top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dankzij Israëlisch bedrijf hoef je je planten nog slechts 2x per jaar water te geven


'Zelf groeiende' blokjes bevatten al het water en de voedingsstoffen die een plant zes maanden nodig heeft. Foto met dank aan TomGrow


De Israëlische startup TomGrow heeft technologie ontwikkeld die de planten zelf water geeft en zes maanden lang alle benodigde voedingsstoffen levert en hoef je je planten maar een paar keer per jaar water te geven.


TomGrow heeft een alternatief ontwikkeld voor traditionele aarde die bestaat uit gelblokjes gevuld met water. Het ziet er op het eerste gezicht vreemd uit - in plaats van de typische donkere grond zijn de wortels van de plant ingebed in wat lijkt op ijsblokjes.


TomGrow's MediumX hightech kubussen. Foto met dank aan TomGrow


TomGrow-CEO Rotem Brakin noemt de kubussen van zijn bedrijf MediumX en noemt ze een 'programmeerbaar groeimedium'.


Dat is een mooie manier om te zeggen dat de blokjes vol zitten met de juiste mix van water en voedingsstoffen voor de planten die ze gaan voeden. Zo hebben blauwe bessen een andere zuurgraad nodig dan tomaten.


De kubussen hebben geen ingebouwde technologie - hun binnenkant ziet eruit als een klein visnet dat een 'nano matrix' wordt genoemd.


Het zijn de planten die bepalen hoe snel het water en de voedingsstoffen geleverd worden. Een draadloze sensor in elke plantenbak houdt in de gaten wat er nog in de kubussen zit en stuurt dagelijks een rapport naar de TomGrow-cloud en vervolgens naar de telefoon of computer van de klant.


Een nieuwe taal


Brakin is geen tuinder. Hij kwam naar TomGrow nadat hij de fintech-sector had opgericht binnen het Israel Export Institute

TomGrow-topman Rotem Brakin. Foto door Shmulik Balmas via ISRAEL21C


Hij was bevriend met Ariel Halperin en Ran Ben-Or, managing partners van Tene Capital, die due diligence deden bij een ander bedrijf dat nieuwerwetse plantenbakken ontwikkelde. Tene vroeg Rotems vader, landschapsontwerper Gideon Brakin, wat hij van het idee vond. Hij was niet onder de indruk.


Toen ging de spreekwoordelijke gloeilamp aan voor het toekomstige TomGrow-team. “We realiseerden ons dat we geen oplossing wilden maken die net iets beter is. We moesten iets geks doen”, zegt Brakin in gesprek met ISRAEL21C.


Iets als MediumX.


Ze voerden hun idee uit van prof. Uri Shani van de Hebreeuwse Universiteit, een bekende expert in bodem- en waterwetenschap. Shani gaf zijn zegen en in 2018 richtten Brakin en zijn drie medeoprichters (Gideon, Halperin en Ben-Or) een winkel op in Tel Aviv-Jaffa.


Ze hebben een onderzoek partnerschap met de afdeling organische chemie van de Universiteit van Tel Aviv, bedoeld om 'een nieuwe taal te creëren tussen planten en chemie', zegt Brakin. "We werken als één team, brainstormen over onze volgende ontwikkeling, gaan dan naar het laboratorium en planten het in onze binnen faciliteit."

Van links naar rechts medeoprichter Ran Ben-Or, CEO Rotem Brakin, medeoprichter Gideon Brakin en medeoprichter Ariel Halperin. Foto door Shmulik Balmas


De toekomst van binnenlandbouw


TomGrow's kubussen zijn niet alleen handig; ze hebben ook voordelen voor het milieu. De beste bodem voor planten blijkt uit veenmos, dat wordt gevormd uit dode planten en een enorme hoeveelheid CO bevat, merkt Brakin op.


“Het is goed voor planten, maar slecht voor de natuur. We vervangen veenmos door 99% water in onze kubussen.”


Bovendien is een met gel omhulde kubus veel minder volumineus dan aarde, dus de verzending heeft minder impact op het milieu. Bovendien, zegt Brakin: "We kunnen 70% van het water dat je gebruikt besparen."


TomGrow begint met het testen van zijn product op sierplanten in Israëlische kantoren, hotels, ziekenhuizen en winkelcentra. Het zal in 2023 uitbreiden naar Europa, werkend met decoratieve planten en met groenten en fruit.


"Het is niet van boer tot bord, maar van klant tot mond", grapt Brakin. “Ons doel is om 50% meer kamerplanten te hebben in kantoren, hotels en openbare ruimtes. De toekomst van de landbouw is binnen.”


Kamerplanten kunnen ook de luchtkwaliteit in een huis of kantoor verbeteren. NASA's Clean Air Study toonde 30 jaar geleden al aan hoe kamerplanten de lucht kunnen zuiveren van chemische verontreinigende stoffen.


"We kunnen alles telen - kruiden, tomaten, komkommers, fruit", benadrukt Brakin. "(De "tom" in TomGrow staat voor tomaten.)


“Maar we zijn een klein bedrijf, dus als je het meest complete eerste product vindt, doe je dat. Dit is een nieuw platform waarmee je zelfstandig planten kunt kweken. U hoeft niets te doen. Er zijn geen protocollen, geen leidingen of irrigatie. Je stopt het er gewoon in en er gebeurt iets magisch.”


One-stop-shop


Het eerste product van TomGrow, Selfgrow, is een complete kit met daarin de plantenbak met de planten, de kubussen en sensoren. “Je kunt het gewoon naar je kantoor brengen en daar neerzetten. We zijn een eenvoudige, one-stop-shop”, zegt Brakin.


Nog een voordeel: omdat er geen grond is om over te wateren, is er geen gevaar voor lekkage. Je kunt een Selfgrow-aangedreven plantenbak op elke ondergrond plaatsen, zelfs op een duur tapijt.


En hoewel grond ook ondoorzichtig is, kun je met de kubussen zien of je zaailingen wortels hebben of dat de grond schimmels of bacteriën bevat die problemen kunnen veroorzaken.


Wanneer TomGrow voedsel gaat verzorgen en niet alleen sierplanten binnenshuis, zal het een Israëlische startup-competitie hebben, zoals AgwaFarm en Hydi.io.


Brakin verwacht dat TomGrow in 2023 zal uitbreiden naar de thuismarkt en niet alleen naar kantoren en luchthavens. Dat is waar het bedrijf de meeste impact kan hebben, omdat het helpt om huwelijken levend te houden, zelfs als bepaalde echtgenoten beslist minder dan groene vingers hebben.


Voor meer informatie klik hier.
187 weergaven0 opmerkingen
bottom of page