top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Arabische tandarts die coëxistentie aanboort in zijn geboortestad


Arabieren en joden uit Nof Hagalil in het noorden van Israël komen op tegen het geweld dat de afgelopen weken is losgebarsten. Foto met dank aan Khalil Bakly via ISRAEL21C


Dr. Khalil Bakly heeft twee tandartspraktijken: een in Nazareth, waar hij een overwegend moslimcliënteel behandelt, en een in Netanya, waar de meeste van zijn patiënten joods zijn.

Als zodanig was hij op de hoogte van meerdere stemmen en meningen over het conflict dat Israël onlangs overspoelde, toen het geweld uitbrak tussen Israël en de Gazastrook en, in sommige gevallen, tussen de Joodse en Arabische gemeenschappen van Israël.


"Zoals je begrijpt, ervaar ik dagelijks beide werelden en beide populaties", legt hij uit. “Het lijdt geen twijfel dat er aan beide kanten extremisten waren in bepaalde gebieden die erin slaagden een heel slechte en onaangename sfeer te creëren. Ik twijfel er niet aan dat iedereen met een beetje verstand kan begrijpen dat het in niemands voordeel is,” zegt hij in het interview met ISRAEL21C.


Dit soort sfeer van geweld en achterdocht is iets waar Bakly al lang tegen werkt in zijn rol als politiek en sociaal activist.


Foto van de Instagram pagina van de Bushtan Shared community Instagram pagina


Net als meer dan een kwart van de inwoners van zijn geboorteplaats Nof Hagalil (voorheen Nazareth Illit genoemd), is Bakly een moslim die dicht bij zijn joodse buren woont. En de recente gebeurtenissen die het land overspoelden, druisen in tegen alles waar hij voor staat.


"We zijn tegen alles wat er is gebeurd - we geloven niet in het kwetsen van een persoon, geen eigendom, en zeker geen religieuze of heilige plaatsen", zegt hij tegen ISRAEL21c.


"Wat er is gebeurd, schaadt de sfeer van partnerschap en een gedeeld leven enorm, en daarom hebben we ons allemaal verzameld om een ​​goede sfeer te behouden."


'Er is veel gemeen'


Bakly en zijn mede-activisten deden dat via Habustan (The Orchard), een lokale basisorganisatie die eens per maand een gemeenschap van Nof Hagalil's Arabieren en Joden samenbrengt voor vergaderingen, wandelingen, lezingen en andere activiteiten om elkaar beter te leren kennen.


"We ontdekten dat er veel gemeen is, en we mobiliseren het voor het algemeen welzijn", merkt hij op.


Foto van de Instagram pagina van de Bushtan Shared community Instagram pagina


Het idee voor Habustan kwam nadat Bakly en zijn vrouw, Reem (ook een tandarts), in 2017 een coëxistentie-sukkah hadden opgericht . Ze nodigden de inwoners van de stad uit om te komen voor de koosjere en Arabische keuken, gebed, livemuziek en discussies.


“In drie dagen tijd bezochten 1.500 mensen de sukkah, en ik begreep dat er potentieel was voor gesprekken, partnerschappen en het creëren van kaders die Arabieren en Joden zouden samenbrengen om elkaar beter te leren kennen en verwrongen stereotypen te doorbreken", zegt hij.


"Toen de recente gebeurtenissen begonnen, begrepen we meteen dat we ons moesten verzamelen om mensen samen te brengen en de sociale en gemeenschappelijke veerkracht te versterken, en we begonnen onmiddellijk zowel frontale als Zoom-ontmoetingen", legt Bakly uit.


"We zijn ook een Facebook- en Instagram-campagne gestart waarin we onze leden en de inwoners van de stad hebben gevraagd om samen op de foto te gaan en een paar woorden te schrijven over de Arabisch-Joodse relaties", zegt hij.


"De campagne heet 'Arabieren en joden in Nof Hagalil tegen geweld'", voegt hij eraan toe. “We zagen zoveel betrokkenheid en gedeeld door honderden mensen die eraan meededen. Vrienden, buren, collega's, mensen die samen studeren - ze lieten hun foto's samen maken en uploadden honderden foto's, posts en persoonlijke verhalen, wat de sfeer in de stad enorm ten goede kwam.”


"Het was een heel goede ervaring, heel bemoedigend en het heeft mijn gevoel enorm gesterkt dat er zoveel gemeenschappelijks is en dat dit moet worden gevoed", zegt hij.


"We hebben onlangs allemaal de Covid-pandemie meegemaakt en we zagen de mobilisatie, bijvoorbeeld van het gezondheidszorgsysteem, inclusief alle artsen en verpleegkundigen uit de Arabische gemeenschap, die tegenwoordig meer dan 30 procent van de gezondheidswerkers in het land uitmaken", zegt hij.


“Ze werden een verdedigingslinie voor de behandeling van de bevolking in het algemeen, natuurlijk zonder onderscheid tussen ras, religie en geslacht. Het bewees hoezeer de Arabische gemeenschap gelooft in coëxistentie en een gedeeld leven, en hoe eindelijk er inspanningen worden geleverd om te versterken wat we gemeen hebben. Als God het wil, zullen we een gemeenschappelijk leven, gelijkheid en wederzijds respect bereiken”, voegt hij eraan toe.


Foto van de Instagram pagina van de Bushtan Shared community Instagram pagina


Vooruitkijkend hoopt hij dat steeds meer gemeenschappen het voorbeeld van Habustan zullen navolgen.


"Uiteindelijk leven we allemaal in dit land - werken samen, studeren samen, ontmoeten elkaar dagelijks op persoonlijk niveau, en niet alleen in Nof Hagalil, maar in meer steden en gemeenschappen," zegt hij.


“Ik ben niet naïef; het is me duidelijk dat het veel werk vraagt, maar ik geloof erin en probeer het toe te passen”, besluit hij.


“Ik heb zeer goede betrekkingen met de grote meerderheid van de Joodse bevolking, en ik geloof dat als ieder van ons een ambassadeur wordt van het gezegde 'Ga weg van het kwade en doe het goede', we op een veel betere plek zullen zijn in de toekomst."


64 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page