top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bijna 2 miljoen Israëlis hebben onvoldoende geld om dagelijks eten te kopen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Uit een nieuw rapport van de NGO Latet blijkt dat 633.000 gezinnen in Israël niet genoeg middelen hebben om in hun dagelijkse voedingsbehoeften te voorzien. Van de twee miljoen mensen die voldoende voeding nodig hebben, zijn 774.000 kinderen, dat is een derde van alle kinderen in Israël.


Sinds het begin van de COVID-pandemie zijn honderdduizenden gezinnen in Israël economisch getroffen terwijl de regering slechts 100 miljoen Shekel heeft toegewezen om het probleem aan te pakken na jaren van budgettaire verwaarlozing, wat op dit moment slechts een druppel op een gloeiende plaat lijkt te zijn.


Eran Weintrob, uitvoerend directeur van Latet, zegt dat het begin van COVID-19 en de daaropvolgende economische crisis de nood hebben verergerd van gezinnen met een laag inkomen, die al vóór de pandemie onder voedsel onzekerheid leden. "Hoewel de regering 100 miljoen NIS heeft toegewezen, is het bedrag dat nodig is om deze situatie op te lossen ongeveer NIS 1 miljard."


Volgens een recent onderzoek van het Social Policy Institute van de Washington University (WU), een recent onderzoek van het Social Policy Institute van de Washington University (WU), kan ten minste 17% van de Israëlische gezinnen zich de hoeveelheid voedsel of het soort voedsel niet veroorloven dat ze nodig hebben tijdens deze vierde golf van de COVID-19-crisis, meldde The Jerusalem Post eerder deze week.


Uit een onderzoek, geleid door het Social Policy Institute van de Washington University, onder leiding van SPI-directeur prof. Michal Grinstein-Weiss, en die was gebaseerd op een online vragenlijst die tussen 18 en 22 augustus werd afgenomen, bleek dat op het hoogtepunt van het coronavirus het fenomeen voedselonzekerheid acuter was: het bereikte ongeveer een kwart van de Israëlische gezinnen, waaronder ongeveer een derde van de eenoudergezinnen. Met de opening van de economie in de afgelopen maanden is dat percentage gedaald, maar nog steeds hoog.


Over het algemeen werden gezinnen met kinderen het hardst getroffen tijdens deze huidige golf van de Delta variant - 17% van de gezinnen met kinderen zei voedselonzekerheid te ervaren. Bovendien hebben Arabisch-Israëlische gezinnen het meest geleden tijdens de crisis: 43% van hen zei voedselonzekerheid te hebben ervaren in de eerste golf, 41% in de tweede golf, 37% in de derde golf, 32% in juni en 36% in deze huidige Golf.


Het onderzoeks team vond een verwacht maar sterk verband tussen voedselonzekerheid en gedrag bij kinderen, 68% van de voedsel onzekere ouders zei dat hun kinderen last hadden van woede uitbarstingen vergeleken met 57% van de ouders die voedselzekerheid hadden, terwijl 48% van de voedsel onzekere ouders zei dat hun kinderen gewelddadigheden hadden meegemaakt, vergeleken met 31% van de voedsel zekere kinderen.


Kinderen uit voedsel onzekere gezinnen bleken fysieke gezondheidsproblemen te hebben (11% versus 3% van voedsel zekere kinderen), mentale gezondheidsproblemen (15% versus 6%) en socialisatieproblemen (20% versus 13%).


186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page