top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Darmontsteking? Misschien heb je die colonoscopie niet nodig', zeggen Israëlische onderzoekers


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Het ondergaan van een colonoscopie is geen sinecure. Het is invasief, beangstigend en waarschijnlijk het mikpunt van de grappen van al je vrienden.


Maar dankzij een nieuwe methode die in Israël is ontwikkeld, kan het ook tot het verleden gaan behoren, in ieder geval voor het opsporen van inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.


Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science en het Sheba Medical Center in Israël hebben een manier bedacht om colonoscopiegegevens te vervangen door analyse van fecale monsters. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift GUT.


De studie ging van start toen onderzoekers zich realiseerden dat cellen die uit de darmwand van muizen worden afgescheiden en in de ontlasting worden verdreven, enkele uren in leven blijven. Dit leidde tot een methode die het testen op ontstekingen mogelijk maakt die minder invasief, veel goedkoper dan colonoscopie en minstens zo betrouwbaar is.


De onderzoekers analyseerden cellen die waren verzameld uit het darmslijmvlies van 30 patiënten met inflammatoire darmaandoeningen tijdens colonoscopie en vergeleken ze met die uit fecale monsters of biopsieën van 30 gezonde mensen die colonoscopieën hadden ondergaan als onderdeel van routinematige kankerscreening.


Met behulp van RNA-sequencing en andere geavanceerde methoden bepaalden ze welke celtypen in elk van de monsters aanwezig waren en ontdekten dat de fecale monsters vier immuun gerelateerde celtypen bevatten die geassocieerd zijn met ontsteking.


Vervolgens voerden ze algoritmen uit om verschillende expressiepatronen of RNA-signaturen van de cellen in elk monster te identificeren. Deze handtekeningen hielpen bij het onthullen van het exacte aandeel van elk immuun gerelateerd celtype in de darmwand en stelden de wetenschappers in staat om te bepalen of een persoon een actief geval van darmontsteking had.


De fecale monsters bleken betrouwbaarder dan de biopsieën.


"Een biopsie kan een ontsteking missen omdat het een momentopname geeft van de smalle plek waaruit het is verwijderd, terwijl een fecaal monster cellen bevat die zijn afgescheiden van de hele darmwand", legt Weizmann Prof. Shalev Itzkovitz aan ISRAEL21C uit.


"Bovendien kan een fecaal monster soms meer onthullend zijn dan het onderzoek van het slijmvlies tijdens colonoscopie, dat met het oog wordt gedaan, omdat bepaalde vormen van ontsteking geen zichtbare tekenen veroorzaken."

156 weergaven0 opmerkingen
bottom of page