israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

De vrouw die mede bedoeïenen helpt de Israëlische hightech in te gaan


Fahima Atawna, CEO van Siraj. Foto door Omri Keren Lapidot via ISRAEL21C


Het doel van Siraj , een ngo wiens naam in het Arabisch "bron van licht" betekent, is om Negev bedoeïenen te helpen bij hun intrede in de Israëlische hightech-arbeidskrachten.


Uitvoerend directeur Fahima Atawna zegt dat het Siraj kantoor "strategisch geplaatst" is in een WeWork gebouw in Beersheva dat tientallen hightech-startups huisvest, waaronder Siraj Technologies, een gelieerd bedrijf dat IoT-oplossingen (Internet of Things) levert en 25 bedoeïenen in dienst heeft.


"Dat betekent dat van de 2.000 werknemers in de hightech in de Negev, er 25 bedoeïenen zijn", zei Atawna tegen ISRAEL21C. “Het is een begin, maar het is nog een druppel op een gloeiende plaat.”


Foto Siraj


Toch is Atawna hoopvol, vooral na het pilotprogramma van deze zomer dat Siraj organiseerde in samenwerking met Ben-Gurion University en het Massachusetts Institute of Technology.


De cursus van vijf weken is bedoeld voor bedoeïenen middelbare scholieren tijdens de schoolvakantie "wanneer er geen digitale activiteiten zijn voor bedoeïenenstudenten."


De 17 studenten ontwikkelden en bouwden hun eigen mobiele applicaties om tegemoet te komen aan sociale behoeften binnen de bedoeïenengemeenschap, zoals het helpen van blinden met het openbaar vervoer.


Diploma-uitreiking van de cursus Siraj Digital in de zomer van 2022. Foto door Bilal Jaradh via ISRAEL21C


Na afloop vertelden de studenten aan Atawna dat ze verder wilden studeren om het hightech veld in te gaan.


"En veel van hun ouders hebben me al gevraagd wanneer er weer een cursus komt, zodat ze hun andere kinderen kunnen inschrijven", zei ze tegen ISRAEL21C.


Mentorprogramma

Siraj werkt binnen Negev bedoeïenengemeenschappen, die de hoogste werkloosheids- en armoedecijfers in Israël hebben, waarbij duizenden middelbare scholieren en studenten, ouders, opvoeders en gemeenschapsleiders betrokken zijn.


De organisatie moedigt jonge mensen aan om een ​​loopbaan in STEM-beroepen (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde) na te streven, zoals informatica, met de bedoeling een "pijplijn van gekwalificeerde kandidaten" te creëren om het hightech-personeelsbestand te betreden.


"We willen dat jonge mensen zien hoe dit soort carrières eruit zouden zien", zei Atawna tegen ISRAEL21C.


Mensen trainen in het OJT (on the job) programma bij Siraj. Foto met dank aan Siraj via ISRAEL21C


Eman Bin Nasser, 28, uit een niet-erkend bedoeïenendorp in de buurt van Beersheva, zei dat ze de eerste in haar familie is die in de hightech werkt.


Ze kreeg in mei 2021 een baan als full-stack ontwikkelaar bij Siraj Technology na het voltooien van haar studie aan het Sami Shamoon College of Engineering in Beersheba, met de veelzijdige ondersteuning van Siraj.


"Ik werk in hightech vanwege de organisatie", vertelt Nasser aan ISRAEL21c. “Zonder hen had ik dit niet kunnen doen.”


Atawna, die een bachelor's degree in chemische technologie en een master's degree in volksgezondheid heeft, zei dat "je geschoolde bedoeïenen kunt vinden die werken als artsen in ziekenhuizen en [als arbeiders in] fabrieken, maar heel weinig in hightech industrieën."


Siraj sponsort een mentorprogramma dat tot doel heeft de uitval onder bedoeïenen STEM-studenten te verminderen, zowel op het niveau van de middelbare school als op de universiteit, om hen gefocust te houden op hightech-carrières.


Door uitgebreide ondersteuning te bieden, helpt Siraj studenten hun kansen op het afronden van hun studie en het vinden van werk te vergroten.


Motivatie en hard werken

Ongeveer 10 afgestudeerden werken zes maanden bij Siraj Technologies, waar ze harde en zachte vaardigheden op de werkplek leren. Atawna zei dat de deelnemers worden blootgesteld aan "de cultuur, normen en kansen binnen de Israëlische hightech."


Vervolgens helpt de ngo de deelnemers aan een vaste baan, hetzij door te gaan bij Siraj Technologies, hetzij door te verhuizen naar andere hightechbedrijven of naar andere industrieën.


Siraj moedigt bedoeïenen aan om barrières te doorbreken, zei Atawna.


Ontmoeting van jonge bedoeïenenvrouwen met de Israëlische computerwetenschapper, hightech-ondernemer Orna Berry, de eerste vrouwelijke hoofdwetenschapper en hoofd van industriële R&D van het Israëlische ministerie van Industrie, Handel en Arbeid. Foto door Bilal Jaradh via ISRAEL21C


Atawna was zelfs de eerste bedoeïenenvrouw die werkte in de fabriek van Israel Chemicals Limited (ICL) in de Negev, vlakbij haar huis in het bedoeïenendorp Hura, in de buurt van Beersheva.


Ze haalt haar vader, die ook in de fabriek werkte, aan omdat hij haar de duw in de richting van chemische technologie heeft gegeven.


"Mijn vader gaf me de motivatie om mezelf te bewijzen en ik heb hard gewerkt", zei Atawna.


Na haar periode bij ICL ging ze werken op het gebied van bedoeïenen volksgezondheid. Een paar jaar later, in 2019, nam ik de baan bij Siraj aan "omdat ik wilde dat bedoeïenen, waaronder ikzelf, deel zouden uitmaken van de wereldwijde hightechgemeenschap."


Positieve invloed

Sinds de oprichting van Siraj heeft de organisatie volgens Atawna enkele tientallen bedoeïenen aan een baan in hightechbedrijven geholpen.


Ze zei dat ze contact heeft met human resources-managers bij bedrijven als Google en Facebook en hen uitlegt dat er een "enorm potentieel aan mankracht" wacht om te worden aangeboord.


Fahima Atawna houdt toezicht op een maandelijkse bijeenkomst van deelnemers aan het mentorprogramma. Foto met dank aan Siraj via ISRAEL21C


Atawna hoopt "een actief en hecht ecosysteem" te cultiveren waar mensen nieuwe ideeën en werkgelegenheid kunnen delen en hiaten in de sector kunnen dichten.


Het hele jaar door trekken Siraj's conferenties en seminars over innovatie en ondernemerschap voor de bedoeïenentechnologiegemeenschap ook andere deelnemers uit de bredere Negev-regio. De vergaderingen zijn voorzien van experts uit de industrie en opleiders van vertegenwoordigers van de overheid.


Siraj Technologies breidt ook uit, zei ze, van vier ingenieurs in 2017 naar 25 vandaag.


"Het succes van het bedrijf heeft een positieve impact", zei ze. “Andere bedrijven zien het. We openen steeds meer deuren.”

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws