top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dankzij een Israëlische startup kun je nu koffiebonen roosteren net voordat je koffie gaat drinken


De aanrecht koffiebrander. Foto met dank aan ansā


Het woord ansā betekent "het antwoord" in het Japans. De oprichters van het gelijknamige Israëlische koffietech startupbedrijf geloven dat ze het antwoord hebben op de ultieme koffievraag: kun je een oplossing voor koffieconsumptie creëren die zowel duurzaam als levensvatbaar is?


Het antwoord is ja, volgens de drie oprichters, Matan Scharf, Yuval Weisglass en Jonathan Scharf.


Ze hebben een volautomatische micro-roaster gecreëerd die zorgt voor on-demand branden net voordat het kopje koffie wordt gezet. De machine op het aanrecht heeft AI voor een uitgebalanceerd en gehomogeniseerd gebraad en sensoren die de voortgang in realtime bewaken.


Jonathan Scharf, bekend als de koffieman bij ansā, richtte de eerste espressobarketen op in Costa Rica en was een van de pioniers in de wereld van speciale koffie.

Nadat hij terugkeerde naar Israël, begon hij MAE, een koffie-inkoop- en importonderneming, de onderneming achter een groothandel, detailhandel en online koffiebedrijf.


Medeoprichters van ansā, van links, CEO Yuval Weisglas, CMO Matan Scharf, COO Jonathan Scharf. Foto met dank aan ansā


Vervolgens werkte hij samen met zijn broer, Matan, Chief Marketing Officer, die eerder senior managementfuncties bekleedde bij internationale ondernemingen zoals Check Point en Harman.


Weisglass, de derde oprichter en CEO, was eerder medeoprichter van TowerSec, 's werelds eerste bedrijf voor cyberoplossingen voor voertuigen, dat Harman in 2016 overnam.


Vers kopje

Ayelet Dar Wohl, marketingdirecteur van ansā, zegt dat de technologie van het bedrijf voor het branden van koffie "de milieu-impact, verspilling en arbeidsongelijkheid vermindert en de meest verse kop koffie produceert die je ooit hebt gehad."


"Momenteel worden koffiebonen die op boerderijen worden verbouwd, vervolgens verscheept naar industriële faciliteiten waar ze worden geroosterd en verpakt", zegt Wohl.


De bonen worden opnieuw verscheept, dit keer naar klanten over de hele wereld waar ze worden gemalen, gebrouwen en geconsumeerd, soms maanden of zelfs jaren na het branden.


Wohl legt uit dat ansā's revolutionaire concept van on-demand branden ertoe zal leiden dat verse, rauwe bonen slechts één keer worden verzonden, "van boer tot kopje", een veel duurzamer en milieuvriendelijker kader voor de koffiehandel.


Het verzenden van rauwe (ook wel sperziebonen) in plaats van gebrande bonen, maakt het mogelijk om volledig recyclebare verpakkingen te gebruiken, wat een ander niveau van duurzaamheid toevoegt.


Microbrander

Wat maakt deze koffierevolutie mogelijk? De gepatenteerde technologie van de ansā micro-roaster, claimt Wohl.


"Traditionele koffiebranders roosteren de boon van buiten naar binnen", zegt Wohl. "Ansā's innovatieve koffiebrander doet precies het tegenovergestelde, door de bonen van de kern tot de schil te roosteren."


De microbrander maakt gebruik van AI om het brandproces voor elk type boon te regelen, zonder onaangename geur, geluid, rook of hitte die onvermijdelijke bijproducten zijn van industrieel roosteren.ansā biedt zowel de brandapparatuur als de constante aanvoer van rauwe koffiebonen, waardoor het een verticaal geïntegreerde leverancier van oplossingen is.


"We passen strikte directe inkooppraktijken toe en kopen de bonen rechtstreeks in bij producenten die speciale 100 procent Arabica-bonen van één oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika telen", zegt Wohl.


"Deze directe inkooppraktijken garanderen dat we de hoogste kwaliteit bonen krijgen die worden aangeboden, en in ruil daarvoor krijgen de producenten een eerlijk deel voor hun harde werk."


De oplossing van ansā is op dit moment alleen beschikbaar voor werkplekken in de Verenigde Staten op basis van een maandelijks abonnement. Binnen niet al te lange tijd ook in Europa en andere landen.


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page