top of page
  • Barak Ravid

De gênante nederlaag van de Bibi-coalitie, schrijft Barak Ravid


Screenshot YouTube


Op een van de meest dramatische dagen voor het Israëlische parlement dit jaar won de Israëlische oppositie een cruciale stemming toen haar wetgever werd gekozen als een van de twee vertegenwoordigers van de Knesset in de commissie die rechters benoemt.


Waarom het ertoe doet: de uitslag van de stemming betekende een beschamende nederlaag voor de coalitie van premier Benjamin Netanyahu en de aanhangers van het plan van de regering om het Hooggerechtshof en andere democratische instellingen te verzwakken.

  • Maar voor Netanyahu is dit misschien wel het beste resultaat waarop hij had kunnen hopen terwijl hij worstelt om het drama over het gerechtelijke revisieplan achter zich te laten, terwijl hij ook zijn coalitie bij elkaar houdt.

Hoe het gebeurde: de Knesset stemde woensdag om de twee wetgevers te kiezen die zitting zullen nemen in de commissie die rechters benoemt. Historisch gezien hebben de coalitie en de oppositie elk één vertegenwoordiger in de commissie.

  • Het systeem van de benoeming van rechters en de samenstelling van de commissie zijn de meest gevoelige kwesties in het plan voor de herziening van de rechterlijke macht van de regering. Het plan voorziet in een overname door de coalitie van het benoemingsproces van rechters.

  • Netanyahu heeft de afgelopen dagen de Israëlische president Isaac Herzog, de Israëlische oppositieleiders en de regering-Biden duidelijk gemaakt dat hij de status quo met betrekking tot de vorming van de commissie zou handhaven en niet zou afwijken van de traditie.

  • Door dat te doen, zou Netanyahu een duidelijk signaal hebben afgegeven dat de belangrijkste onderdelen van de oorspronkelijke gerechtelijke revisie dood waren en dat hij op weg was naar een akkoord over een compromisformule die een brede consensus zou krijgen.

Ja, maar: toen Netanyahu woensdagmorgen de leiders van de coalitie bijeenriep om een ​​definitief besluit te nemen, drongen minister van Justitie Yariv Levin, die de gerechtelijke revisie leidt, en de leiders van de extreemrechtse partijen er bij de Israëlische premier op aan om twee leden te kiezen van de coalitie voor de commissie.

  • Onder die druk besloot Netanyahu terug te komen op zijn oorspronkelijke plan. Hij beval de coalitiekandidaten zich terug te trekken en zei tegen zijn coalitieleden dat ze tegen de oppositiekandidaat moesten stemmen met als doel ervoor te zorgen dat er geen wetgever in de commissie werd gekozen.

Maar, maar, maar: de uitslag van de stemming werd uitgesteld, wat aanleiding gaf tot geruchten dat het plan van de coalitie mis zou kunnen zijn gegaan.

  • Toen de uitslag uiteindelijk bekend werd gemaakt, werd duidelijk dat de vertegenwoordiger van de oppositie 58 stemmen voor en slechts 56 stemmen tegen kreeg.

  • Dit betekende dat vier leden van de coalitie tegen het besluit van hun partijleiders stemden.

Stand van zaken: Netanyahu heeft nu twee primaire opties. Hij kan binnen 30 dagen nog een stemming houden om de tweede vertegenwoordiger voor de commissie te kiezen, waarschijnlijk een lid van de coalitie, of hij kan stoppen, waardoor de commissie niet kan worden gevormd.

  • Na de stemming kondigden oppositieleiders Yair Lapid en Benny Gantz aan dat ze de onderhandelingen met de coalitie over de gerechtelijke revisie zouden opschorten totdat de coalitie haar vertegenwoordiger aanwijst.

Mijn gedachteballon: voor Netanyahu, die een compromis wil sluiten en bezorgd was over een mogelijke ineenstorting van de algemene onderhandelingen, meer protesten tegen de regering en een crisis met het Witte Huis, is dit een behoorlijk goed resultaat.

  • Maar de uitslag van de stemming zal waarschijnlijk ook de druk op Netanyahu van zijn extreemrechtse partners vergroten en de spanningen binnen de coalitie en zijn Likud-partij, die verdeeld is over de kwestie van de gerechtelijke revisie, verergeren.

127 weergaven0 opmerkingen
bottom of page