top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De eerste Chinese NIO's ES8 elektrische SUV arriveren in Israël voor testen van Mobileye


Foto NIO


Het was al eerder door Mobileye aangekondigd maar nu is het dan zover en arriveren de eerste van enige tientallen elektrische ES8 SUV's van de Chinese automaker NIO, in Israël. Mobileye, onderdeel van Intel, zal deze auto's voor geavanceerde tests van zijn robotaxi-project (zelfrijdende taxi's) gaan gebruiken in het grootstedelijk gebied van Tel Aviv, begin volgend jaar.


Drie jaar geleden werd dit project gelanceerd, waarbij het oorspronkelijk was gepland om te worden uitgevoerd in samenwerking met Volkswagen, met behulp van zijn elektrische ID.Buzz-microbus, maar vanwege vertragingen bij de fabricage werd besloten om verder te gaan op basis van de elektrische voertuigen van NOI.


De VW ID.Buzz. Foto Volkswagen


Mobileye zal zijn autonome kit op de NOI-auto's installeren nadat ze Israël hebben bereikt, en wanneer de VW-microbus beschikbaar komt, zal het platform worden overgedragen aan de ID.Buzz.


Het door Mobileye ontwikkelde autonome systeem is bedoeld om autonoom rijden van niveau 4 te ondersteunen, waarbij de auto's op vaste routes rijden zonder tussenkomst van een menselijke bestuurder op basis van een platform dat sensoren, geavanceerde processors, nauwkeurige kaarten en kunstmatige intelligentie omvat. Het blijft echter nog steeds onduidelijk of en wanneer de Israëlische regelgeving de voertuigen zal toestaan ​​om over de Israëlische wegen te rijden zonder de aanwezigheid van een chauffeur om toezicht te houden op het voertuig, wat de essentie is van het bedrijfsmodel voor de robottaxis.


In de voorbereidende proeven zullen de voertuigen zonder passagiers maar met een menselijke tester, rond het centrum van Tel Aviv rijden op een route van 15 kilometer tussen Ibn Gbriol Street en Hayarlon Street, In de meer gevorderde stadia van de proef zullen de routes worden uitgebreid tot 33 kilometer, inclusief delen van de Ayalon Highway en wegen in Zuid-Tel Aviv. In de pre-commerciële fase zullen routes worden uitgebreid met 111 kilometer aan wegen (in een gebied van 13,4 vierkante kilometer) en zullen de meeste van de drukste wegen en routes voor het openbaar vervoer in Tel Aviv en omgeving worden opgenomen.De commerciële fase omvat het vervoer van passagiers tegen betaling en is gepland voor 2023. Volgens het oorspronkelijke plan zal de dienst vervolgens worden uitgebreid naar alle grote steden van Israël.


De NIO-voertuigen die voor de proef worden gebruikt, zijn van de nieuwste generatie auto's van het Chinese bedrijf, die onlangs zijn gelanceerd en de volledige WVTA Europese marketinggoedkeuring hebben gekregen.


De auto's kunnen maximaal zeven passagiers vervoeren en hebben twee motoren met een gecombineerd vermogen van 652 cc en een volledig batterijbereik van 450 kilometer, dat voldoet aan de Europese normen. De voertuigen worden in Europeesche landen verkocht voor bedragen tussen de € 59.000 en € 72.000, aldus Globes.


Veel bedrijven in Israël hebben de afgelopen twee jaar belangstelling getoond voor het importeren van NIO-auto's naar Israël, maar het Chinese bedrijf heeft geen enkele bereidheid getoond om ze in Israël op de markt te brengen, terwijl Noorwegen de enige nieuwe markt is die NIO dit jaar van plan is te betreden. NIO brengt haar auto's liever rechtstreeks op de markt dan via dealers.


Voor zover bekend heeft Mobileye van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een tijdelijke vergunning gekregen om de NIO-auto's te importeren en worden deze na de proef terug naar het buitenland gestuurd. Een deel van de NIO-auto's wordt naar Duitsland gestuurd voor robotaxi-proeven, parallel aan de proeven in Israël.


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page