• Joop Soesan

De witte ooievaars zijn terug in Israël op hun jaarlijkse tussenstop richting het zuiden


Witte ooievaren in Israël. Foto Society for the Protection of Nature


Honderden witte ooievaars werden deze week gezien terwijl ze genoten van het water en voedsel in de velden van Emek HaMa'ayanot (The Valley of Springs) ten zuiden van het meer van Tiberias, voordat ze hun weg naar het zuiden vervolgden voor de winter.


Maar liefst 100.000 zijn de afgelopen dagen over Israël gereisd en er worden er de komende week nog ongeveer 500.000 verwacht, terwijl ze hun weg vinden van Noord-Europa, helemaal naar de kust van Afrika, meldt de Hebreeuwse krant Ynet.


Emek HaMa'ayanot is een van de beste uitkijkpunten voor enthousiaste vogelaars, aangezien de ooievaars de voorkeur geven aan de luzernevelden in het gebied. Ondanks de extreme hitte voorziet de irrigatie van de velden hen van water.


Als de zon de rond 8 - 9 uur de velden begint te verwarmen, profiteren de ooievaars van de warme luchtstroom en vliegen ze verder.


Ze zijn dan te zien langs het oostelijke deel van de provincie in verschillende rustgebieden van noord naar zuid.

Witte ooievaars profiteren van de warme luchtstromen om op weg naar het zuiden te vliegen. Foto via Society for the Protection of Nature


Dr. Yoav Perlman, de wetenschappelijk directeur van Birds' Life - onderdeel van de Society for the Protection of Nature - zegt dat de ooievaars groot zijn, met lange nekken en lange poten. Ze zijn ongeveer 1 meter hoog, met een spanwijdte van 1,80 meter en wegen tot 4,5 kilogram.


Er zijn witte en zwarte ooievaars die vaak worden gezien in Israël tijdens de migratieseizoenen. De zeldzamere roze ooievaars worden vaker gezien in Afrika.

Slechts een klein aantal ooievaars blijft hier voor de winter, meestal in de Golanhoogten.

Witte ooievaars rusten op een boom in de Arava-woestijn terwijl ze op weg zijn naar het zuiden naar Afrika. Foto via Society for the Protection of Nature


Feldman zegt dat de witte ooievaars talrijk zijn en geclassificeerd als minst zorgwekkend, met een wereldbevolking van naar schatting ongeveer 700.000, voornamelijk in Europa.


De zwarte ooievaar doet het echter niet zo goed en heeft naar schatting een populatie van 24.000 tot 44.000 wereldwijd. Deze vogels vertrouwen op oude bossen als hun leefgebied en zijn daarom kwetsbaarder.



















119 keer bekeken0 reacties