top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: De Israëlische robot die houten terrassen reinigt en onderhoud


RoboDeck maakte de 5 kilometer lange promenade van Tel Aviv schoon. Foto met dank aan RoboDeck via ISRAEL21c


Gal Frenkel bouwde een houten terras en zwembad in de achtertuin van zijn huis in Midden-Israël in de zomer nadat hij de luxe bruiloft / bar mitswa-evenementenplanner Sky Productions had verkocht (openingsprijs voor een evenement: $ 1 miljoen).


Frenkel organiseerde daar een paar feesten en na de zomer dacht hij niet veel na over zijn zwembad en terras. Toen hij er de volgende lente naar ging kijken, schrok hij.


“Het hele gebied zag er oud en vervallen en vervaagd uit. Ik was zo teleurgesteld”, vertelt hij aan ISRAEL21c. "Ik belde de man die het deck had geïnstalleerd en zei: 'Nadav, je hebt het echt verpest.' Hij begon te lachen. 'Dekken hebben doorlopend onderhoud nodig', legde hij uit. Dus vroeg ik hem: 'Kun je dat voor me doen?' 'Zeker,' zei hij. 'De prijs zal 10.000 Shekel zijn.'”


Frenkel, een volmaakte ondernemer, begon te onderzoeken hoe hij een terras goedkoop kon repareren - en misschien deze verslechtering in de toekomst kan voorkomen door proactief onderhoud.


"Onderhoud, ontdekte ik, is erg complex", zegt Frenkel. “Je moet het proces minstens een of twee keer per jaar doorlopen. Het is een erg vervelende taak en er is geen innovatie geweest sinds 1926, toen de hogedrukreiniger werd uitgevonden. Maar dit zou een goede plek kunnen zijn voor robotica.”


Robotica, zoals in een soort Roomba voor buitendekken?


Niet precies, vertelt RoboDeck Chief Product Officer Noam Rand aan ISRAEL21c.


RoboDeck, aanzienlijk groter dan een Roomba, is gebouwd voor preventief onderhoud, niet alleen voor reiniging. Net als een Roomba heeft hij sensoren die kunnen uitkijken voor steile hellingen, zoals trappen, of de rand van een verhoogd platform.


Maar RoboDeck maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie om gevaarlijke objecten te identificeren die het onderweg tegenkomt (een omhoogstaande schroef, een kuil, splinters of losse planken). Het product maakt gebruik van een techniek genaamd SLAM - gelijktijdige lokalisatie en mapping - om het landschap te verkennen.


Het heeft een gepatenteerd sproeisysteem voor het toevoegen van vlekken en kitten en beschikt over een hybride reinigingssysteem met een speciale door RoboDeck gebouwde borstel.


Enorme onaangeboorde markt

Frenkel was verrast door de enorme omvang van de onaangeboorde markt.


Volgens de North American Deck and Railing Association (NADRA) zijn er alleen al in de Verenigde Staten zo'n 60 miljoen buitenterrassen, waarvan 10 miljoen op commerciële locaties zoals hotels en kantoorgebouwen, en 50 miljoen in privéwoningen.


De robo-cleaner van RoboDeck wordt aangeboden op basis van een SaaS-abonnement (of zoals Rand het omschrijft, RaaS – “Robot as a Service”).


Het team van RoboDeck, van links, CPO Noam Rand, CEO Gal Frenkel en CTO Ran Zaslavsky. Foto met dank aan RoboDeck via ISRAEL21c


De startprijs zal laag zijn, waarbij RoboDeck geld verdient door herbruikbare, verwijderbare cartridges te verkopen om de transparante vlek te leveren die het dek reinigt. De kosten zijn afhankelijk van hoeveel vlek je nodig hebt, wat op zijn beurt wordt bepaald door de grootte van het dek samen met weerpatronen - sneeuw, regen, vochtigheid.


Rand schat dat RoboDeck $ 1 per vierkante voet in rekening zal brengen "voor het apparaat, verbruiksartikelen, software en service." Dat steekt gunstig af, zegt hij, met prijzen op de Amerikaanse markt van $ 3 tot $ 5 per vierkante voet voor een dergelijke dienst.


Elke cartridge gaat ongeveer een uur mee - dezelfde hoeveelheid tijd dat de elektrische batterij van de RoboDeck opgeladen blijft. De standaard accu van elektrisch gereedschap kan na een uur met de hand worden verwisseld, samen met de cartridge.


Minder stilstandHoewel RoboDeck een no-muss-no-fuss-oplossing lijkt, wat was er mis met de manier waarop we decks schoonmaakten in het pre-robotica-tijdperk?


Downtime, legt Rand uit.


“We hebben een hotelklant aan de Dode Zee met houten dekken rond elke kamer en het zwembad. Elke keer dat ze het dek moeten behandelen, moeten ze het zwembad drie dagen sluiten. Dat kost meer dan het onderhoud zelf doen!”


Vergelijk dat eens met RoboDeck, dat in 30 minuten 1.000 vierkante meter kan reinigen, waarna mensen het onmiddellijk kunnen gebruiken.


Het hotelvoorbeeld dat Rand deelde, is niet willekeurig. RoboDeck richt zich eerst op commerciële sites en dienstverleners, in plaats van op privéwoningen.


Soms brengt de dienstverlener een RoboDeck naar het pand, en in andere gevallen koopt een pand zijn eigen RoboDeck.


Frenkel en Rand raden klanten aan om hun decks vier tot zes keer per jaar te behandelen, meer dan de een of twee keer per jaar waar de meeste faciliteiten aan gewend zijn, omdat zelfs RoboDeck een versleten deck er niet weer als nieuw uit kan laten zien.


Promenades, Bezeq en banken

RoboDeck heeft tot nu toe zo'n 60 decks gereinigd en behandeld voor 20 verschillende klanten.


Misschien wel de meest indrukwekkende is de promenade van Tel Aviv, die zich over vijf kilometer uitstrekt van de haven van Jaffa tot aan de haven in het noorden van Tel Aviv ("de Namal").


RoboDeck verdeelde de promenade in stukken van ongeveer 100 vierkante meter. Niet de hele promenade hoefde te worden bedekt, omdat het op sommige plaatsen hout afwisselt en op andere beton.


"Honderd vierkante meter zou een team van twee personen twee en een halve dag kosten om schoon te maken", vertelt Frenkel aan ISRAEL21c, wat de bruikbaarheid van de promenade in Tel Aviv meerdere keren per jaar aanzienlijk zou verstoren.


Andere RoboDeck-klanten zijn onder meer het hoofdkantoor van Bezeq, het toonaangevende telecommunicatiebedrijf van Israël, dat een dek van 1500 vierkante meter heeft ("We hebben het in 13 secties verdeeld", zegt Frenkel), Hadassah Medical Center en Silicon Valley Bank - ja, dezelfde bank dat in maart 2023 failliet ging.


“Gelukkig waren zij niet degenen die de rekening betaalden. We maakten gebruik van een dienstverlener. De bank ging naar beneden, maar hun decks zien er nog steeds goed uit! Rand notities.


Bullishe vooruitzichten

R

RoboDeck-CEO Gal Frenkel. Foto met dank aan RoboDeck via ISRAEL21c

Werken met serviceproviders is heel logisch, omdat u met een selecte groep leveranciers kunt werken in plaats van elk gebouw of bedrijf afzonderlijk te benaderen. Dit is hoe op een dag een RoboDeck bij u thuis kan komen: via een tuinarchitect of een zwembadreinigingsbedrijf, dat de service als een betaalde upsell zou kunnen aanbieden.


Zo heeft RoboDeck een intentieverklaring met een zwembadreinigingsbedrijf in Toronto. “Ze hebben nooit eerder dekonderhoud aangeboden. Nu kan dat, met een robot en een druk op de knop. Het betekent extra inkomsten”, legt Rand uit.


RoboDeck heeft 10 mensen in dienst, allemaal in Israël behalve medeoprichter Rand, de enige werknemer van het bedrijf in de San Francisco Bay Area. RoboDeck heeft $2 miljoen opgehaald.


Frenkel is optimistisch over de vooruitzichten van het bedrijf.


"Zo'n vraag kom je niet vaak tegen", zegt hij. “Je weet dat je iets goed hebt gedaan als klanten naar je toe komen en meer willen dan je qua volume kunt bieden. We hebben een churn rate van nul, zonder klanten die hun contract niet hebben verlengd of die hebben gevraagd om het stop te zetten.”


Covid-19 heeft consumenten er misschien toe aangezet om meer decks te bouwen in hun nieuwe landhuizen, maar het gooide ook roet in het eten van de aanvankelijke ontwikkelingsplannen van RoboDeck.


RoboDeck CPO Noam Rand. Foto met dank aan RoboDeck via ISRAEL21c


RoboDeck werd toegelaten tot de Hax-versneller in Shinzen, China. Helaas was het begin 2020.


“We zijn er in januari een maand geweest”, legt Frenkel uit. “Toen vertelden ze ons: 'Het is Chinees Nieuwjaar, alles wordt stilgelegd; je zult niet eens in staat zijn om eten te krijgen. Waarom neem je niet een maand vakantie in Israël?'”


Frenkel, Rand en team hebben nooit de kans gekregen om terug te keren naar China. “Ik heb daar nog een koffer en een boor”, lacht Frenkel.69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page