israelnieuws israelnieuws
top of page

De crisis in de kosten van levensonderhoud van Israël gaat rol bij verkiezingen spelen


Screenshot YouTube


Israël, met zijn turbulente politiek, gaat volgende dinsdag terug naar de stembus, voor de vijfde algemene verkiezingen in minder dan vier jaar.


Historisch gezien zijn Israëlische stempatronen gevormd door religieuze en etnische overtuigingen en, belangrijker nog, opvattingen over het Palestijnse conflict.


Maar deze keer, voorafgaand aan de stemming van 1 november, is de crisis in de kosten van levensonderhoud een groot probleem geworden voor de kandidaten, waaronder premier Yair Lapid en oppositieleider Benjamin Netanyahu.


Beiden hebben actie beloofd om het probleem op te lossen, aangezien de inflatie deze maand het hoogste punt van tien jaar bereikte van 4,6 procent op jaarbasis volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar zonder al te veel details te geven.


Rami Levy, de eigenaar van een populaire supermarktketen die zichzelf als goedkoop beschouwt, zei tegen Ynet dat zijn omzet het afgelopen jaar met 15 procent is gestegen, omdat mensen uit de middenklasse steeds vaker op zoek zijn naar goedkoper voedsel.


"Nu de prijzen stijgen, komen mensen die het zich vroeger konden veroorloven om dichter bij huis te winkelen naar ons toe omdat ze weten dat het goedkoper is", zegt Levy, wiens keten van gelijknamige winkels verspreid is over Israël en de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.


"Ik heb geen andere keuze dan hierheen te komen", zei de 32-jarige verpleegster tegen Ynet,

ze maakt zich zorgen over het kunnen voeden van haar twee kinderen, ook al werken zij en haar man, die huishoudelijke apparaten repareert, als een gek, inclusief nachtdiensten voor haar en weekendbanen voor hem.


'We kunnen het niet meer aan,' zei ze gefrustreerd terwijl ze haar kar vulde met pakjes pasta terwijl ze de duurdere items ontweek.


Het is een bekend probleem voor miljoenen Israëli's die jarenlang te maken hebben gehad met stijgende consumentenprijzen, zonder volledig te profiteren van een tijdperk van snelle economische groei, aangedreven door een hightech-boom.


Maar in Israël - waar 400 gram tonijnconserven ongeveer 30 shekels (ongeveer € 8,50 kost, is het probleem van hoge levensmiddelen prijzen al jaren acuut, deels te wijten aan de sterke Shekel die de invoer duurder maakt, maar ook door importeurs die weinig doen om prijsstijgingen tegen te gaan.
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws