top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De man uit Tel Aviv die 8.072 putdeksels heeft gefotografeerd en onderzocht


Eli Zvuluny maakt een foto van een putdeksel op de buitenmarkt van Ramla. Foto door Gil Ovadia via ISRAEL21C


De meesten van ons lopen regelrecht over putdeksels zonder ze op te merken. Gelukkig voor ons merkt Eli Zvuluny uit Tel Aviv ze niet alleen op, maar fotografeert en onderzoekt ze ook.


Vijf jaar geleden, tijdens een ochtendwandeling in de buurt van Yarkon Park, begon hij nauwkeurig te kijken naar het assortiment putdeksels bovenop de onzichtbare tunnels die de stadsinfrastructuur voor riolering, water, communicatie, elektriciteit en meer bevatten.


Hij stopte om de aparte vorm, grootte en het ontwerp van elk putdeksel te bewonderen. En hij ging op zoek naar meer.


En daar bleef het niet bij. Vijf jaar geleden startte Zvuluny een website, Ultimate Manhole Covers, die nu afbeeldingen en details bevat van 8.072 covers uit 63 landen en 565 steden.


Dit putdeksel in Givat Shmuel werd in 1998 gebouwd door Vulcan Foundries. Foto door Eli Zvuluny


Zvuluny maakte zelf ongeveer 6.000 van die foto's tijdens zijn reizen door Israël en de wereld; de rest wordt bijgedragen.


"De putdeksels op deze site vormen de brug tussen de boven- en benedenstad", zegt Zvuluny in gesprek met ISRAEL21C, die ook een prachtige website heeft gemaakt met afbeeldingen van Israëlische straatnaamborden.


De websites zijn "slechts" hobby's. Zvuluny's beroep is het managen van een bedrijf genaamd Possible Worlds dat software-oplossingen maakt voor internet- en multimediaprojecten.


Hieronder staan ​​enkele uitstekende voorbeelden van de 4.238 Israëlische putdeksels die zijn gedocumenteerd op Ultimate Manhole Covers. Klik hier om ze allemaal te zien.


Dit putdeksel is ontworpen door Kobi Levy. Drie ovalen, die doen denken aan een vis, symboliseren de drie religies, talen en culturen die in Jaffa te vinden zijn. Door het beeld te vermenigvuldigen, riep Levy het idee op van zeegolven die bij de haven horen. Een afbeelding van dit putdeksel is opgenomen in een tentoonstelling in het Design Museum in Holon in 2021.


Een putdeksel bij Jaffa Port. Foto door Eli Zvuluny


Een standbeeld van de eerste burgemeester van Tel Aviv, Meir Dizengoff, op zijn paard is een favoriete Instagram-plek op Rothschild Boulevard. Als je op het trottoir naar beneden kijkt, zie je het beeld ook vereeuwigd op een putdeksel . Het is er een in een reeks speciale afdekkingen die langs de Independence Trail van de stad zijn geïnstalleerd.

Dit is er een in een reeks putdeksels langs Independence Trail in Tel Aviv. Foto door Eli Zvuluny


Het symbool in het midden van dit deksel is het embleem van de stad Rishon LeZion, gesticht in 1882. Het bijschrift in het embleem luidt: "We hebben water gevonden." Het waterbedrijf Meniv Rishon heeft dit deksel besteld om de rioleringsinfrastructuur af te dekken en het werd in 2015 geplaatst. De tekst bevat een nummer dat moet worden gebeld in geval van waternood.


Waternood in Rishon LeZion? Kijk op dit putdeksel om het te bellen nummer te vinden. Foto door Eli Zvuluny


Als we naar het noorden gaan naar Akko (Akko), vinden we dit pittoreske putdeksel in de oude stad met motieven van de oude havenstad waar de kruisvaarders hun sporen achterlieten. Het dateert uit 2003 en is gemaakt door Vulcan Foundries.


Dit putdeksel bevat thema's van Old Akko. Foto door Karen Tordjman


25 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page