top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

CytoReason uit Israël en Zwitsers bedrijf Ferring gaan met medicijnen darmaandoeningen bestrijden


CytoReason, de sraëlische startup die kunstmatige intelligentie gebruikt om digitale modellen van het menselijk immuunsysteem en ziekten te bouwen om de ontwikkeling van medicijnen te versnellen, zei in een persbericht dat het zal gaan samenwerken met Ferring Pharmaceuticals, een Zwitsers multinationaal biofarmaceutisch bedrijf, om nieuwe behandelingen te vinden voor patiënten met de inflammatoire darm ziekte (IBD).


IBD is een levenslange, chronische ziekte die het spijsverteringsstelsel aantast, en omvat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Vlagen van aanvallen kunnen dagen, weken of maanden duren.


Dit is de eerste samenwerking tussen de twee bedrijven en het zal de medische expertise van Ferring matchen met de software van CytoReason om gezamenlijk modellen te bouwen van zieke cellen waarop medicijnen en therapieën zullen worden uitgeprobeerd.


De startup stelt medicijnfabrikanten in staat om de computertechnologie die het heeft ontwikkeld te gebruiken als een soort GPS om door het immuunsysteem te navigeren. De machine-learning-software verzamelt en combineert gegevens uit verschillende bronnen, waaronder interne gegevens en gepubliceerd onderzoek naar het immuunsysteem en andere klinische onderzoeken, om inzicht te krijgen in de biologie van ziekten. De technologie bouwt vervolgens een digitale computersimulator van het menselijk lichaam die kan worden gebruikt om reacties op medicijnen te voorspellen, en geeft zo aanwijzingen over welke patiënten het beste kunnen profiteren.


Enkele van 's werelds grootste farmaceutische bedrijven, waaronder Pfizer, GSK, Roche en nu dus ook Ferring, werken samen met de startup om hun technologie te gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.


Het kost gemiddeld miljarden dollars en bijna een decennium om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, vanwege de langdurige testen en het laboratoriumwerk dat bij het proces betrokken is.


CytoReason's computationele modellen van het menselijk lichaam kunnen Ferring en andere medicijnfabrikanten helpen het ontdekkingsproces van medicijnen te versnellen door de behoefte aan dierproeven te minimaliseren en menselijke proeven meer gericht te maken, waardoor de kosten worden verlaagd, aldus de startup.


Volgens Research Dive zou de wereldwijde markt voor computerondersteunde geneesmiddelenontdekking tegen 2026 meer dan $ 4,9 miljard kunnen bedragen .


Aan het einde van de samenwerking met Ferring hoopt CytoReason het bedrijf zijn inzichten te kunnen presenteren over welke medicijnen het Zwitserse bedrijf zou moeten ontwikkelen om nieuwe therapeutische opties voor IBD-patiënten te bieden.


Ferring's expertise op het gebied van gastro-enterologie, immunologie en translationele geneeskunde zal CytoReason in staat stellen "de complexe aard van IBD beter te begrijpen en op zijn beurt nauwkeurigere modellen van de ziekte te creëren met onze AI-technologie", aldus David Harel, de CEO en mede-oprichter van CytoReason.


"Ons platform zal Ferring in staat stellen om de ontdekkingstijd van geneesmiddelen voor IBD-medicatie aanzienlijk te verkorten, de kosten drastisch te verlagen en uiteindelijk meer patiënten te helpen die aan de chronische ziekte lijden", zei hij.


CytoReason, waarvan de technologie aanvankelijk werd ontwikkeld aan het Technion - Israel Institute of Technology, werd opgericht in 2016 en heeft tot nu toe $ 10 miljoen opgehaald bij investeerders, volgens de database van Start-Up Nation Central.34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page