top of page
 • Barak Ravid

De VS en Israël hebben overeenstemming toetreding van Israël tot Amerikaanse Visa Waiver program


Screenshot YouTube


De VS en Israël hebben woensdag een memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend waarin de voorwaarden zijn vastgelegd voor de toetreding van Israël tot het Amerikaanse Visa Waiver Program, schrijft Barak Ravid.


Waarom het ertoe doet: Het is een grote stap voorwaarts voor het bod van Israël om uiteindelijk deel uit te maken van het vrijstellingsprogramma, waardoor de burgers van een land 90 dagen naar de VS kunnen reizen zonder eerst een visum te verkrijgen.

 • Israël wil al jaren deelnemen aan het programma, maar de VS hebben hun bezorgdheid geuit over de Israëlische toegangsbeperkingen waarmee Palestijns-Amerikanen uit de bezette Westelijke Jordaanoever te maken kregen.

Details: Het MOU start een evaluatieperiode van vier tot zes weken waarin Israël een proefprogramma zal implementeren om ervoor te zorgen dat de meeste Iraanse, Palestijnse en andere Arabische Amerikanen een gelijke behandeling krijgen wanneer ze naar of door Israël reizen, aldus Israëlische functionarissen .

 • Na de beoordelingsperiode zullen de VS beslissen of Israël in aanmerking komt om deel te nemen aan het vrijstellingsprogramma, aldus de bronnen.

Als onderdeel van het proefprogramma zal Israël Palestijnse Amerikanen van de Westelijke Jordaanoever, Iraanse Amerikanen en andere Arabische Amerikanen 90 dagen lang het land laten binnenkomen zonder enige antecedentenonderzoek, volgens Israëlische functionarissen en documenten van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken die door Axios zijn verkregen.

 • Palestijnse Amerikanen die niet in de bezette gebieden wonen, zullen volgens de bronnen vrij Israël en de Westelijke Jordaanoever als toerist kunnen betreden.

 • Palestijnse Amerikanen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, zullen wel een speciale app moeten gebruiken om een ​​inreisvisum voor 90 dagen Israël te krijgen.

 • Tot nu toe moesten veel Palestijnse Amerikanen van de Westelijke Jordaanoever eerst naar Jordanië reizen voordat ze het bezette gebied binnengingen. Ze kregen ook te maken met beperkingen om Israël binnen te komen.

Israëlische functionarissen zeggen dat de naar schatting 700 Palestijnse Amerikanen die in Gaza wonen vanwege veiligheidsoverwegingen met een complexere situatie te maken zullen krijgen.

 • Ze zullen Israël niet rechtstreeks vanuit Gaza kunnen binnenkomen, maar wel via de Allenby-grensovergang tussen Israël en Jordanië. Palestijnse Amerikanen uit Gaza kunnen een speciale shuttle nemen die wordt gerund door de Palestijnse Autoriteit tussen Gaza en Jordanië.

 • Het proefprogramma begint op donderdag, zeiden ambtenaren.


Wat ze zeggen: hoge Amerikaanse functionarissen die verslaggevers informeerden, zeiden dat ze het Israëlische besluit verwelkomen om de toegangsprocedures tot het land te wijzigen.

 • "We zullen blijven samenwerken met de Israëlische regering en het implementatieproces volgen", zei een van de functionarissen.

 • De Israëlische ambassadeur in de VS, Mike Herzog, zei dat het MOU een "belangrijke mijlpaal in de richting van toetreding van Israël tot het visumvrijstellingsprogramma" vertegenwoordigt.

Wat volgt: Een speciaal team van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zal volgende week in Israël aankomen om te beginnen met het monitoren van het proefprogramma en om te bekijken hoe Israël het MOU implementeert, aldus de Israëlische functionarissen.

 • "Voor deelname aan het Visa Waiver Program moet aan de volledige lijst met vereisten worden voldaan", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Als Israël op enig moment stopt met het nakomen van zijn verplichtingen onder het memorandum van overeenstemming, zal de VS een "snap back"-mechanisme kunnen activeren en voorkomen dat Israëli's zonder visum de VS binnenkomen, aldus de bronnen.


125 weergaven0 opmerkingen
bottom of page