top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Covid-19 laat miljoenen mensen achter met een verminderd reukvermogen


Covid-19 laat wereldwijd miljoenen mensen achter met reukstoornissen, maanden nadat ze de ziekte hebben opgelopen. Foto door Honey Yanibel Minaya Cruz op Unsplash via ISRAEL21C.


Toen Covid-19 voor het eerst uitbrak, was het verlies van geur een veelbetekenend teken van het vangen van het vervelende virus. Bijna twee jaar later blijkt dat het waarschijnlijk langdurige effecten heeft op de reukzin van herstelde patiënten.


Uit een onderzoek van het Global Consortium for Chemosensory Research, waaraan twee onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem deelnamen, blijkt dat veel van de miljoenen die Covid hadden gehad, maanden nadat ze de ziekte hadden opgelopen, geurverstoringen en onverklaarbare geuren rapporteerden.


De studie, onlangs gepubliceerd in het MedRxiv preprint digitale archief , onthult dat van 1.468 mensen met de diagnose Covid, ongeveer 47 procent zelfgerapporteerde parosmie (geurverstoringen) en ongeveer 25% zelfgerapporteerde fantosmie (onverklaarde geuren) tot 11 maanden na infectie .


Met meer dan 200 miljoen mensen over de hele wereld die herstellen van Covid-19, betekent dit dat miljoenen waarschijnlijk aan deze symptomen lijden.


“Hoewel het geurverlies verbetert voor veel mensen die het verloren hebben door Covid-19, neemt de prevalentie van parosmie en fantosmie in de loop van de tijd aanzienlijk toe. Olfactorische disfunctie wordt ook geassocieerd met bredere Covid-19-symptomen en kan nog vele maanden aanhouden na het begin van Covid-19”, merken de auteurs op.


“Olfactorische disfunctie lijkt een onderdeel te zijn van langdurige Covid , met parosmie als een prominent symptoom bij bijna de helft van degenen met geurverlies . Er is meer onderzoek nodig naar de behandeling, vooral gezien het feit dat olfactorische disfunctie geassocieerd is met depressie en verlies van eetlust. Gezondheidswerkers moeten zich bewust zijn van deze veelvoorkomende en langdurige effecten”, voegen ze eraan toe


87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page