top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

De religieuze leiders van Haifa komen bijeen voor multireligieus samenleven

Religieuze leiders komen bijeen voor co-existentieworkshops. Foto met dank aan de Universiteit van Haifa via ISRAEL21c


Haifa's leiders van het joodse, christelijke, islamitische en druzische geloof riepen onlangs op tot co-existentie in de Noord-Israëlische stad te midden van de spanningen die zijn aangewakkerd door de oorlog in Gaza. 


Minstens 82 procent van de bevolking van Haifa is joods, bijna 14% is christen en 4% is moslim.


In een schriftelijke verklaring hebben de hieronder genoemde zestien leiders een commissie opgericht die beloofde proactief een dialoog en goed nabuurschap in de stad te bevorderen. 

“Tijdens deze moeilijke en gespannen periode vonden we het van groot belang om samen te komen om elkaars religie te leren kennen en een respectvol leven in onze stad te behouden”, schreven de leiders.

Oorspronkelijk een plek voor diepgaande interreligieuze gesprekken, is het project uitgegroeid tot een reeks workshops. Foto met dank aan de Universiteit van Haifa via ISRAEL21c


“De persoonlijke veiligheid van ons allemaal hangt af van samenwerking, ons vermogen om wrijvingspunten te minimaliseren en een respectvol discours te stimuleren. We hebben allemaal geïnvesteerd in de welvaart van ons geliefde Haifa en zijn inwoners, die voortkomt uit een diepe betrokkenheid bij de staat Israël.”


De multireligieuze commissie werd opgericht met medewerking van de Incubator for the Study of Religions van de Universiteit van Haifa , het ministerie van Binnenlandse Zaken en de niet-gouvernementele organisatie Search for Common Ground.


Dr. Uriel Simonsohn, hoofd van de Incubator for the Study of Religions, zei tegen ISRAEL21c dat de leiders die werden uitgekozen om de commissie op te richten, werden gekozen op basis van hun daden, en niet op basis van woorden. 


“De eerste voorwaarde was dat ze allemaal een gemeenschap achter zich hadden. Hun acties moesten onmiddellijk gevolgen hebben voor anderen”, zei hij. “We zouden geen genoegen nemen met emotionele uitspraken die uiteindelijk niemand zouden hebben geraakt.”

Moslim-, joodse, christelijke en druzische leiders komen bijeen om multireligieuze samenwerking en co-existentie te bevorderen. Foto met dank aan de Universiteit van Haifa via ISRAEL21c


Het multireligieuze initiatief werd een maand na de aanslagen van 7 oktober gestart. In het begin kwamen de religieuze leiders bijeen voor diepgaande bekeringen, die later uitgroeiden tot workshops georganiseerd door de Universiteit van Haifa .  

“De bijeenkomsten waren erg belangrijk omdat ze betrokkenheid en loyaliteit genereerden”, zegt rabbijn Shmuel Sasson, een van de leiders die bij het project betrokken was. “Met voorzichtig optimisme hopen we door te gaan met het beteugelen van de krachten die ons bestaan ​​als samenleving en als Joodse en democratische staat tegenwerken.” 

De 16 religieuze leiders zijn: 

 • Avigal Peleg, het hoofd van Haifa's religieuze school voor meisjes, Ulpana Amit Avigal Peleg.

 • Eli Blum, rabbijn van de Rambam-gemeente in Neve Shanan Eli Blum.

 • Rabbi Shmuel Sasson, het hoofd van de Garin Torani-beweging in Haifa.

 • Rabbi Naama Dafni Kellen, de rabbijn van de gemeente Or Hadash.

 • Rabbi Ben-Zion Gagula, de directeur van het Chabad House in de Duitse koloniewijk van Haifa.

 • Pater Demetrius Samra, een priester van de Grieks-orthodoxe kerk in Haifa.

 • Pater William Abu Shkara, hoofd van het bureau van de aartsbisschop in Haifa.

 • Hiam Tannous, een activist van het Christelijk Forum.

 • Christin Khazen, lid van de katholieke kerk in Haifa.

 • Sjeik Jaber Mansour, een Druzen-imam in Isfiya.

 • Sjeik Tawfik Halabi, een imam en lid van het Druzen-religieuze comité in Daliyat al-Karmel.

 • Rashad Abu al-Hijaa, de imam van de al-Jarina-moskee in Haifa.

 • Muhammad Ijbaria, een muezzin (degene die oproept tot gebed) in de Haj Abdallah-moskee in Halisa.

 • Doa Aaodeh, het hoofd van de vrouwenraad in de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.

 • Amir Muhammad Sharif Odeh, het hoofd van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap in Israël en de PA.

 • Rabi'a Bsis, een druzische sociale en politieke activist.


396 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page