top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De 'ramp herstel' strategie van een Israëlis IT-bedrijf doorstaat de test van de oorlog

Screenshot YouTube


Doomsday-prepping is al tientallen jaren populair onder sommige groepen mensen. Met de opkomst van sociale media is preppen de afgelopen jaren een regelrechte trend geworden. Zozeer zelfs dat zelfs spraakmakende technologiebedrijven op de kar springen.


Neem bijvoorbeeld Israëls grootste IT-bedrijf, Aman Group .


Herstel na een ramp

“Er is altijd meer technologische behoefte dan mogelijkheden in een land”, vertelt Shabtai Koren, die toezicht houdt op de internationale activiteiten van Aman, aan ISRAEL21c.


Het bedrijf werd 50 jaar geleden opgericht en is al lang een toonaangevende leverancier van technische oplossingen. De afgelopen jaren heeft de groep erkend dat een verscheidenheid aan potentiële crises een goede kans heeft zich te materialiseren, zowel in eigen land als in het buitenland.


Als onderdeel van het voorbereidingsproces begon het in Petah Tikva gevestigde bedrijf ontwikkelingscentra over de hele wereld op te zetten en werd daarmee een van de pioniers van offshoring bedrijfsmodellen in Israël.


Het idee is om bestaande technologiebedrijven in eigen land en in de landen ‘dichtbij de kust’, in gebieden met een vergelijkbare tijdzone, over te nemen en deze te mobiliseren in tijden van nood.


Hoewel de activiteiten van deze buitenlandse bedrijven dagelijks onafhankelijk blijven, fungeren ze als noodvoorziening voor het bedrijf dat ze tijdens crises overneemt.


In de IT-industrie staat dit proces bekend als ‘disaster recovery’. Het proces is afhankelijk van de replicatie van gegevens en computerverwerking op een offshore-locatie die niet door de ramp is getroffen.


Wanneer de dag des oordeels tot leven komt


“In Israël hebben we hier en daar rampen”, geeft Koren toe.

Shabtai Koren houdt toezicht op de internationale activiteiten van Aman Group. Foto met dank aan Aman Group via ISRAEL21c


De meest recente ramp voor Israël zijn uiteraard de aanslagen van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza .


Dankzij haar dochterondernemingen kon Aman essentiële bedrijven in Israël helpen het hoofd boven water te houden en diensten te verlenen, zelfs terwijl honderden werknemers afwezig waren in reservedienst.


“Eerst moesten we de gebieden identificeren waar elk van deze bedrijven hulp nodig had”, legt Koren uit.


“Vervolgens moesten we de mensen uit ons ecosysteem identificeren die konden helpen de oplossingen te bieden en de Israëlische bedrijven te helpen de onzekere periode te boven te komen.”


De klanten van Aman na de aanslagen van 7 oktober waren bedrijven waarvan de mislukking het land in een nog diepere crisis zou hebben gestort. Hiertoe behoren banken, verzekerings- en telecommunicatiebedrijven en het leger zelf.


De drie principes

Momenteel heeft de Aman Group 2.500 mensen in dienst in Israël en 1.500 in het buitenland, en bezit zij 11 dochterondernemingen, zowel nationaal als internationaal.


Het voert zijn internationale activiteiten uit op basis van drie principes.


“Ten eerste zijn de activa die we verwerven gevestigd in landen die sympathiek tegenover Israël staan”, legt Koren uit.


Tot nu toe heeft het bedrijven gekocht in een tiental landen, waaronder Polen, Servië en Portugal. Aman smeedde ook samenwerkingsovereenkomsten met bedrijven gevestigd in Kroatië, Georgië, Moldavië, Albanië en anderen.

Het kantoorgebouw van een technologiebedrijf in Portugal, eigendom van Aman. Foto met dank aan Aman Group via ISRAEL21c


“Ten tweede moet 50 procent van de activiteiten van Aman in Israël plaatsvinden. Wij willen niet alleen kennisexporteur zijn. We willen het ook importeren, om een ​​positieve chemie met de buitenlandse bedrijven te creëren”, zegt hij.


“Ten derde moeten de vakgebieden waarin we ons specialiseren variëren.”


Momenteel levert Aman diensten op het gebied van data-, cyber- en informatiebeveiliging, kennismanagement, technologische ontwikkeling en infrastructuur, supply chain- en mankrachtoplossingen in offshoring bedrijfsmodellen.


Wat brengt de toekomst?

Crises lijken in Israël nooit te eindigen, en hebben zeker een impact op het technologische ecosysteem van het land.


“Gedigitaliseerde essentiële ondernemingen, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, zullen hoogstwaarschijnlijk zelfs tijdens crises normaal blijven functioneren”, zegt Koren.


“Investeringen in militaire technologie zullen in de nabije toekomst aanzienlijk toenemen als gevolg van deze crises. We waren niet voorbereid op 7 oktober en dat moet veranderen voordat de volgende oorlog uitbreekt”, merkt hij op.


Koren legt uit dat startups die technologie produceren die relevant kan zijn voor het leger hoogstwaarschijnlijk ook zullen floreren.


“Als het om andere startups gaat, kan ik moeilijk een voorspelling doen, omdat deze bedrijven grotendeels afhankelijk zijn van buitenlandse investeringen”, geeft Koren toe. 


“Maar de creativiteit van de Startup Nation zal er zelfs na de oorlog nog steeds zijn.”

Voor meer informatie, klik hier

271 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Herman Duizend
Herman Duizend
5 dagen geleden

Fantastisch!

Like
bottom of page