top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De Israëlische medische school zal voorrang geven aan ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen


TAU's Faculteit der Geneeskunde. Foto door Chen Galili/Universiteit van Tel Aviv via ISRAEL21c


De Universiteit van Tel Aviv heeft onlangs plannen aangekondigd om het aantal studenten uit “ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen” die tot de medische school worden toegelaten, te vergroten.


Volgens het nieuwe plan zal 10 procent van de geneeskundestudenten die tot het eerste studiejaar worden toegelaten, bestaan ​​uit individuen uit de sociale en geografische periferie van Israël, religieuze en etnische minderheidsachtergronden – zoals Israëli’s van Ethiopische afkomst en ultra-orthodoxe – en individuen “met een hoge potentieel."


Het nieuwe plan, dat komend academisch jaar moet worden geïmplementeerd, wijst twaalf plekken in de TAU-faculteit Geneeskunde toe aan drie studenten uit elke ondervertegenwoordigde groep. De plekken zijn uitwisselbaar als er niet genoeg geschikte kandidaten uit een bepaalde ondervertegenwoordigde groep zich aanmelden.


Bovendien zullen de aanvragers genieten van “aangepaste” toelatingseisen, vooral op het gebied van niet-cognitieve nationale tests en persoonlijkheidsbeoordelingen.


De Faculteit der Geneeskunde heeft in het verleden vergelijkbare plannen geïntroduceerd, waarbij er jaarlijks plaats is voor acht studenten, twee uit elke ondervertegenwoordigde groep. Veel plekken bleven echter onvervuld omdat ze niet overdraagbaar waren tussen de verschillende groepen. Bovendien vormden de toelatingstoetsen voor veel van deze kandidaten een flinke drempel.


De beslissing om het programma te vernieuwen werd gezamenlijk genomen door TAU's Faculteit der Geneeskunde, Equity, Diversity & Community Commission, griffier en decaan van studentenvoorzieningen.


Hoofd van de medische school prof. Ido Wolf benadrukte tegenover ISRAEL21c dat alle kandidaten die tot de medische school worden toegelaten, aan alle academische vereisten moeten voldoen.


“Aanpassingen zullen alleen plaatsvinden in niet-cognitieve nationale tests, waarin we hebben ontdekt dat individuen uit deze groepen lagere kansen op succes hebben. We twijfelen er niet aan dat deze kandidaten het goed kunnen en zullen doen in hun studie en uitstekende artsen zullen worden.”


Decaan van de Faculteit Geneeskunde prof. Karen Avraham voegde hieraan toe: “Geneeskunde is vooral een sociaal beroep. Wij zorgen voor de fysieke, emotionele en sociale behoeften van mensen. Israël is een multiculturele samenleving, en om gepersonaliseerde zorg te kunnen bieden moeten medische teams bekend zijn met het hele spectrum van de Israëlische samenleving.”


VP voor Equity, Diversity & Community Prof. Neta Ziv zei dat het nieuwe plan “de diversiteit in de medische professie zal vergroten.”


“Nu het academisch jaar 2023-2024 voor de deur staat, levert TAU ​​grote inspanningen om meer studenten uit [ondervertegenwoordigde groepen] toe te laten als onderdeel van haar inzet voor academische excellentie in combinatie met gelijke kansen”, aldus Ziv.


36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page