top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Bonje met Jordanië nadat de ambassadeur was tegengehouden bij Tempelberg


Screenshot Twitter video


Er is bonje met Jordanië nadat de Jordaanse ambassadeur kort was tegengehouden toen hij de Tempelberg wilde bezoeken. Inmiddels is de Israëlische ambassadeur in Jordanië op het matje geroepen.


Jordaanse en Israëlische media melden dat de Israëlische politie niet zou hebben toegestaan dat de Jordaanse ambassadeur in Israël, Ghassan Majali, de Tempelberg zou bezoeken.


De Israëlische politie veroordeelt deze berichten als "nepnieuws" en zei "dat de ambassadeur was aangekomen zonder enige voorafgaande coördinatie en dat een agent hem niet onmiddellijk had herkend, wat een "zeer kleine" vertraging veroorzaakte terwijl hij zijn commandant informeerde".


Majali besloot toen te vertrekken, zegt de politie, eraan toevoegend dat " als hij nog een paar seconden had gewacht, hij zou zijn toegelaten."

Inmiddels is de Israëlische ambassadeur in Jordanië door het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen en heeft het ministerie een klacht ingediend, zoals blijkt uit onderstaande brief.

De spanningen rond de Tempelberg zijn al tot het hoogste opgelopen na het onaangekondigde bezoek van Israël's minister van Nationale Veiligheid, Ben Gvir, twee weken geleden, waarom heen een status quo geldt die moslims in staat stelt relatief vrij te bezoeken en te bidden, terwijl anderen, waaronder joden, onder tal van beperkingen de Tempelberg mogen bezoeken, zoals het niet mogen bidden.


In de vredesovereenkomst met Jordanië uit 1994 wordt gespecificeerd dat Jordanië een "speciale rol" speelt op de islamitische heilige plaats in Jeruzalem. Amman beschouwt zichzelf als de bewaarder van de Tempelberg.154 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page