdag in Israël aankomen en Netanyahu ontmoeten.


Ga dieper:


242 weergaven0 opmerkingen
bottom of page