top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De robot die uw boodschappen pakt en verpakt komt uit Israël


De autonome winkels van 1MRobotics zijn modulair voor flexibele inzet in de vastgoedsector. Foto 1MRobotics via ISRAEL21c


Je loopt een ‘autonome winkel’ binnen, selecteert een tiental boodschappen op een touchscreen en binnen twee minuten heeft een robot je bestelling verzameld en ingepakt.


Geen wachtrijen, geen gesleep met een karretje, 24/7 geopend. Dit is de (zeer nabije) toekomst van gemakswinkelen. De eerste dergelijke autonome winkel zal eind dit jaar in New York worden geopend.


Kassaloze winkels bestaan ​​al een tijdje (je loopt door de gangpaden, scant je goederen en hoeft niet in de rij te wachten om te betalen). Amazon Go maakt gebruik van alziende camera's, zodat je niet eens hoeft te scannen, maar toch moet lopen.


De technologie ontwikkeld door de in Tel Aviv gevestigde startup 1MRobotics gaat nog een stap verder. Selecteer uw goederen en een robot doet de rest, in wat het bedrijf beschrijft als “het allereerste geautomatiseerde nano-fulfilmentsysteem voor pick-and-pack.”


Wat dat betekent is een tweearmige robot in een standaard zeecontainer die van vloer tot plafond is volgepropt met wel 2.000 lijnen, ongeveer hetzelfde als in veel buurtwinkels.

Robots verpakken bestellingen in een autonome supermarkt. Foto met dank aan 1MRobotics via ISRAEL21c


De robot werkt drie keer sneller dan een getrainde medewerker – gemiddeld negen seconden per artikel – om de artikelen op uw boodschappenlijstje te pakken uit een stapel ‘bakken’ (plastic dozen) met daarin doorgaans een voorraad van drie dagen, inclusief verse producten. gekoelde en diepgevroren goederen.


Het systeem van 1MRobotics werkt op de helft van het vloeroppervlak dat nodig is als er klanten rondlopen. Er zijn geen pauzes en in tegenstelling tot sommige menselijke werknemers die repetitieve taken uitvoeren, klaagt hij nooit.


Deze supersnelle service, die 24 uur per dag beschikbaar is, vermindert aanzienlijk de “krimp” – goederen die verloren gaan door winkeldiefstal, bederf of schade. En het opent een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor retailers.


Klantvriendelijk

Eyal Yair (CEO) en Roee Tuval (COO), die het bedrijf in februari 2021 oprichtten, realiseerden zich dat mensen geweldige service waren gaan verwachten van on-demand taxi-apps en pizzabezorg-apps, maar dat de foodretail achterbleef.

Eyal Yair, CEO van 1MRobotics. Foto met dank aan 1MRobotics via ISRAEL21c


Yair, een serieel ondernemer , nu toe aan zijn vierde startup; en Tuval, een technologiegoeroe, ontwikkelde de robot-in-een-zeecontainer-technologie die 'click-and-collect'-winkelen mogelijk maakt. Het past ook perfect bij de 'donkere winkels' die in stadscentra opduiken en waar klanten supersnelle leveringen van basisartikelen kunnen bestellen.


De oprichters wilden niet alleen voldoen aan de behoeften van verschillende soorten bedrijven, maar wilden ook graag iets ontwikkelen dat gewone consumenten niet zou verbazen.


“Veel technologieën schieten tekort als het gaat om klantacceptatie”, vertelt Gonen Gershuni, VP Sales van het bedrijf, aan ISRAEL21c. “Ze creëren te veel wrijving; de klant moet zich te veel aanpassen om met nieuwe technologie aan de slag te gaan.”


Hij zegt dat het 1MRobotics-systeem net zo eenvoudig te gebruiken is als een bankautomaat of een schermgebaseerd fastfood-bestelstation.

Het systeem van 1MRobotics is net zo eenvoudig te gebruiken als een bankautomaat. Foto met dank aan 1MRobotics via ISRAEL21c


“Je gaat naar het displaysysteem, kiest de producten die je wilt hebben en vult [virtueel] je winkelwagentje. Als je klaar bent, genereert het een QR-code. Die scan je met je telefoon en je krijgt een viercijferige sleutelcode die je intoetst bij een van de kiosken. En dan ontvang je je bestelling”, zegt Gershuni.


“Het duurt gemiddeld negen seconden per item, dus maximaal een paar minuten voor de gemiddelde bestelling. Als je vooraf je bestelling plaatst, staat hij daar al klaar om te komen ophalen.”


Lancering in New York

De eerste autonome supermarkt zal worden geëxploiteerd door een supermarktketen met twintig winkels in New York die geïnteresseerd is in het openen van extra vestigingen in het driestatengebied (waaronder New Jersey en Connecticut).


Een groot voordeel is dat het modulaire systeem van 1MRobotics in elke vastgoedconfiguratie past – denk aan universiteiten, ziekenhuizen, transportterminals en andere drukke locaties waar ruimte schaars is. En de winkels kunnen binnen een paar dagen operationeel zijn.

Het modulaire 1MRobotics-systeem kan in verschillende footprints worden geïnstalleerd. Foto met dank aan 1MRobotics via ISRAEL21c


Dezelfde technologie zal volgende maand ook live gaan bij een online supermarkt in Israël voor ‘last mile’-leveringen aan huizen en werkplekken.


De pick-and-pack-robots zijn er niet alleen voor de boodschappen. Ze worden al gebruikt door Nespresso voor het invullen van bestellingen voor koffiecapsules in de regio Tel Aviv en door iStore, de externe retailer van Apple-apparaten, in Zuid-Afrika.


"We zijn in vergevorderde gesprekken met veel van de marktleiders op het gebied van supermarkten en gemakswinkels", aldus Gershuni. “We streven ernaar om het jaar af te sluiten met 10 live systemen die over de hele wereld zijn geïmplementeerd, en met 33 systemen in de komende anderhalf jaar.


“Wij geloven dat wat we bouwen iets geweldigs is. Het is krankzinnig dat een hardware bedrijf waar ook ter wereld in zo’n kort tijdsbestek volledig functionerende productiesystemen kan ontwikkelen.”

Het 1MRobotics-team in Tel Aviv. Foto met dank aan 1MRobotics via ISRAEL21c


1MRobotics heeft 55 medewerkers, waarvan de meesten werkzaam zijn in onderzoek en ontwikkeling op het hoofdkantoor in Tel Aviv. De meesten zijn veteranen van elite IDF-eenheden die gespecialiseerd zijn in robotica, software en elektrotechniek. De assemblage locatie van het bedrijf bevindt zich in Rishon LeZion.


Het bedrijf heeft tot nu toe 26 miljoen dollar aan financiering aangetrokken van Ibex Investors (VS/Israël), Target Global (Duitsland), Emerge en INT3 (Israël) en de Israel Innovation Authority .

Voor meer informatie, klik hier
181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page