top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Britse Israëlische vrouw zag 'Bezette Palestijnse gebieden' in haar verlengde paspoort


Foto Publieke Omroep KAN


Ayelet Balavan uit Ganei Tal is geboren in Jeruzalem en heeft vanaf haar geboorte een Brits paspoort. Terwijl haar geboorteplaats in haar vorige paspoort "Jeruzalem" was, ontdekte ze in het nieuwe paspoort dat ze kreeg dat ze geboren was in de 'bezette Palestijnse gebieden', meldt de publieke omroep KAN.


In een interview met de Israëlische publieke omroep Kan zei Ayelet Balaban dat ze aanvankelijk verbijsterd was en geloofde dat het nieuwe toponiem het resultaat was van een vergissing.


"Hoe kom ik aan zo'n paspoort? Dit is mijn privépaspoort", aldus Balaban.

"Misschien is dit nieuw beleid want in mijn oude paspoort staat dat ik in Jeruzalem ben geboren. Ook in het paspoort dat slechts twee jaar geleden aan mijn broer Balaban werd afgegeven, staat dat hij in Jeruzalem is geboren. Ik dacht eerst dat ze misschien in de war waren, omdat ik in een moshav van Gush Katif-evacués woon", maar zoals gezegd, het gaat hier niet om de woonplaats maar mijn geboorteplaats", aldus Balaban.


Ze zei dat ze per email contact had opgenomen met Tzipi Hotovely, de Israëlische ambassadeur in Londen, evenals met alijah-organisatie Nefesh B'Nefesh en nog geen antwoord heeft ontvangen.


Volgens de website van het Britse consulaat-generaal in Jeruzalem, heeft het VK lange tijd "de erkenning van de soevereiniteit over Jeruzalem onthouden in afwachting van een definitieve vaststelling van zijn status".


De Britse regering erkent “Israëls feitelijke gezag over West-Jeruzalem”, maar beschouwt Oost-Jeruzalem “als onder Israëlische bezetting”.


Publieke omroep KAN nam contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze zeiden dat ze het aan het onderzoeken waren. Er is ook contact opgenomen met de Britse ambassade in Israël, maar die hebben nog niet gereageerd.
225 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page