top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Christenen voor Israël: zorgen over toenemend antisemitismeIn een open brief aan alle christenen in Nederland vraagt Christenen voor Israël (CvI) deze week aandacht voor het toenemende antisemitisme. Veel Joden zijn bang om als Jood herkenbaar over straat te lopen zonder nageroepen of geïntimideerd te worden. De recente onrust rond Gaza wordt misbruikt om Joden buiten te sluiten en te bedreigen. Daar moeten christenen iets mee, vindt Christenen voor Israël.

Frank van Oordt, directeur van CvI: “De overdadige en vaak eenzijdige kritiek op de staat Israël wordt gepresenteerd met de meer salonfähig-klinkende term ‘antizionisme’. Maar in de praktijk komt het vaak neer op antisemitisme. Het ontzegt Joden namelijk hun plaats in het enige Joodse land ter wereld”.

Niet op zichzelf De oproep van CvI staat niet op zichzelf. In Londen riepen een anti-Israëldemonstranten op om Joodse vrouwen te verkrachten. En dichter bij huis: een groep van vijfhonderd academici van Nederlandse universiteiten riep op tot een volledige academische boycot van Israël, en een kunstacademie vond dat de Joodse Israël helemaal moet verdwijnen.

Als reactie op de haat lanceerden enkele Joodse organisaties in Nederland begin juni een crowdfund-campagne met posters tegen antisemitisme. Het CIDI registreerde tijdens het recente conflict in Israël (eind mei) in één week tijd meer antisemitische incidenten dan normaal in twee maanden geregistreerd worden. Het Joodse weekblad NIW publiceerde recent een achtergrondartikel over Joodse kinderen die op school uitgesloten en gepest worden vanwege hun afkomst, en daarom liever niet meer Joods willen zijn.

Frank van Oordt: “We geloven dat de kerk hier een taak heeft. We vinden dat christenen niet stilzwijgend mogen toekijken, maar er alert op moeten zijn en zich moeten laten horen wanneer Israël eenzijdig wordt aangeklaagd. We roepen kerken op om in prediking, kringwerk en catechese steeds de verbondenheid met Israël naar voren te brengen, zodat besef hiervan – ook bij jongere generatie – levend blijft. Te vaak horen we dat predikanten hun handen liever niet ‘branden’ aan het gevoelige thema Israël. Daar moet verandering in komen”. Oproep

De oproep van Christenen voor Israël aan kerken en christenen ligt vandaag, 23 juni, op de mat bij de leiding van alle kerkgenootschappen in Nederland en bij de predikanten en voorgangers die verbonden zijn met CvI. Verder verschijnt hij enkele dagen later als bijlage bij het maandblad Israël Aktueel, dat naar ruim 60.000 gezinnen in Nederland verstuurd wordt.

147 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page